από metereologos.gr
Τετάρτη 15 Αυγούστου 2018
 
 

Συνέδριο «Decentralized 2017» από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Μια πρωτοποριακή συνάντηση κορυφής
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Με 450 συνέδρους από όλον τον κόσμο πραγματοποιείται στη Λεμεσό το συνέδριο “Decentralized 2017”, μια πρωτοποριακή συνάντηση κορυφής εστιασμένη στους τρόπους με τους οποίους η τεχνολογία Βlockchain και τα αποκεντρωμένα συστήματα επηρεάζουν τη βιομηχανία και την κοινωνία. Tο Συνέδριο διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας είναι το πρώτο πανεπιστήμιο στον κόσμο το οποίο εκδίδει όλους τους τίτλους σπουδών των αποφοίτων του (Πτυχία, Μεταπτυχιακά και Διδακτορικά Διπλώματα) στο Bitcoin Blockchain. Οι πρώτοι τίτλοι σπουδών στο Blockchain εκδόθηκαν το 2014, σήμερα όμως το πανεπιστήμιο μεταβαίνει από τη δοκιμαστική στην πλήρη εφαρμογή της πρωτοποριακής αυτής τεχνολογίας σε συνεχή βάση, για όλους τους αποφοίτους του. Ήδη, τα πτυχία όλων των αποφοίτων του εαρινού τετραμήνου 2017 (συνολικά 1291 πτυχία) εκδόθηκαν στο Bitcoin Blockchain».

Η νέα αυτή υπηρεσία ανακοινώθηκε από τον Ανώτατο Εκτελεστικό Διευθυντή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Αντώνη Πολεμίτη, στην εναρκτήρια ομιλία του.«Πιστεύουμε ότι στο εγγύς μέλλον ο καθένας θα έχει την κυριότητα των προσωπικών του δεδομένων, τα οποία θα μπορεί να μοιράζεται και να επικυρώνει κατά βούληση, ενώ συγχρόνως θα είναι πλήρως εξασφαλισμένη η ιδιωτικότητα των δεδομένων αυτών. Οι σχετικές ενέργειες του Πανεπιστημίου Λευκωσίας αποτελούν βήματα προς το αποκεντρωμένο αυτό μέλλον, το οποίο θα γίνει αισθητό μέσα στα επόμενα πέντε με δέκα χρόνια».

«Ο ρόλος μας ως πανεπιστήμιο», πρόσθεσε, «επικεντρώνεται στην πρώτη γραμμή αυτών των τεχνολογικών αλλαγών, τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο. Νιώθω ιδιαίτερα περήφανος για το έργο που επιτελείται από την ερευνητική μας ομάδα. Η τεχνολογική πλατφόρμα αναπτύχθηκε εξ ολοκλήρου στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και περιλαμβάνει ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες μελέτες πάνω σε δύσκολα ζητήματα, όπως π.χ. το ζήτημα της ανάκλησης». «Προσβλέπουμε στη συζήτηση όλων αυτών των θεμάτων με τους συνάδελφους του ακαδημαϊκού χώρου, τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων, αλλά και με την ευρύτερη κοινότητα των εμπειρογνωμόνων της τεχνολογίας Blockchain», επισήμανε.

Ολοι οι τίτλοι σπουδών που εκδίδονται από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, θα ψηφιοποιούνται και το ηλεκτρονικό τους αποτύπωμα θα προστίθεται στο Bitcoin Blockchain. Μέσω αυτής της διαδικασίας, θα παρέχεται η δυνατότητα ασφαλούς και άμεσης πιστοποίησης της αυθεντικότητάς τους (π.χ. σε έναν πιθανό εργοδότη ή ακαδημαϊκό ίδρυμα) μέσω της ιστοσελίδας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας ή και ανεξάρτητα. (Περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στην ιστοσελίδα www.block.co, όπου όλη η τεχνολογία που ανέπτυξε το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας είναι διαθέσιμη σε λογισμικό ανοικτού κώδικα). Η πλατφόρμα αυτή έχει ως στόχο να προσφέρει την τεχνολογία έκδοσης και πιστοποίησης της αυθεντικότητας των πτυχίων και σε άλλα ακαδημαϊκά και κυβερνητικά ιδρύματα σε ανοιχτή/ελεύθερη βάση, καθώς πρόθεση του Πανεπιστημίου Λευκωσίας είναι η βελτίωση και η περαιτέρω ανάπτυξη της συγκεκριμένης τεχνολογίας σε συνεργασία με άλλους φορείς.

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «θεωρείται από τους περισσότερους παρατηρητές της βιομηχανίας ως πρωτοπόρο πανεπιστήμιο σε θέματα Τεχνολογίας Blockchain και Ψηφιακού Νομίσματος παγκοσμίως. Υπήρξε το πρώτο πανεπιστήμιο το οποίο προσέφερε μάθημα στο Ψηφιακό Νόμισμα, ένα δωρεάν εξ αποστάσεως μάθημα, το οποίο παρακολούθησαν περισσότεροι από 12.000 φοιτητές από το 2014. Παράλληλα, το μεταπτυχιακό του πρόγραμμα (MSc) στο Ψηφιακό Νόμισμα υπήρξε το πρώτο ακαδημαϊκό πρόγραμμα στον τομέα, και οι απόφοιτοι του προγράμματος εργάζονται ή συμμετέχουν σήμερα στους σημαντικότερους οργανισμούς Βlockchain ανά τον κόσμο. Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας είναι επίσης το πρώτο πανεπιστήμιο στον κόσμο που έχει αποδεχτεί Bitcoin για πληρωμή διδάκτρων».


Οικονομία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (2)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Bitcoin: Τόση πολύ καινοτομία και διαφήμισή της μαζί ποιος τα σηκώνει ; | 09/11/2017 15:49
  Ένα πανεπιστήμιο και αυτά που κάνει και δεν κάνει δεν μπορούν να αγνοηθούν. Εκτός από την ανάπτυξη τεχνολογίας, διαβάζουμε στο δημοσίευμα ότι «Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας είναι επίσης το πρώτο πανεπιστήμιο στον κόσμο που έχει αποδεχτεί Bitcoin για πληρωμή διδάκτρων». Για την τεχνολογία blockchain, παρότι μοιάζει να μοιράζει υποσχέσεις, μαζί με τον ενθουσιασμό κάποιων, θα χρειαστεί να περιμένουμε λίγο για να έχουμε όλα τα αποτελέσματά της, ιδίως όταν αφορά δημόσια πράγματα. Στην υπόθεση όμως έχουμε και ζήτημα νομίσματος. Το άρθρο 128 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαικής Ενωσης λέει επί λέξει τα παρακάτω: «1. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει το αποκλειστικό δικαίωμα να επιτρέπει την έκδοση τραπεζογραμματίων σε ευρώ μέσα στην Ένωση. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες μπορούν να εκδίδουν τέτοια τραπεζογραμμάτια. Τα τραπεζογραμμάτια που εκδίδονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τις εθνικές κεντρικές τράπεζες είναι τα μόνα τραπεζογραμμάτια που αποτελούν νόμιμο χρήμα μέσα στην Ένωση. 2. Τα κράτη μέλη μπορούν να εκδίδουν κέρματα σε ευρώ, η ποσότητα των οποίων τελεί υπό την έγκριση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Το Συμβούλιο, προτάσει της Επιτροπής και μετά από διαβούλευση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μπορεί να θεσπίζει μέτρα για την εναρμόνιση της ονομαστικής αξίας και των τεχνικών προδιαγραφών όλων των κερμάτων που πρόκειται να κυκλοφορήσουν, στο βαθμό που είναι απαραίτητος για την ομαλή κυκλοφορία τους μέσα στην Ένωση.»
  Αθανάσιος Πιτσιόρλας, δικηγόρος Θεσσαλονίκη
  απάντηση40
   
   
  bitcoin: Τόση πολύ καινοτομία και διαφήμισή της μαζί ποιος τα σηκώνει ; 02 | 09/11/2017 15:43
  Το δε άρθρο 282(3) της ίδιας Συνθήκης λέει και πάλι ότι «Η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα .. έχει το αποκλειστικό δικαίωμα να επιτρέπει την έκδοση του ευρώ...» Δεν είναι άσχετο με την υπόθεση ότι ο ρώσος “μάγος του bitcoin” Αλεξάντερ Βίνικ, ο οποίος είναι ακόμη στα χέρια της ελληνικής δικαιοσύνης και του οποίου την έκδοση ζητούν και οι αμερικανικές αρχές κατηγορείται μεταξύ άλλων για «λειτουργία επιχείρησης μεταβίβασης μη αδειοδοτημένου χρήματος» (bitcoin). Εάν το δημοσίευμα αληθεύει σε όλη του την έκταση και εφόσον υπάρχει τέτοια θεμελιώδης νομική (συνταγματική) διάταξη, η οποία ισχύει και στο έδαφος της Κύπρου, μπορεί το καινοτόμο πανεπιστήμιο Λευκωσίας, εντός κράτους μέλους της ευροζώνης, και όποιος άλλος καινοτόμος το επιθυμεί, να μας πει σε ποια νομική βάση κάνει οικονομικές συναλλαγές με τους φοιτητές του σε bitcoin ;
  Αθανάσιος Πιτσιόρλας, δικηγόρος, Θεσσαλονίκη
  απάντηση40
   
-