Αιφνιδιαστικές έρευνες στα γραφεία των τραπεζικών ενώσεων της Πολωνίας και της Ολλανδίας διενήργησαν οι αρμόδιες για την εξασφάλιση συνθηκών ελεύθερου ανταγωνισμού αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης προκειμένου να διαπιστώσουν αν οι τράπεζες των χωρών αυτών εμποδίζουν ανταγωνίστριές τους εταιρείες υψηλής τεχνολογίας να αποκτήσουν πρόσβαση σε πληροφορίες που αφορούν τα πελατολόγιά τους.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραδέχθηκε ότι στις 3 Οκτωβρίου διενεργήθηκαν ταυτόχρονα παρόμοιες έρευνες σε «έναν αριθμό κρατών-μελών». Δίχως να προσδιορίζει σε ποιες χώρες έγιναν έρευνες, η Κομισιόν εξήγησε ότι ανησυχούσε μήπως οι τράπεζες και οι ενώσεις που τις εκπροσωπούν έχουν εμπλακεί σε ενέργειες που παραβιάζουν τις αρχές του ελεύθερου ανταγωνισμού.
Με την άδεια του πελάτη
Οι ανταποκριτές των «Financial Times» στις Βρυξέλλες και στη Βαρσοβία μετέδωσαν ότι η Πολωνία και η Ολλανδία περιλαμβάνονται στις εν λόγω χώρες. Η Ολλανδική Τραπεζική Ενωση επιβεβαίωσε τη διενέργεια της κοινοτικής έρευνας και σημείωσε ότι συνεργάστηκε απολύτως και διευκόλυνε τους ελεγκτές των Βρυξελλών. Η αντίστοιχη Ενωση της Πολωνίας και η τοπική Επιτροπή Ανταγωνισμού αρνήθηκαν να προβούν σε κάποιο σχόλιο για την πρωτοβουλία της ΕΕ.

«Η ΕΕ πρόκειται να αναμορφώσει το τοπίο στη λιανική τραπεζική στην Ευρώπη εισάγοντας μια νομοθεσία που αφενός θα ενθαρρύνει τις καινοτόμες τεχνολογικές εταιρείες να εισέρχονται στις εθνικές αγορές και αφετέρου θα εξασφαλίζει στους καταναλωτές μεγαλύτερο έλεγχο των προσωπικών δεδομένων τους» σημειώνουν οι «FT». Συγκεκριμένα, από την 1η Ιανουαρίου 2018 οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα υποχρεώνονται να παρέχουν σε τρίτα μέρη –συμπεριλαμβανομένων υπερεθνικών εταιρειών όπως η Amazon και το Facebook –πρόσβαση σε στοιχεία πελατών τους, εφόσον βεβαίως εκείνοι το επιτρέψουν.
Στους πελάτες αυτούς οι ξένοι ανταγωνιστές θα μπορούν να προσφέρουν ανταγωνιστικά «πακέτα» πληρωμών και να παρέχουν εξειδικευμένες χρηματοοικονομικές συμβουλές. Προϋπόθεση οι υπερεθνικές εταιρείες να τηρούν τους κανόνες προστασίας των προσωπικών δεδομένων της ΕΕ.
Των ερευνών προηγήθηκαν καταγγελίες των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες τους βάζουν διαρκώς τρικλοποδιές και εμποδίζουν την πρόσβαση στα πελατολόγιά τους. «Οι έρευνες δεν σημαίνουν ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες και οι ενώσεις τους είναι ένοχες για μονοπωλιακή συμπεριφορά. Αλλά η Κομισιόν σέβεται το δικαίωμα υπεράσπισης των ξένων εταιρειών και ιδιαιτέρως το δικαίωμά τους να καταθέτουν τις ενστάσεις τους ενώπιον των ευρωπαϊκών αρχών» σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή.
Ασφαλέστερες συναλλαγές
Τεχνολογικές εταιρείες-μεγαθήρια όπως η Amazon, η Google, η Apple ή το Facebook αναμένουν εναγωνίως την εφαρμογή της νέας κοινοτικής νομοθεσίας (πρόκειται για τη Β’ Οδηγία Υπηρεσιών Πληρωμών) ελπίζοντας ότι θα εισχωρήσουν δυναμικά στον ευρωπαϊκό τραπεζικό χώρο. Κάτι που, όπως υποστηρίζουν, θα καταστήσει ασφαλέστερες για τον ευρωπαίο καταναλωτή τις online τραπεζικές συναλλαγές και πληρωμές.
Από την άλλη πλευρά οι ευρωπαϊκοί τραπεζικοί οργανισμοί φοβούνται ότι η είσοδος στην αγορά των τεχνολογικών γιγάντων θα ενθαρρύνει την «κινητικότητα» των σημερινών πελατών τους. Φοβούνται δηλαδή ότι, όσο εύκολα αλλάζουν, ας πούμε, πάροχο τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών θα αλλάζουν και τραπεζικό πάροχο, καθώς ο ανταγωνισμός θα ρίξει το κόστος των υπηρεσιών τους και θα ροκανίσει την κερδοφορία τους. Αυτά έχουν, όμως, οι ανοικτές αγορές, τις οποίες ήδη αντιμάχεται το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα. «Πέρυσι οι γερμανικές εποπτικές αρχές απεφάνθησαν ότι οι τράπεζες της χώρας παραβίασαν τον αντιμονοπωλιακό νόμο απαγορεύοντας σε τρίτες εταιρείες την πρόσβαση σε πληροφορίες τραπεζικών λογαριασμών πελατών τους» υπενθυμίζουν οι «FT».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ