Εσπευσμένη δράση έχουν αναλάβει ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Πιερ Πάολο Παντοάν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο εδρεύων στη Φρανκφούρτη Ενιαίος Ευρωπαϊκός Εποπτικός Μηχανισμός (ESSM) για να αποτρέψουν την κατάρρευση δύο προβληματικών ιταλικών τραπεζών στην ανεπτυγμένη και πλούσια βόρεια επαρχία του Βενέτο.

Πρόκειται για τις Veneto Banca και Banca Popolare di Vicenza, οι άθλιοι ισολογισμοί των οποίων συνιστούν απειλή, όπως εκτιμούν οι επαΐοντες, για το ιταλικό χρηματοπιστωτικό σύστημα στο σύνολό του. Πολλές λεπτομέρειες για τη διαδικασία διάσωσης των δύο τραπεζών δεν ανακοινώνονται. Σε λακωνική ανακοίνωσή της η Κομισιόν σημείωσε την περασμένη Δευτέρα ότι εργάζεται «χέρι με χέρι» με τις ιταλικές αρχές και τον ESSM και ότι «έχει επιτευχθεί καλή πρόοδος». Ο Παντοάν θεωρεί ότι μια λύση με τις Βρυξέλλες «είναι κοντά» και με την άποψή του συμφωνούν και οι ρεπόρτερ της «Repubblica». Η «Stampa», ωστόσο, επικαλούμενη πηγές από τις Βρυξέλλες και τη Ρώμη, υποστηρίζει ότι το σχέδιο διάσωσης που συζητείται είναι ανέφικτο.

Η ιταλική κυβέρνηση ζητεί από τις Βρυξέλλες το πράσινο φως για να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες του Βενέτο με 6,4 δισ. ευρώ. Η βοήθεια όμως προϋποθέτει να προχωρήσουν οι δύο τράπεζες σε αύξηση κεφαλαίου ύψους 1,2 δισ. ευρώ με ιδιωτικά κεφάλαια, κάτι που προσώρας δεν έχουν καταφέρει. Στις αρχές Ιουνίου η κυβέρνηση της Ρώμης προσέλαβε τη Rothschild & Co. ως σύμβουλο για την εξεύρεση λύσης, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες του ιταλικού Τύπου, το υπουργείο του Παντοάν προσπαθεί να πείσει τις άλλες τράπεζες της χώρας να βοηθήσουν στην ανακεφαλαιοποίηση.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ