«Οι εξελίξεις στο χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών τα επόμενα 20 χρόνια θα είναι μεγαλύτερες από εκείνες που έχουν σημειωθεί τα τελευταία 200 χρόνια. Οι συνολικές θέσεις απασχόλησης προβλέπεται να συρρικνωθούν, καθώς πολλές θα αντικατασταθούν από ρομπότ ή άλλα αυτόματα συστήματα, ενώ νέες εφαρμογές smartphone θα εκτελούν εργασίες που σήμερα απαιτούν την ενασχόληση ανθρώπων. Στα επόμενα χρόνια πάνω από το 50% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού θα εργάζεται σε υπηρεσίες με άμεση ή έμμεση σχέση με την Πληροφορική.Μπαίνουμε σε μια νέα εποχή στον εργασιακό χώρο».

Αυτά είναι λίγα από τα πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία που ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των Ευρωπαίων Πληροφορικών κ. Βύρων Νικολαΐδης κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Συνεδρίου του ECDL όπου και επανεξελέγη από 30 χώρες, αναλαμβάνοντας εκ νέου, ως το 2020, τα «ηνία» του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Ενώσεων Επαγγελματιών Πληροφορικής (CEPIS).

Το CEPIS είναι το κορυφαίο όργανο στην Ε.Ε για την Πληροφορική. Εκπροσωπεί περισσότερους από μισό εκατομμύριο Πληροφορικούς από 32 χώρες και έχει ως πρωταρχικό σκοπό την προώθηση και ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων σε όλη την Ευρώπη.

Η «θύελλα» που αναμένεται να φέρουν οι νέες τεχνολογίες στην αγορά εργασίας σε 15 από τις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη μέσα στα πέντε επόμενα χρόνια, θα έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια περίπου 5,1 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας από τον κατασκευαστικό τομέα , την ενέργεια μέχρι και τα χρηματοοικονομικά, με την Υγεία να πλήττεται πολύ (λόγω τηλεϊατρικής).

Σύμφωνα με ανάλυση (Future of Jobs) του Παγκοσμίου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) που παρουσιάστηκε στο συνέδριο, θα χαθούν συνολικά 7,1 εκατ. θέσεις εργασίας, που θα αντισταθμιστούν από 2 εκατ. νέες θέσεις ως το 2020, κυρίως από εργαζομένους με δεξιότητες υψηλής τεχνολογίας και κατάρτισης (προγραμματιστές, data analysts κ.α).

Οι εργαζόμενοι δε θα πρέπει να τρομάζουν απέναντι στα νέα δεδομένα, αλλά να προσαρμοστούν προσεκτικά σε αυτήν την πραγματικότητα, αξιοποιώντας την προς όφελός τους, τονίζει ο πρόεδρος των Ευρωπαίων Πληροφορικών σημειώνοντας ότι: «Οι σημερινοί νέοι θα πρέπει να επιλέξουν το επάγγελμα που θα ακολουθήσουν εκτιμώντας ποιες θα είναι οι τάσεις μετά από 15 και 20 χρόνια. Οι ψηφιακές τεχνολογίες διαμορφώνουν έναν νέο πλαίσιο στον χώρο της εργασίας, όπου η γνώση προγραμματισμού αρχίζει να γίνεται προαπαιτούμενο».

Η ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων και οι αλλαγές στο χώρο της εργασίας συζητήθηκαν διεξοδικά στο παγκόσμιο συνέδριο του ECDL, στο πλαίσιο του οποίου απονεμήθηκαν και τα ECDL Best Practices Awards 2017. H χώρα μας , δια του παγκόσμιου φορέα πιστοποιήσεων προσώπων PΕΟPLECER, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του οποίου είναι ο κ. Βύρων Νικολαΐδης, διακρίθηκε με το 2ο βραβείο για το σχεδιασμό προτάσεων στην κατηγορία Marketing. Ο όμιλος PEOPLECERT έχει πιστοποιήσει στην Ελλάδα περισσότερους από 600.000 νέους σε βασικές ψηφιακές δεξιότητες ΕCDL και διενεργεί εκατομμύρια εξετάσεις σε 165 χώρες.