Πορτοκάλια, καρπούζια, πεπόνια, σταφύλια, μανταρίνια, φράουλες, ρόδια, μήλα, ακτινίδια, σμέουρα, ξηρά σύκα, κάστανα, κεράσια, νεκταρίνια είναι η ευρεία γκάμα φρούτων που συλλέγει από την Αιτωλοακαρνανία, την Ηλεία, την Αργολίδα, τη Λακωνία και την Αρτα η ελληνική εταιρεία Pantazis Fruits. Αποδέκτες είναι κυρίως οι καταναλωτές περισσότερων από 15 χωρών σε Ευρώπη και Ασία.

«Τα ελληνικά αγροδιατροφικά προϊόντα είναι ξεχωριστά, λόγω της βιοποικιλότητας και του κλίματος της Ελλάδας. Γι’ αυτό και έρχονται πρώτα στις προτιμήσεις των καταναλωτών διεθνώς»
σημειώνει η κυρία Βάσια Πανταζή. Η εταιρεία από τα Λεχαινά Ηλείας διακινεί συνολικά κάθε χρόνο 60.000-80.000 τόνους, τόσο εγχώρια όσο και στο εξωτερικό, με τη συνολική αξία εξαγωγών να αγγίζει τα 20 εκατ. ευρώ.
Δίκτυο πωλήσεων
Η εταιρεία Pantazis διατηρεί σταθερή και διαρκή συνεργασία με δίκτυο 100 παραγωγών-συνεργατών, οι οποίοι εφαρμόζουν τα διεθνή στάνταρντ, όπως άλλωστε το κάνει και η οικογένεια Πανταζή στις δικές της καλλιέργειες, συνολικής έκτασης 150 στρεμμάτων. Η διείσδυση σε νέες αγορές είναι σταθερή και συνεχής. Ηδη έχει δημιουργηθεί ένα αξιόλογο και διαρκώς διευρυνόμενο δίκτυο πωλήσεων και διακίνησης ελληνικών αγροτικών προϊόντων. Το μεγαλύτερο ποσοστό, 80%-90% του τζίρου της, το εξάγει σε περισσότερες από 15 χώρες (Αυστρία, Βέλγιο, Καναδά, Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχία, Εσθονία, Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Ιταλία, Πολωνία, Ρουμανία, Ελβετία, Σλοβακία, Μεγ. Βρετανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα).

«Μεγαθήρια»
Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος, καθώς οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν απέναντί τους τα «μεγαθήρια» Ισπανία, Ιταλία, Τουρκία κ.ά. Ως εκ τούτου απαιτείται πλήρης εφαρμογή των διεθνών προτύπων ασφαλείας και αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, ώστε τα προϊόντα να αποκτούν υπεραξία. «Είμαστε σε διαρκή συνεργασία με το δίκτυο παραγωγών-συνεργατών. Ακολουθούμε τις διεθνείς νόρμες και σε συνδυασμό με το σύγχρονο τυποποιητήριο προσδίδουμε στα εμπορευόμενα προϊόντα υπεραξία και επιπλέον εγγυήσεις αξιοπιστίας» σημειώνει η κυρία Πανταζή.
Η έντονη εξαγωγική δραστηριότητα της Pantazis Fruits στηρίζεται με την τριμερή συμφωνία μεταξύ παραγωγού, τυποποιητή και Τράπεζας Πειραιώς. «Το πρόγραμμα Συμβολαιακής Γεωργίας της Τράπεζας Πειραιώς αποτελεί ένα πρότυπο χρηματοοικονομικό μοντέλο για την ολοκληρωμένη υποστήριξη και προώθηση του πρωτογενούς τομέα καθώς ανταποκρίνεται και καλύπτει τις ανάγκες σε ρευστότητα των δύο βασικών συντελεστών της εφοδιαστικής αλυσίδας, του παραγωγού και του αγοραστή-εμπορικής επιχείρησης» εξηγεί η κυρία Πανταζή.
Με τον τρόπο αυτόν καλύπτεται η χρηματοδότηση όλου του εύρους της παραγωγικής διαδικασίας ως τη διάθεση του τελικού προϊόντος. Ο παραγωγός εξασφαλίζει την αναγκαία ρευστότητα όταν τη χρειάζεται, η οποία μάλιστα δεν περιορίζεται μόνο στην αγορά αγροεφοδίων, αλλά και σε λοιπές δαπάνες, όπως καύσιμα, ασφαλιστικές εισφορές, ενέργεια, ύδρευση και διάφορα άλλα περιφερειακά έξοδα.

Συγχρόνως η εμπορική επιχείρηση, εξασφαλίζει τη ρευστότητα για να προχωρήσει στην αγορά ποιοτικής πρώτης ύλης, ελαχιστοποιώντας το διαχειριστικό της κόστος.

Η διακίνηση των προϊόντων της εντός συνόρων γίνεται με ιδιόκτητα φορτηγά ψυγεία, γεγονός που επιτρέπει την άμεση και ασφαλή μεταφορά τους ανά την υφήλιο.

Εκτός από την κεντρική μονάδα στα Λεχαινά διαθέτει και υποκατάστημα στα Δουνέικα Ηλείας, σε ιδιόκτητη έκταση 15,5 στρεμμάτων, με κτίριο 770 τ.μ. Η εταιρεία Pantazis Fruits SA, υπό τη σημερινή της μορφή, ιδρύθηκε το 1995.

Εχει δημιουργήσει δίκτυο παραγωγών για την παροχή πιστοποιημένων προϊόντων ολοκληρωμένης διαχείρισης που πληρούν όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές ποιότητας και ασφάλειας τροφίμων.

Οι πιστοποιημένες καλλιέργειες συνολικής έκτασης 500 στρεμμάτων αφορούν κυρίως φράουλες.

Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται 150 ιδιόκτητα στρέμματα με φράουλες, καρπούζια και εσπεριδοειδή της οικογένειας Πανταζή. Στα υπόλοιπα 350 στρέμματα των συνεργαζόμενων παραγωγών εφαρμόζονται οι ίδιες καλλιεργητικές μέθοδοι.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ