Το θέατρο του παραλόγου συνεχίζεται με την επένδυση στο Ελληνικό. Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) κήρυξε 280 στρέμματα ως αρχαιολογικό χώρο αντί 3.500, όπως αρχικώς είχε υποστηρίξει ο σύλλογος των αρχαιολόγων.
Και στα 280 όμως στρέμματα οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι έρευνες δεν θα αναδείξουν κάτι αφού και στο παρελθόν η συγκεκριμένη περιοχή έχει «σκαναριστεί» χωρίς σημαντικά ευρήματα.
Στην κυβέρνηση η αμηχανία από την εξέλιξη αυτή είναι έκδηλη ενώ οι δανειστές επαναλαμβάνουν με κάθε ευκαιρία ότι το Ελληνικό είναι μνημονιακή υποχρέωση. Στην έκταση των 280 στρεμμάτων σχεδιάζεται η κατασκευή mall και κατοικιών από την κοινοπραξία των επενδυτών. Για το πόσο επηρεάζει την επένδυση η απόφαση του ΚΑΣ η Lamda Development με ανακοίνωσή της αναφέρει πως περιμένει την επίσημη ενημέρωση από το ΚΑΣ. Περιμένει δηλαδή την υπουργική απόφαση για την κήρυξη του χώρου.
Να τα βροντήξουν…
Η προσπάθεια όμως να ελεγχθεί η επένδυση (στην ουσία να καθυστερήσει μέχρι ο επενδυτής να τα βροντήξει) μέσω της αρχαιολογίας συνεχίζονται. Κατά τη συζήτηση του master plan και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) το ΚΑΣ ζήτησε να κατέβει το ύψος των κτιρίων από τα 200 στα 140 μέτρα (στο ύψος της Ακρόπολης).
Οι επενδυτές όμως οφείλουν να περιμένουν και την απόφαση του ΣτΕ στην προσφυγή 10 κατοίκων της περιοχής οι οποίοι ζητούν να ακυρωθεί η απόφασητης υπουργού Πολιτισμού με την οποία δεν χαρακτηρίστηκαν διατηρητέα ορισμένα κτίρια όπως ο παλαιός πύργος ελέγχου κ.ά.
Μεταξύ των κατοίκων είναι η ομότιμη καθηγήτρια ΕΜΠ κυρία Ελένη Πορτάλιου και η πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τώρα μέλος της ΛΑΕ κυρία Νάντια Βαλαβάνη.
Υπενθυμίζεται παράλληλα πως κατατέθηκαν στο ΣτΕ προσφυγές δύο οικολογικών οργανώσεων –η μία από τον Βόλο! –για το «δάσος» του Ελληνικού.
Εκτός όμως από τα παραπάνω ζητήματα, οι εκκρεμότητες για την επένδυση των 8 δισ. ευρώ που θα δημιουργήσει 30.000 θέσεων εργασίας είναι ουκ ολίγες. Εκκρεμείο διαγωνισμός για το καζίνο, η έγκριση από το ΣτΕ της ΣΜΠΕ και του master plan, η έκδοση προεδρικού διατάγματος και η μεταφορά φορέων και υπηρεσιών από την έκταση.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ