Ανοικτό παραμένει το θέμα κατάργησης του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ (οι εκπτώσεις στους συντελεστές) στα νησιά του Αιγαίου από την 1η Ιανουαρίου 2018 άφησε αρμόδια ευρωπαϊκή πηγή, αν και σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Βήματος» την τελική απόφαση αναμένεται να λάβει ο ίδιος ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί καθώς το ζήτημα συνδέεται με το μεταναστευτικό πρόβλημα και έχει πολιτική σημασία.

Οι συζητήσεις επί του συγκεκριμένου θέματος συνεχίζονται με την κυβέρνηση και τους θεσμούς όπου φαίνεται να επικρατεί η άποψη ότι η διατήρηση διαφορετικών συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, δεν είναι η κατάλληλη λύση για να ενισχυθεί η νησιωτική χώρα, καθώς δημιουργεί γραφειοκρατία και περιθώρια για αύξηση της φοροδιαφυγής.
Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή πηγή, αναζητούνται εναλλακτικές λύσεις για την τόνωση των νησιών, κυρίως μέσω των επενδύσεων.

Από τα 110 προαπαιτούμενα της 3ης αξιολόγησης, προς το παρόν έχει ολοκληρωθεί περίπου το ένα τρίτο. Μεγάλος αριθμός προαπαιτούμενων θα υπάρχει και στην 4η αξιολόγηση με την ευρωπαϊκή πηγή να ανεβάζει τον αριθμό τους στα 81 – 82.

Η δόση πάνω από 5 δισ. ευρώ

Όσον αφορά στο ύψος της δόσης που θα εκταμιεύσει η Ελλάδα, οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι η σχετική συζήτηση δεν έχει ξεκινήσει ακόμη. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι η συζήτηση θα έχει ως αφετηρία το ποσό των 5 δισ. ευρώ. Το βασικό ερώτημα που θα πρέπει να απαντηθεί είναι «πόσα χρήματα θα πρέπει να έχει διαθέσιμα η Ελλάδα ως buffer στο τέλος του προγράμματος», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Η ευρωπαϊκή πηγή υπενθύμισε ότι με βάση τον υπάρχοντα σχεδιασμό, μέχρι το τέλος του προγράμματος είναι προγραμματισμένο να εκταμιευτούν επιπλέον 18,4 δισ. ευρώ και αν αυτό συμβεί, θα υπολείπονται και περίπου 27 δισ. ευρώ από τα εγκεκριμένα κονδύλια της 3ης δανειακής σύμβασης.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί περιμένουν ότι θα συνεχιστούν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί μέχρι και τo Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου, προκειμένου να θεωρήσουν ότι το συγκεκριμένο προαπαιτούμενο έχει ολοκληρωθεί.