Ελάχιστες ώρες απομένουν για να βρεθεί μια λύση η οποία θα οδηγήσει στο καλό σενάριο και στην επίτευξη της τεχνικής συμφωνίας (staff level agreement) στις Βρυξέλλες καθώς σήμερα το βράδυ αναμένεται να ολοκληρωθεί ο κύκλος των επαφών με τους Θεσμούς για την δεύτερη αξιολόγηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ομάδα των θεσμών στην διαπραγμάτευση αναβαθμίστηκε σήμερα Πέμπτη, με τους Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ, Μπενουά Κερέ της ΕΚΤ και Μάρκο Μπούτι της Κομισιόν να συμμετέχουν στις συνομιλίες με την ελληνική πλευρά, γεγονός που υποδηλώνει κάποια πρόοδο χωρίς ωστόσο να προεξοφλείται η τελική έκβαση.

Πάντως δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι στα εργασικά τα έχουν βρει οι δύο πλευρές, καθώς και οι δύο πλευρές έχουν αποσύρει τις απαιτήσεις τους, δηλαδή τις κλαδικές συλλογικές διαπραγματεύσεις από τη μια και τις ομαδικές απολύσεις από την άλλη. Στα ενεργειακά κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι προσπαθούν να βρουν λύση για την πώληση του 40% της ΔΕΗ χωρίς να περάσει αυτή από τη Βουλή, καθώς υπάρχουν κάποιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που για τοπικούς λόγους δεν καλοβλέπουν την πώληση αυτή.

Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί το Brussels Group με μια ανακοίνωση για την επιστοφή του κουαρτέτου στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα. Προϋπόθεση αποτελεί ένα προσύμφωνο στα μεγάλα ανοιχτά θέματα εργασιακό, ασφαλιστικό και φορολογικό.

Δηλώσεις Ράις

Οι συζητήσεις είναι ζωντανές, έχει υπάρξει πρόοδος, αλλά θα απαιτηθεί περισσότερη δουλειά κυρίως σε ασφαλιστικό και εργασιακά, ανέφερε μεταξύ άλλων σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις.

Ο κ. Ράις, στην ενημέρωση που έκανε, σημείωσε πως «έχει υπάρξει πρόοδος, αλλά θα απαιτηθεί περισσότερη δουλειά για να γεφυρωθούν οι εναπομείνασες διαφορές» και κατονόμασε τα γνωστά «αγκάθια» σε ασφαλιστικό και εργασιακά.

Χωρίς να δίνει χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των συζητήσεων, ο κ. Ράις σημείωσε ότι «οι συζητήσεις συνεχίζονται στις Βρυξέλλες μεταξύ των αρχών και των θεσμών. Το ΔΝΤ είναι εκεί. Οι συζητήσεις είναι ζωντανές. Δεν θα κάνω υποθέσεις για τον χρόνο ολοκλήρωσής τους, αλλά κινούμαστε όσο πιο γρήγορα μπορούμε».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο το Ταμείο να ζητήσει δέσμευση από την πλευρά της αντιπολίτευσης αναφορικά με τη συμφωνία, δεν το απέκλεισε. «Είναι σημαντικό για εμάς να υπάρχει ισχυρή ιδιοκτησία για την επιτυχία του προγράμματος. Δεν έχουμε επαφή με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά είναι αλήθεια πως έχουμε ζητήσει στο παρελθόν συναίνεση από την αντιπολίτευση. Ωστόσο, αυτό το ζητάμε όταν υπάρχει συμφωνία στην κατεύθυνση ενός προγράμματος. Προς το παρόν απέχουμε από αυτό».

Οι διαπραγματεύσεις της Τετάρτης

Το μεσημέρι της Τετάρτης – η προσωρινή ώρα έναρξης σύμφωνα με πηγές της ελληνικής αποστολής ήταν στις 15:00- πραγματοποιήθηκε ένας ακόμη – τρίτος κατά σειρά – γύρος διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες μεταξύ της ελληνικής αποστολής των Τσακαλώτου, Αχτσιόγλου, Χουλιαράκη και Σταθάκη, ο οποίος προστέθηκε στην ομάδα για να βρει λύση στο θέμα της ΔΕΗ.

Από την ελληνική πλευρά αλλά και από τους τέσσερις θεσμούς, δεν υπήρξε ενημέρωση αναφορικά με την πρόοδο ή όχι των διαπραγματεύσεων που ξεκίνησαν το βράδυ της Δευτέρας μετά το Eurogroup, συνεχίσθηκαν μετά την σύνοδο του Ecofin.

Στις διαπραγματεύσεις της Τρίτης τέθηκαν επί τάπητος το εργασιακό, αλλά και το ασφαλιστικό και τα υπόλοιπα ανοικτά δημοσιονομικά θέματα που πρέπει να φέρουν 3,6-3,8 δισ. ευρώ μετά το 2018.

Οσον αφορά στο εργασιακό σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές «μία καλή εξέλιξη» θα ήταν να παραπεμφθούν για την επόμενη αξιολόγηση πτυχές όπως οι ομαδικές απολύσεις, η ανταπεργία και ο συνδικαλιστικός νόμος, αλλά να κερδηθεί τώρα η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Σχετικά με αυτό επισημαίνουν τη χθεσινή αναφορά του Γερούν Ντάισελμπλουμ στις «βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές» -οι οποίες, ως γνωστόν, βρίσκονται στον αντίποδα των απαιτήσεων του ΔΝΤ.

Οσον αφορά στο θέμα της ΔΕΗ οι δανειστές αμφισβητούν ότι οι δημοπρασίες ρεύματος θα φέρουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα για τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ και πιέζει την κυβέρνηση να δρομολογήσει από τον Ιούλιο την πώληση του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων. Στόχος των δανειστών είναι ο διαγωνισμός να γίνει γρήγορα με τις δεσμευτικές προσφορές να κατατίθενται τον Νοέμβριο του 2017 και τη διαδικασία να ολοκληρώνεται μέχρι τον Μάρτιο της νέας χρονιάς.

Κυβερνητικά στελέχη, ωστόσο, θεωρούν «χρυσή τομή» να περάσει το 51% της ΔΕΗ στο Υπερταμείο για αξιοποίηση και να αποδεχθεί τη διάθεση σε ιδιώτες λιγνιτικών μονάδων που, ελλείψει δημόσιων πόρων, δεν μπορούν να εκσυγχρονιστούν και επομένως θα κλείσουν αργά ή γρήγορα λόγω ρυπογόνας λειτουργίας. Μία τέτοια λύση, λένε, μπορεί να γίνει αποδεκτή και να ψηφιστεί, σε αντίθεση με τη διάθεση του 40% των μονάδων.

Σχετικά με το συνταξιοδοτικό η ελληνική πλευρά στέκεται στις χθεσινές δηλώσεις του Β.Σόιμπλε ότι «το συνταξιοδοτικό δεν πρόκειται να υλοποιηθεί πριν από το 2020. Μέχρι τότε όμως θα υπάρξουν εκλογές στην Ελλάδα και κανένας δεν ξέρει την εξέλιξη… Κατανοώ ότι για πολιτικούς λόγους η Ελλάδα δεν μπορεί να προχωρήσει σε νέες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αργότερα».

Οι διαπραγματεύσεις της Τρίτης

Αυτό που δεν επιτεύχθηκε μετά από τέσσερις μήνες διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς δηλαδή να κλείσουν τα καυτά ζητήματα της δεύτερης αξιολόγησης όπως οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, αλλά και τα νέα ζητήματα που έθεσαν οι δανειστές δηλαδή η μείωση του αφορολόγητου ορίου κάτω από τα 6.000 ευρώ και οι περικοπές στις παλιές συντάξεις, θα επιδιώξει η κυβέρνηση να πετύχει μέχρι το επόμενο Eurogroup της 7ης Απριλίου.

Δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο αν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και το οικονομικό αποφασίσουν να κάνουν πίσω από τις «γραμμές άμυνας» και δεχθούν τις ομαδικές απολύσεις και τις εφ΄άπαξ περικοπές στις συντάξεις όπως απαιτεί το ΔΝΤ.

Με δεδομένο ότι οι θεσμοί δεν επιστρέφουν στην Αθήνα και προκειμένου να κλείσουν το συντομότερο δυνατό τα μεγάλα ανοικτά μέτωπα της αξιολόγησης αποφασίστηκε να παραμείνουν στις Βρυξέλλες.

Στο οικονομικό επιτελείο ευελπιστούν ότι οι θεσμοί θα μετριάσουν τις απαιτήσεις για πρόσθετα μέτρα λιτότητας 2% του ΑΕΠ (3,6 δισ. ευρω) αποδεχόμενοι 0,2% του ΑΕΠ λιγότερα μέτρα (περίπου 350 εκατ. ευρώ λιγότερα).

Έτσι, αντί να απαιτούν 1%+1% του ΑΕΠ εξοικονόμηση από περικοπές στις συντάξεις (1,8 δισ. ευρώ) και άλλα τόσα από τη μείωση αφορολογήτου, φαίνεται να αποδέχονται μέτρα 0,9%+0,9% του ΑΕΠ αντίστοιχα (ή 1,6 δισ. ευρώ αντί 1,8 δισ. από κάθε μέτρο). Δηλαδή κάπου 10% μικρότερο «μαχαίρι» στις συντάξεις, και αφορολόγητο στις 7.000 ευρώ αντί 6.000 ευρώ (απώλειες 300 ευρώ το χρόνο αντί 500 για μισθωτούς συνταξιούχους).

Στα εργασιακά, η συμβιβαστική φόρμουλα που φαίνεται να κερδίζει έδαφος είναι, είτε να αυξηθεί το όριο των ομαδικών απολύσεων από 5% σε 10%, είτε -η πιο εύσχημη λύση- να παραμείνει στο 5% αλλά να καταργηθεί το όριο των 30 απολύσεων το μήνα.

Αυτό σημαίνει ότι πχ σε κάποιες ΔΕΚΟ ή Τράπεζες που αριθμούν πάνω από 1.000 ή 2.000 εργαζόμενους, θα μπορούν να απολύονται 50-100 εργαζόμενοι το μήνα (5% του συνόλου των εργαζομένων τους) αντί για 30 το πολύ που ισχύει σήμερα, χωρίς φαινομενικά να αυξηθεί το όριο απολύσεων ως ποσοστό σε 10%.

Το «τρυκ» αυτό ενδέχεται να ικανοποιήσει τους δανειστές, που ενδιαφέρονται κυρίως για την αύξηση της δυνατότητας απολύσεων σε μεγάλες επιχειρήσεις και ομίλους, καθώς στις μικρές δεν ισχύει καν τέτοιος περιορισμός.

Ανένδοτοι φαίνονται όμως οι θεσμοί για περιορισμό των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και επαναφορά της ανταπεργίας, δηλαδή του δικαιώματος των εργοδοτών να κηρύξουν «λοκ-άουτ».

Στο μεταξύ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος βρίσκεται στο Βερολίνο, πρόκειται να μεταβεί στις Βρυξέλες προκειμένου να συμμετάσχει στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, όπως ανέφεραν πηγές του υπουργείου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σημειώνεται ότι ένα από τα κρίσιμα ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά εμποδίζοντας την ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι τα ενεργειακά.

Σόιμπλε: Εναπόκειται στην Ελλάδα η ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης

«Εναπόκειται στην Ελλάδα η ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης», δήλωσε σήμερα Τρίτη ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β.Σόιμπλε. Παράλληλα ο κ. Σόιμπλε σημείωσε ότι δεν μπορεί να καταβληθεί η επόμενη δόση των δανείων στην Ελλάδα χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και πρόσθεσε ότι «οι εταίροι στην Ουάσιγνκτον έχουν αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους βάσει νομοθεσίας της ΕΕ».

Δηλώσεις Τσακαλώτου μετά το Eurogroup

Όπως δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος μετά το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στη συνεδρίαση διαπιστώθηκε η πρόοδος που έχει επιτευχθεί και ότι έχουν κλείσει τα περισσότερα ζητήματα, όπως τα δημοσιονομικά για το 2018, ο εξωδικαστικός συμβιβασμός για τα κόκκινα δάνεια, το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων και η περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.

Παρόλα αυτά, όπως πρόσθεσε, παραμένουν εκκρεμότητες και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ασφαλιστικό και στα εργασιακά, τα οποία αποτελούν τα μείζονα «αγκάθια» στις συζητήσεις με τους δανειστές.

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε την επισήμανση που έκανε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά το Eurogroup για αλλαγή της προσέγγισης, δηλαδή να υπάρξει καταρχάς προσέγγιση στα μείζονα θέματα και μετά να γίνουν οι απαιτούμενες συζητήσεις για τις λεπτομέρειες σε τεχνικό επίπεδο, οπότε και οι Θεσμοί θα μπορούσαν να επιστρέψουν στην Αθήνα.

Αλλά αυτό εκτιμάται πλέον ότι δεν χρειάζεται καθώς ο τελευταίος έλεγχος στην Αθήνα ήταν εξαντλητικός και συγκεντρώθηκαν από τους ξένους όλα τα αναγκαία στοιχεία για να προχωρήσει η συμφωνία σε όλα τα επίπεδα.

Αυτό που απαιτείται είναι η πολιτική βούληση της κυβέρνησης να κάνει ένα βήμα μπροστά πρός τις θέσεις των δανειστών που παραμένουν άκαμπτοι.

Αλλωστε όπως σημείωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ τα κλιμάκια πηγαίνουν στην Αθήνα προκειμένου να κάνουν δουλειά στο πεδίο, να συλλέξουν στοιχεία. «Έχει γίνει πολλή δουλειά στο πεδίο αλλά πλέον τα ζητήματα χρήζουν διαπραγματεύσεων» πρόσθεσε.

Ζήτησε οι διαπραγματεύσεις να μην τραβήξουν σε μάκρος ανακόπτωντας την εμπιστοσύνη.

«Επιδόρπιο» τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους

Για την ελάφρυνση χρέους επανέλαβε το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί τονίζοντας ότι «πρέπει να υπάρξει απόφαση για μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό και άλλων ζητημάτων και μετά αν αυτή η συζήτηση έχει θετικούς καρπούς και ολοκληρωθεί θα επιστρέψουμε στο Eurogroup. Θα πρέπει να μιλήσουμε και για τη δημοσιονομική πορεία σε βάθος. Πρέπει να υπάρξει συμφωνία ώστε να έχουμε συζήτηση για τα υπόλοιπα».

Μάλιστα ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι τα όποια μέτρα ελάφρυνσης, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα όπως αποκαλούνται, θα αποφασιστούν και θα τεθούν σε εφαρμογή μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος (μνημονίου) που καλώς εχόντων των πραγμάτων εκπνέει στα μέσα του 2018. Τότε βλέπουμε…

Μετά την ολοκλήρωση συνεδρίασης του Eurogroup της Δευτέρας, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, δήλωσε:

«Σήμερα είχαμε συνάντηση πριν και μετά το Eurogroup. Εκεί διαπιστώθηκε σχεδόν από όλες τις πλευρές η πρόοδος που έχουμε κάνει και ότι έχουν κλείσει τα πιο πολλά ζητήματα. Μετά από την εισήγηση των θεσμών, της ελληνικής κυβέρνησης και του ίδιου του Jeroen Dijsselbloem στο Eurogroup, αποφασίστηκε να έχουμε μία εντατικοποίηση της διαδικασίας. Για το λόγο αυτό, θα μείνουμε εδώ, η υπουργός Έφη Αχτσιόγλου, ο υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης και εγώ, για να συζητήσουμε τα θέματα που έχουνε μείνει. Βασικά το ασφαλιστικό και τα εργασιακά. Νομίζουμε ότι μπορούμε να κάνουμε μια πρόοδο σε αυτά τα ζητήματα.

Όπως είπε και ο Πρόεδρος του Eurogroup στη συνέντευξή του, η ιδέα είναι ότι πολλές φορές πρέπει να αλλάξεις την σειρά, να αφήσεις το τεχνικό επίπεδο, να βρεις τα βασικά ζητήματα, στα οποία υπάρχουν διαφορές και μετά να γυρίσεις για να κλείσεις τις τελευταίες λεπτομέρειες της συμφωνίας. Άρα, η στρατηγική μας είναι να μείνουμε εδώ, να κάνουμε ουσιαστική πρόοδο, να αφήσουμε ελάχιστα ζητήματα -και αν είναι δυνατόν ούτε κι αυτό- για να μπορούμε μετά αν επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα να έχουμε μία συμφωνία, ένα πακέτο μέτρων στο οποίο θα έχουμε συμφωνήσει εμείς και οι θεσμοί πριν από το Eurogroup της 7ης Απριλίου στη Μάλτα. Από εκεί και πέρα, η διαδικασία νομίζω ότι μπορεί να επιταχυνθεί ακόμα περισσότερο και θα μπορέσουμε να πάμε και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις συναντήσεις της Άνοιξης, τον Απρίλιο (21-23) για να κλείσουμε και τις τελευταίες λεπτομέρειες σε όλο το πακέτο «.