Την επιστροφή των δανειστών στις 28 Νοεμβρίου περιμένει η κυβέρνηση προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος συνολικού ύψους 720 εκατ. ευρώ σε περίπου 3.400.000 πολίτες.
Στο υπουργείο Οικονομικών, αναζητούν τη χρυσή τομή ώστε να λάβουν το μέρισμα όσοι το έχουν πραγματικά ανάγκη.

Το εισόδημα

Ενα από τα αγκάθια που αντιμετωπίζουν οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι αν η επιλογή θα γίνει ανά νοικοκυριό ή ανά φορολογική δήλωση των ατόμων που ζουν κάτω από την ίδια στέγη. Το θέμα των φιλοξενούμενων γονιών ή παιδιών είναι ένα από τα θέματα που θα ξεκαθαρίσουν το επόμενο διάστημα, καθώς μέχρι στιγμής δεν φαίνεται πιθανό να λάβουν το κοινωνικό μέρισμα και οι φιλοξενούμενοι.
Ενα άλλο αγκάθι είναι το εισόδημα που θα ληφθεί υπόψη. Το πραγματικό ή το τεκμαρτό; Στην περίπτωση που ληφθεί το τεκμαρτό, τότε πάνω από τους μισούς δικαιούχους θα το χάσουν ή θα λάβουν πολύ χαμηλότερο επίδομα, καθώς με το εισόδημα που προκύπτει από τα τεκμήρια θα ξεπερνούν κατά πολύ τα εισοδηματικά κριτήρια που έχουν ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό.
Για παράδειγμα, για έγγαμο ζευγάρι χωρίς παιδιά έχει ανακοινωθεί ότι αν έχει ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 4.500 ευρώ θα λάβει κοινωνικό μέρισμα 675 ευρώ. Ομως, αν ληφθεί υπόψη το τεκμαρτό εισόδημα, τότε το συγκεκριμένο ζευγάρι θα μεταφερθεί αυτόματα στην επόμενη κλίμακα, δηλαδή στο επίπεδο εισοδήματος από 4.501 έως 9.000 ευρώ, όπου το κοινωνικό μέρισμα ανέρχεται σε 525 ευρώ. Αυτό διότι, σύμφωνα με τα τεκμήρια διαβίωσης, ένα παντρεμένο ζευγάρι έχει τεκμήρια διαβίωσης 5.000 ευρώ μόνο επειδή βρίσκεται σε έγγαμο βίο. Αν έχει και ένα αυτοκίνητο κάτω από 1.200 κυβικά, τότε και το τεκμήριο για το ΙΧ είναι άλλα 4.000 ευρώ. Το ίδιο θα συμβεί και με κάποιους που έχουν δάνειο για το σπίτι τους.
Τα ελάχιστα εισοδηματικά κριτήρια ανέρχονται σε 3.000 ευρώ, 6.000 ευρώ και 9.000 ευρώ προσαυξανόμενα κατά 50% για κάθε επιπλέον ενήλικο και 25% για κάθε παιδί. Αντίστοιχα, το ελάχιστο ποσό μερίσματος είναι 250 ευρώ, 350 ευρώ και 450 ευρώ, προσαυξανόμενο και αυτό κατά 50% για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος και κατά 25% για κάθε ανήλικο μέλος της οικογένειας.

Η ακίνητη περιουσία

Ο άγαμος θα πρέπει να έχει ακίνητη περιουσία που η αντικειμενική της αξία να μην ξεπερνά συνολικά τα 120.000 ευρώ, ενώ για κάθε πρόσθετο μέλος στην οικογένεια το ποσό προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ.
Τέλος, το κριτήριο καταθέσεων, θα είναι έως 9.000 ευρώ για ένα άτομο, προσαυξανόμενο κατά 50% για έγγαμους χωρίς παιδιά και 25% για κάθε παιδί.
Επιπλέον των 720 εκατ. ευρώ, θα επιστραφούν σε συνταξιούχους περίπου 315 εκατ. ευρώ ως παρανόμως παρακρατηθείσες εισφορές υπέρ υγείας. Η καταβολή των χρημάτων θα γίνει άτοκα με τη σύνταξη Δεκεμβρίου.
Τέλος, 360 εκατ. ευρώ προορίζονται για κάλυψη δαπάνης Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας λογαριασμών ΔΕΗ που χρωστά το Δημόσιο ώστε να μην υπάρξει νέα αύξηση των τιμολογίων.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ