από metereologos.gr
Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018
 
 

Τελεσίγραφο κατασχέσεων σε 761.000 φορολογούμενους

Με email τούς δίνει 15 ημέρες για να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους και απειλεί να σαρώσει μισθούς, συντάξεις και καταθέσεις
Τελεσίγραφο κατασχέσεων σε 761.000 φορολογούμενους
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Νέο σαρωτικό κύμα κατασχέσεων βρίσκεται προ των πυλών σε μια προσπάθεια των εισπρακτικών μηχανισμών να οδηγήσουν στο ταμείο του Δημοσίου με το ζόρι απλήρωτους φόρους τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους.

Σε περιβάλλον ανελέητης υπερφορολόγησης η απειλή κατασχέσεων μισθών, συντάξεων και τραπεζικών καταθέσεων τρύπωσε από χθες για μία ακόμα φορά στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο εκατοντάδων χιλιάδων φορολογουμένων οι οποίοι έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με την Εφορία. Δεκαπέντε ημέρες προθεσμία για την τακτοποίηση των φορολογικών ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, με τη διακριτική υπενθύμιση της δυνατότητας των προϊσταμένων των ΔΟΥ να προχωρήσουν στη λήψη διοικητικών, αναγκαστικών και διασφαλιστικών μέτρων για την είσπραξη των χρεωστουμένων. Ρυθμίστε την οφειλή ή αλλιώς έρχεται κατάσχεση.

Ραβασάκια ξεκίνησαν από χθες να αποστέλλονται μαζικά σε 761.000 φυσικά πρόσωπα που δεν πλήρωσαν εγκαίρως την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος συνολικού ύψους 340 εκατ. ευρώ, ενώ η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων πατάει το γκάζι των κατασχέσεων στο τέρμα με στόχο να εισπραχθούν τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ από παλιά και φρέσκα ληξιπρόθεσμα χρέη έως το τέλος του έτους. Με κατασχέσεις και απειλές κατασχέσεων μόνο το πρώτο εξάμηνο εισπράχθηκαν 2,3 δισ. ληξιπρόθεσμων οφειλών. Οι φόροι όμως συνεχίζουν να μένουν απλήρωτοι, με τα ληξιπρόθεσμα να αυξάνονται κατά περίπου 700 εκατ. κάθε μήνα.

Αν ο φορολογούμενος δεν ρυθμίσει έγκαιρα την οφειλή του οι κατασχέσεις καραδοκούν απειλώντας ευθέως το όποιο κομπόδεμα έχει παραμείνει εγκλωβισμένο λόγω capital controls στην τράπεζα για ώρα ανάγκης.
Το ραβασάκι είναι τυποποιημένο. Αρχικά οι οφειλέτες ενημερώνονται πως διαπιστώθηκε «μετά από έλεγχο που διενεργήθηκε στα ηλεκτρονικά αρχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων στις 19 Αυγούστου 2017, ότι εκκρεμούν οφειλές οι οποίες κατέστησαν ληξιπρόθεσμες, επειδή δεν καταβάλατε στις προβλεπόμενες προθεσμίες τα ποσά των δόσεων που αντιστοιχούν σε αυτές».

Στη συνέχεια, οι φορολογούμενοι καλούνται να μεριμνήσουν για την τακτοποίηση των οφειλών «εντός 15 ημερών από την έκδοση της ειδοποίησης» και παραπέμπονται στην εφαρμογή του Taxisnet «Προσωποποιημένη Πληροφόρηση» όπου θα αναζητήσουν το ύψος του απλήρωτου χρέους στα «Στοιχεία οφειλών εκτός ρύθμισης». Αποστολέας του μηνύματος εμφανίζεται «OFEIL-noreply@taxinet.gr» ενώ υπάρχει και υποσημείωση με την οποία οι φορολογούμενοι ενημερώνονται για την πιθανότητα να έχουν λάβει πλαστά μηνύματα με κακόβουλο περιεχόμενο. Στα ραβασάκια της ΑΑΔΕ στο πάνω μέρος αποτυπώνονται το όνομα του φορολογουμένου και το όνομα χρήστη (username) στο Τaxisnet και συνοδεύονται από την κλασική επισήμανση σύμφωνα με την οποία «για τις οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, ο Προϊστάμενος της αρμόδιας για την είσπραξη της οφειλής ΔΟΥ δύναται να λαμβάνει όλα τα προβλεπόμενα κατά την κείμενη νομοθεσία διοικητικά, αναγκαστικά διασφαλιστικά και λοιπά μέτρα».

ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΝ. Νοικοκυριά και επιχειρήσεις επιχειρούν να επιβιώσουν σε ένα περιβάλλον ακραίας υπερφορολόγησης η οποία σε συνδυασμό με τον επικείμενο επανυπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες από το φθινόπωρο έχει ήδη βάλει νάρκες στην ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού στο σκέλος των εσόδων.

Τα φετινά εκκαθαριστικά των φορολογικών δηλώσεων ενσωματώνουν τις επιβαρύνσεις από το πρόσφατα ψαλίδι στο αφορολόγητο (έως τα 8.636 ευρώ) και τις αλλαγές στην εισφορά αλληλεγγύης, την αύξηση των προκαταβολών φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες από το 75% στο 100% αλλά και την αύξηση των συντελεστών φορολογίας εισοδήματος από ενοίκια έως και 45%.

Πριν καλά καλά ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, οι απλήρωτοι φόροι στο πρώτο εξάμηνο έφτασαν τα 4,2 δισ. διαμορφώνοντας στα 95 δισ. το στοκ των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο.

Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι 3.805.423 φορολογούμενοι έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία και τα τελωνεία, 1.608.263 κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με μέτρα αναγκαστικής είσπραξης και από αυτούς οι 951.114 έχουν ήδη διαπιστώσει ότι ο εισπρακτικός μηχανισμός έχει τρυπώσει μέσω κατασχέσεων στους τραπεζικούς λογαριασμούς. Στους κόλπους του επιχειρηματικού κόσμου το έργο των μηχανισμών είσπραξης διευκολύνεται από την αύξηση των πληρωμών με πλαστικό χρήμα σε συνδυασμό με την ανυπαρξία ειδικού ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού όπως είχε τάξει πέρυσι τέτοια εποχή από τη ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός με την υπόσχεση να μένει στα λόγια.

Για τα φυσικά πρόσωπα τα όρια προστασίας από κατασχέσεις είναι χαμηλά (στα 1.250 ευρώ για καταθέσεις και 1.000 ευρώ για μισθούς και συντάξεις) ενώ προϋπόθεση αποτελεί η δήλωση ενός μοναδικού τραπεζικού ακατάσχετου λογαριασμού ανά άτομο.

Τα ηλεκτρονικά κατασχετήρια εκδίδονται καθημερινά με ρυθμό πολυβόλου και ξεπερνούν τα 5.000 από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Σε περίπου 1.000 φορολογούμενους κάθε μέρα, γίνονται κατασχέσεις. Στους υπόλοιπους οι τραπεζικοί λογαριασμοί είναι ήδη αδειανοί.

ΜΕ ΚΑΘΕ ΜΕΣΟ. Τηλεφωνήματα και ειδοποιητήρια επιστρατεύονται με εντεινόμενους ρυθμούς από τη Διεύθυνση Συμμόρφωσης της ΑΑΔΕ λίγο πριν σημάνει η ώρα της κατάσχεσης. Τα αποτελέσματα αποδεικνύουν ότι η πίεση στους φορολογούμενους αποδίδει στα ταμεία του Δημοσίου. Μεταφράζεται όμως και σε αυξανόμενη λαϊκή δυσαρέσκεια η οποία πιστώνεται στο λογαριασμό όσων επέβαλαν τους φόρους. Διαχέεται ορισμένες φορές και στον εισπρακτικό μηχανισμό.

Στη διάρκεια του περασμένου έτους 742.922 φορολογούμενοι δέχθηκαν τηλεφώνημα ή e-mail από την ΑΑΔΕ και από αυτούς 442.711 προχώρησαν είτε σε ρύθμιση είτε σε εξόφληση του οφειλόμενου φόρου. Με τον τρόπο αυτό εισπράχθηκαν 424,7 εκατ. ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Φέτος, το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ προβλέπει συμμόρφωση των φορολογουμένων που εμφανίζουν για πρώτη φορά ληξιπρόθεσμες οφειλές, σε ποσοστό τουλάχιστον 50% κατόπιν εφαρμογής κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου και είσπραξη τουλάχιστον 35% των συγκεκριμένων οφειλών ύστερα από δράσεις της Διεύθυνσης Φορολογικής Συμμόρφωσης. Τηλέφωνα και e-mail αναμένεται να πάρουν φωτιά. Για όσους δεν συμμορφώνονται ακολουθούν κατασχέσεις.

Τα όρια. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν πως σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία δεν επιβάλλεται κατάσχεση ακινήτων καθώς και κατάσχεση κινητών στα χέρια του οφειλέτη για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές από κάθε αιτία (για την καταβολή των οποίων ευθύνεται ως πρωτοφειλέτης, συνυπόχρεος, εγγυητής κ.λπ.) συνολικού ποσού 500 ευρώ, πλην του μέτρου της κατάσχεσης στα χέρια τρίτων.

Πρακτικά, λοιπόν, ο νόμος επιτρέπει κατασχέσεις στα χέρια τρίτων, όπως είναι οι κατασχέσεις καταθέσεων, ακόμα και για ποσά οφειλής χαμηλότερα των 500 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, όμως, έχει δοθεί άτυπη εντολή από τον διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή να μη γίνονται κατασχέσεις για χρέη προς την Εφορία χαμηλότερα των 500 ευρώ.

Για μισθούς, συντάξεις και ασφαλιστικά βοηθήματα που καταβάλλονται περιοδικά δεν επιτρέπονται κατασχέσεις εφόσον το συνολικό ποσό, μηνιαία και αφού αφαιρεθούν οι ασφαλιστικές εισφορές, είναι χαμηλότερο των 1.000 ευρώ.

Αν ο μισθός ή η σύνταξη είναι πάνω από 1.000 επιτρέπεται η κατάσχεση του υπερβάλλοντος ενώ το ελάχιστο ποσό κατάθεσης που είναι ακατάσχετο για φυσικά πρόσωπα ανέρχεται σε 1.250 ευρώ τον μήνα για κάθε φυσικό πρόσωπα και σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα. Προϋπόθεση για να ισχύουν τα ακατάσχετα όρια είναι η υποβολή ηλεκτρονικής δήλωσης στο πληροφοριακό σύστημα της Φορολογικής Διοίκησης, με την οποία γνωστοποιείται από το φυσικό πρόσωπο ένας μοναδικός λογαριασμός.

Στην περίπτωση που υπάρχει λογαριασμός περιοδικής πίστωσης μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων γνωστοποιείται αποκλειστικά και μόνο ο λογαριασμός αυτός.


ΤΑ ΝΕΑ
Οικονομία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (8)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
   
  Τοπρωιναδικο αλλοθι | 22/08/2017 17:32
  Κριμα .Συνεχιζετε να δινετε εμφαση στην υπερφορολογηση ως αιτια της φοροκλοπης που είναι η μεγαλυτερη αιτια της πτωχευσης και υπερφορολογησης των υπολοιπων ηλιθιων που πληρωνουν κανονικα από το αποκαλουμενο κομποδεμα που οι υπολοιποι οφεοιλετες θελουν να διατηρησουν ανεπαφο .Άλλο η αναλυση τεκμιριωμενη και άλλο η συνεχης παροχη αλλοθι σε επιπεδο πρωιναδικου στα κομποδέματα και στους πιστολέρο σαμου κρητης κλπ
  pan montreal
  απάντηση511
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Theloume teoious vomous,Bravo agapi mou Ellada | 22/08/2017 12:52
  Bravo Auto einai epitelous kratos,Nomos men panta kratini O kathe antropos tha eklebe ean den sepontan oi politikoi Kai oi polites tous nomous, tous europaious edo tous simorfonoun oi Nomoi,giati tous fobounte. Den plironeis edo tous forous sou pervoun tin periousia Kai pas filaki., Merikous Ellines mexris simera,alla Kai pollous ksenous tous anektikame arketa,kanane stin xora mas oti ithelan,apo do Kai pera Play fair,den douleueis,den plironeis,ekso APO tin Ellada.Par olo pou exoun periousia,paristanoun tous MISEROUS
  ELLIN
  απάντηση912
   
   
   
  ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ... | 22/08/2017 12:45
  Πρώτη φορά αριστερά. Αναρωτιέμαι δεν υπάρχει ένας Λυκουρέζος να τους καθίσει στο σκαμνί και να τους στείλει στου Γουδή ?
  Γιώργος
  απάντηση169
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
-