Πτώση της τάξεως του 2% σημείωσε την Παρασκευή η τιμή της μετοχής της Nissan στο Χρηματιστήριο του Τόκιο έπειτα από την ανακοίνωση της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας ότι αναστέλλει επί δύο εβδομάδες την παραγωγή οχημάτων που προορίζονται για την εγχώρια αγορά προκειμένου να διενεργήσει ελέγχους και να διαπιστώσει αν τα έξι εργοστάσια που λειτουργεί στην Ιαπωνία πληρούν τους κανόνες ασφαλείας.
Η αναστολή της λειτουργείας των έξι μονάδων κατασκευής ανακοινώθηκε λίγες ημέρες μετά την ανάκληση 1,2 εκατ. αυτοκινήτων της Nissan, καθώς δεν υποβλήθηκαν σε βεβαιωμένους και αξιόπιστους ελέγχους. Ο υπουργός Μεταφορών της Ιαπωνίας Κεΐτσι Ισίι δήλωσε ότι δεν είναι σαφές για πόσο καιρό οι έλεγχοι δεν γίνονταν όπως έπρεπε.
Το εθνικό δίκτυο ενημέρωσης της χώρας NHK μετέδωσε ότι οι αμφιλεγόμενες πρακτικές της Nissan ξεκίνησαν πριν από… 20 ολόκληρα χρόνια. Η ίδια η εταιρεία αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ευθέως ή να αρνηθεί τις πληροφορίες του ΝΗΚ.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Nissan Χιρότο Σαϊκάουα, πάντως, σε συνέντευξη τύπου που έδωσε την Πέμπτη είπε ότι οι διαδικασίες ελέγχου ασφαλείας των οχημάτων από το προσωπικό της επιχείρησης δεν έχουν αλλάξει τις τελευταίες δύο δεκαετίες.
Η Nissan θα συνεχίσει να κατασκευάζει αυτοκίνητα προς εξαγωγή καθώς η διαδικασία πιστοποίησης των τελικών ελέγχων στα μοντέλα δεν εφαρμόζεται οχήματα που προορίζονται για τις ξένες αγορές.

«Η υπόθεση σκίασε την επωνυμία της Νissan και σε συνδυασμό με σκάνδαλα όπως το σκάνδαλο με τη μεταλλουργία Kobe Steel και αυτό με τους αερόσακους Takata, μπορούν να επηρεάσουν τη φήμη που έχει η Ιαπωνία για την καλή ποιότητα των αυτοκινήτων της», μεταδίδει το BBC.