Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα πρέπει να φιξάρει την ημερομηνία τερματισμού των μηνιαίων αγορών ομολόγων, σύμφωνα με δήλωση του επικεφαλής της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν, στην ισπανική εφημερίδα El Mundo.
Πιθανός υποψήφιος για να διαδεχτεί τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, όταν λήξει η θητεία του στα τέλη Οκτωβρίου του 2019, ο Βάιντμαν, όπως παρατηρεί το Reuter υπήρξε σκληρός επικριτής του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της τράπεζας.
«Οι προοπτικές εξέλιξης των τιμών υποδηλώνουν επιστροφή του πληθωρισμού σε επίπεδα ικανά να συντηρήσουν την σταθερότητα των τιμών. Για τον λόγο αυτό, κατά την άποψή μου, θα δικαιολογούνταν να μπει ξεκάθαρο τέλος στην αγορά ομολόγων, ορίζοντας συγκεκριμένη ημερομηνία,» δήλωσε ο Βάιντμαν σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα που δημοσιεύθηκε την Κυριακή.
Κάλεσε επίσης τις τράπεζες να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, λέγοντας ότι τα κόκκινα δάνεια παρεμποδίζουν τα σχέδια δημιουργίας ενός ενιαίου μηχανισμού ασφάλισης καταθέσεων στην ΕΕ.
«(Ο μηχανισμός αυτός) θα μπορούσε να συμβάλει στην ενίσχυση της χρηματοοικονομικής ασφάλειας στην ευρωζώνη. Αυτό, χωρίς αμφιβολία, θα ήταν καλό πράγμα. Το πρόβλημα είναι, ωστόσο, ότι πολλές τράπεζες κουβαλούν σημαντικά ποσά επισφαλών οφειλών.»
Η δημιουργία κοινού προγράμματος ασφάλισης καταθέσεων υπήρξε βασικός στόχος της ΕΚΤ, αλλά συναντά την αντίδραση της Γερμανίας, όπου η κυβέρνηση ανησυχεί ότι θα κληθεί να επωμιστεί τον λογαριασμό για τις τράπεζες χωρών που επιβαρύνονται με υψηλά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων.