Μια γυναίκα επέλεξε η Apple για να ηγηθεί των δραστηριοτήτων της στην ευρύτερη περιοχή της Κίνας, μιας αγοράς υψηλού ενδιαφέροντος για την εταιρεία.

Η Ιζαμπελ Γκε Μαχί πρόκειται να αναλάβει τη νεοσύστατη θέση της αντιπροέδρου και διευθύνουσας συμβούλου, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του τεχνολογικού γίγαντα.

Η Κινέζα στην καταγωγή μάνατζερ είναι από τα λίγα υψηλόβαθμα στελέχη θηλυκού γένους της Apple. Διαθέτει πτυχίο ηλεκτρολόγου μηχανικού και όπως είναι φυσικό μιλάει άπταιστα μανδαρινικά. Η Γκε Μαχί ανήκει στο δυναμικό της αμερικανικής εταιρείας τα τελευταία εννέα χρόνια και μέχρι πρότινος εκτελούσε χρέη αντιπροέδρου στο τμήμα ασύρματης τεχνολογίας.

Ωστόσο, η Apple δεν έδωσε πολλές λεπτομέρειες για τα νέα καθήκοντα της Γκε Μαχί, εκτός από το ότι θα είναι υπεύθυνη «για την ηγεσία και τον συντονισμό όλης της ομάδας της εταιρείας στην Κίνα».

Ιστορικά, τα αποτελέσματα της Apple στην Κίνα είχαν πάντα θετικό πρόσημο. Είναι η δεύτερη σημαντικότερη από πλευράς μεγέθους αγορά για την εταιρεία μετά τις ΗΠΑ και αποδίδει περίπου το 25% των συνολικών κερδών της. Αλλά τα τελευταία τρίμηνα οι πωλήσεις της στην περιοχή καταγράφουν πτωτικά αποτελέσματα –για την περίοδο που έληξε την 1η Απριλίου τα έσοδα μειώθηκαν κατά 14% -, εν μέρει λόγω του αυξημένου ανταγωνισμού από μια σειρά εγχώριων ανταγωνιστών, όπως οι Oppo, Vivo και Huawei, που κατασκευάζουν ολοένα φθηνότερα υψηλής απόδοσης smartphones.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η τοποθέτηση της Γκε Μαχί ως επικεφαλής της δραστηριότητας της τεχνολογικής εταιρείας για την κινεζική αγορά έγινε προκειμένου να ανακοπεί αυτή η πτωτική τάση και κυρίως να αναστραφεί.

Η Κίνα διαθέτει τη μεγαλύτερη αγορά κινητών τηλεφώνων του κόσμου και σίγουρα η Apple δεν προτίθεται να αφήσει ελεύθερο το πεδίο για τους ανταγωνιστές του iPhone.


«Προσβλέπω στην εμβάθυνση των σχέσεων της ομάδας μας με τους πελάτες, την κυβέρνηση και τις επιχειρήσεις στην Κίνα για να προωθήσουμε την καινοτομία και τη βιωσιμότητα»
δήλωσε η ίδια σχετικά με τον διορισμό της.
Η δήλωση αυτή της κινέζας μάνατζερ θα μπορούσε να θεωρηθεί σαν κλείσιμο του ματιού προς τις κυβερνητικές αρχές της χώρας, με τις οποίες το τελευταίο έτος η Apple δεν είχε και τις καλύτερες σχέσεις.

Η προσπάθεια της Κίνας να αυστηροποιήσει το κανονιστικό πλαίσιο μέσα στο οποίο λειτουργούν οι ξένες τεχνολογικές επιχειρήσεις στη χώρα έφερε ουκ ολίγες φορές την εταιρεία σε διαφωνία με κρατικούς φορείς και υπηρεσίες.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ