Η Ελλάδα άντλησε 3 δισ. ευρώ από την έκδοση του νέου πενταετούς ομολόγου την Τρίτη, με την απόδοση να ορίζεται στο 4,625%, σύμφωνα με την υπηρεσία της Thomson Reuters IFR.

Οι προσφορές τόσο για τη νέα έκδοση, όσο και για την πρόταση ανταλλαγής και επαναγοράς των ομολόγων που λήγουν το 2019 ξεπέρασαν τα 6,5 δισ. ευρώ.

Το απόγευμα της Τρίτης, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών χαιρέτισε τη δημοπρασία: «Η Αθήνα χρειάζεται τώρα να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, να προωθήσει πιο σθεναρά μεταρρυθμίσεις και να ολοκληρώσει έγκαιρα την τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος» ανέφερε το Βερολίνο.

Μαξίμου: Η έξοδος στις αγορές στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία

Την απόλυτη ικανοποίηση τους για την πρώτη δοκιμαστική έξοδο της χώρας στις αγορές μετά το 2014, εκφράζουν κυβερνητικές πηγές.

«Η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία και επιβεβαιώνει την θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, η οποία βαδίζει με σταθερά βήματα προς την οριστική έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια», αναφέρεται σε ανεπίσημο κυβερνητικό σημείωμα όπου τονίζεται πως:

«Συγκεκριμένα, το κουπόνι του πενταετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 4,375% ενώ το ύψος του επιτοκίου στο 4,625%, σε τιμές σαφώς χαμηλότερες από την προηγούμενη έξοδο της χώρας στις αγορές χρήματος, τον Απρίλιο του 2014, που είχαν διαμορφωθεί στο 4,75% και 4,95% αντίστοιχα».

Παραλλήλως, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, «είναι σημαντικό επίσης ότι από τις πάνω από 200 επίσημες προσφορές συνολικού ύψους 6,5 δισ. ευρώ, η πλειοψηφία αφορούσε πραγματικούς επενδυτές παγκόσμιου βεληνεκούς και όχι κερδοσκοπικά funds, γεγονός που αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας».

Τέλος, σημειώνεται πως : «Το ελληνικό Δημόσιο άντλησε το ποσό των 3 δισ. ευρώ, εκπληρώνοντας το στόχο του ελληνικού ομολόγου, θέτοντας στέρεες βάσεις για διαρκή και διατηρήσιμη πρόσβαση της χώρας στις αγορές χρήματος».

Η σύγκριση με το ομόλογο Σαμαρά

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η νέα έκδοση ομολόγου δεν φαίνεται να έχει τόσο μεγάλη ζήτηση, όσο το αντίστοιχο του 2014.

Κι αυτό διότι ορισμένοι επενδυτές δεν διατίθενται να αγοράσουν ελληνικό χρέος, καθως τα ελληνικά ομόλογα έχουν χαμηλή αξιολόγηση από τους διεθνείς οίκους και δεν είναι επιλέξιμα από την ΕΚΤ για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Το πρακτορείο υπενθυμίζει ότι όταν η Ελλάδα πούλησε 3 δισ. ευρώ σε πενταετή ομόλογα με κουπόνι στο 4,75% το 2014, η ζήτηση έφτασε τα 20 δισ. ευρώ από 600 επενδυτές.

Παντως το Reuters επισημαίνει οτι η Ελλάδα πώλησε χρέος σε ιδιώτες επενδυτές για πρώτη φορά μετά τρία χρόνια, γεγονός που αποτελεί σημαντικό βήμα προς την επίτευξη της οικονομικής ανεξαρτησίας και την έξοδο από το τρίτο διεθνές σχέδιο διάσωσης το επόμενο έτος.

Η Αθήνα εκτιμά ότι το πενταετές ομόλογο αποτελεί μία δοκιμαστική έξοδο στις αγορές, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα θα μπορεί να βασιστεί στη χρηματοδότηση από την αγορά το επόμενο έτος.

Γερμανικό ΥΠΟΙΚ: Να ολοκληρωθεί τωρα η αξιολόγηση

Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας χαιρέτισε πριν από λίγο τη διάθεση κρατικών ομολόγων της Ελλάδας.

Η ίδια εκπρόσωπος τόνισε ότι η Αθήνα χρειάζεται τώρα να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, να προωθήσει πιο σθεναρά μεταρρυθμίσεις και να ολοκληρώσει έγκαιρα την τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος.

«Η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές κεφαλαίων ήταν και παραμένει ο στόχος του συνεχιζόμενου προγράμματος προσαρμογής. Χαιρετίζουμε έτσι το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να επιστρέψει στην αγορά βήμα-βήμα», είπε η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

«Τώρα θα πρέπει να εδραιώσει τη μόλις ανακτηθείσα εμπιστοσύνη, να ενισχύσει περαιτέρω τις μεταρρυθμίσεις και να ολοκληρώσει την επικείμενη τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος έγκαιρα», πρόσθεσε η ίδια.

Η μακροπρόθεσμη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και η αξιοπιστία έχουν ουσιώδη σημασία για την εξασφάλιση της διαρκούς εμπιστοσύνης των αγορών, επέμεινε η ίδια.