Η αδειοδότηση της Ολυμπιάδας είναι έτοιμη, αλλά η διαδικασία της
διαιτησίας για την άδεια για τις Σκουριές θα πάρει τρεις μήνες.

Ολες οι εκκρεμότητες θα λυθούν στη διαιτησία επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Γιώργος Σταθάκης μετά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των
μεταλλωρύχων Χαλκιδικής που διαμαρτύρονται για το «πάγωμα» των
επενδύσεων της Eldorado Gold.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για το θέμα πρόκειται να συνεδριάσει σήμερα, ενώ η διαιτησία προβλέπεται να διαρκέσει τρεις μήνες.

Ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα και κατέληξε σε κοινό πλαίσιο, ενώ απαντώντας σε ερώτηση επεσήμανε πως αν ζητηθεί συνάντηση και από την πλευρά της εταιρείας αυτή θα πραγματοποιηθεί.

Επανέλαβε δε ότι σήμερα έως αύριο θα εκδοθούν όλες οι άδειες που απομένουν για την ολοκλήρωση της αδειοδότησης της Ολυμπιάδας. Κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να αρχίσει άμεσα η εκμετάλλευση του συγκεκριμένου μεταλλείου.

Η αδειοδότηση των Σκουριών που συνδέεται με το επίμαχο ζήτημα της μεταλλουργικής μεθόδου που θα χρησιμοποιηθεί εξαρτάται από το αποτέλεσμα της διαιτησίας. Οι αποφάσεις της κυβέρνησης διασφαλίζουν τις θέσεις εργασίας, κατέληξε ο υπουργός.

Eldorado Gold: Περιμένουμε και τις δύο άδειες σύντομα

Συνεχίζεται το «θρίλερ» με τις επενδύσεις της Eldorado Gold στην χώρα. Μετά τις δηλώσεις Σταθάκη για τρίμηνη διαδικασία διαιτησίας για την άδεια στις Σκουριές, ο CEO της εταιρίας Τζορτζ Μπερνς τόνισε: «Περιμένουμε τις άδειες για Ολυμπιάδα και Σκουριές σύντομα».

Συγκεκριμένα, το πρώτο σχόλιο που έκανε ο CEO της Eldorado Gold μετά τις δηλωσεις Σταθάκη αναφέρει: «Χαρήκαμε που ακούσαμε τα σχόλια του υπουργου Σταθάκη αλλα δεν εχουμε λάβει ακομη τις άδειες. Περιμένουμε με χαρά τις εκρεμμείς άδειες και για Ολυμπιάδα και για Σκουριές σύντομα».

Πιτσιόρλας για Eldorado: Να μην χρησιμοποιούνται οι εργαζόμενοι ως ασπίδα

«Το θέμα είναι σοβαρό καθώς το περιβάλλον και η υγεία των κατοίκων είναι ευαίσθητα θέματα. Εμείς είμαστε υπέρ της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης αλλά δεν πρέπει κάποιος να χρησιμοποιεί τους εργαζομένους ως ασπίδα» δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας στον ΣΚΑΙ.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως η τακτική των τελεσιγράφων δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την κυβέρνηση.

Αναλυτικά ο κ. Πιτσιόρλας τόνισε: «Η τακτική των τελεσιγράφων δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Από την πλευρά μας το χειριζόμαστε νηφάλια και ήρεμα. Προσωπικά εμπιστεύομαι τον κύριο Σταθάκη και το ίδιο θα έπρεπε να κάνουν και οι επενδυτές. Οι επενδυτές κατέθεσαν την αίτηση αδειοδότησης στην Ολυμπιάδα στις 17 Ιουλίου και σήμερα έχουν την άδεια.

»Η Eldorado βρίσκεται εδώ από το 2012 και είναι γεγονός πως υπάρχουν προβλήματα χρονίζοντα και όχι σημερινά. Το θέμα είναι σοβαρό καθώς το περιβάλλον και η υγεία των κατοίκων είναι ευαίσθητα θέματα.

»Εμείς είμαστε υπέρ της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης αλλά δεν πρέπει κάποιος να χρησιμοποιεί τους εργαζομένους ως ασπίδα.

»Πρέπει να συμφωνήσουμε σε μία διαδικασία δοκιμών και τεχνικών αναλύσεων που θα πείθουν πως η διαδικασία εξόρυξης δεν είναι επιβλαβής για την δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Από τη στιγμή που επιλέχθηκε η διαιτησία για να δοθεί οριστική και πειστική λύση θα πρέπει να ακολουθηθεί μέχρι τέλους η συγκεκριμένη διαδικασία».