Την πρόβλεψη ότι «εντός του έτους ή τον επόμενο χρόνο θα είναι πιθανό η Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές αν το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων συνεχιστεί με επιτυχία, όπως έχει συμφωνηθεί» κάνει ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Σύμφωνα με τον Ρέγκλινγκ «οι αγορές παρακολουθούν πολύ προσεκτικά τι συμβαίνει με την ιδιοκτησία του προγράμματος και το αν η κυβέρνηση συνεχίζει να εφαρμόζει όσα έχουν συμφωνηθεί με το Eurogroup και τον ESM».

Για το το ζήτημα του χρέους, ο Κλάους Ρέγκλινγκ σημειώνει ότι οι Έλληνες πολίτες θα πρέπει να καταλάβουν υπάρχει μια μακροπρόθεσμη δέσμευση από το Eurogroup ότι είναι έτοιμο να βοηθήσει αν υπάρξουν απροσδόκητες εξελίξεις.

«Υπουργοί αμφισβητούν τις ιδιωτικοποιήσεις»

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι σημαίνει ότι η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει την ιδιοκτησία του προγράμματος, ο επικεφαλής του ESM ξεκαθαρίζει ότι ιδιοκτησία σημαίνει ότι όλοι στην κυβέρνηση και ευρύτερα στο Δημόσιο να στηρίζουν το πρόγραμμα.

«Και αυτό που βλέπουμε κάποιες φορές έως σήμερα, είναι ότι δουλεύουμε πολύ καλά με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, όμως κάποιοι άλλοι υπουργοί της κυβέρνησης ορισμένες φορές αμφισβητούν μέτρα τα οποία έχουν συμφωνηθεί, συγκεκριμένες αποκρατικοποιήσεις, κι αυτό στέλνει ένα μήνυμα στις αγορές και ευρύτερα στο ευρωπαϊκό κοινό» δηλώνει χαρακτηριστικά.

Διαζύγιο του ΔΝΤ με την Ευρώπη

Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Ρέγκλινγκ προανήγγειλε ότι στο μέλλον οι διασώσεις χωρών θα αντιμετωπίζονται από τον ΕSM, χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

«Υπάρχει βέβαια και η συζήτηση το τι θα κάνουμε με τον ΕSM. Πολλοί υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να διευρύνουμε τις ευθύνες, κάτι το οποίο θεωρώ ότι μπορεί να γίνει, ίσως μετά το τέλος του ελληνικού προγράμματος, το επόμενο έτος. Όποτε ξεσπάσει μια επόμενη κρίση, πράγμα το οποίο δεν προβλέπω στο εγγύς μέλλον, πιθανόν θα αντιμετωπιστεί χωρίς το ΔΝΤ. Οπότε ο ESM, από αυτή την άποψη θα έχει διευρυμένες αρμοδιότητες και μπορεί να διευρύνει την εξουσία του.»