από metereologos.gr
Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018
 

Βρυξέλλες: Σημάδια αισιοδοξίας στη «Μεγάλη Πέμπτη» της διαπραγμάτευσης για Τσακαλώτο - Σταθάκη - Αχτσιόγλου

Αναβάθμιση της ομάδας των θεσμών - Τόμσεν, Κερέ και Μπούτι στις συζητήσεις - Για ζωντανές συζητήσεις κάνει λόγο ο Τζέρι Ράις - Πώληση του 40% των μονάδων της ΔΕΗ απαιτεί το Ταμείο - Τι δίνουν και τι παίρνουν σε αφορολόγητο, περικοπές συντάξεων, εργασιακά
Βρυξέλλες: Σημάδια αισιοδοξίας στη «Μεγάλη Πέμπτη» της διαπραγμάτευσης για Τσακαλώτο - Σταθάκη - Αχτσιόγλου
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Ελάχιστες ώρες απομένουν για να βρεθεί μια λύση η οποία θα οδηγήσει στο καλό σενάριο και στην επίτευξη της τεχνικής συμφωνίας (staff level agreement) στις Βρυξέλλες καθώς σήμερα το βράδυ αναμένεται να ολοκληρωθεί ο κύκλος των επαφών με τους Θεσμούς για την δεύτερη αξιολόγηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ομάδα των θεσμών στην διαπραγμάτευση αναβαθμίστηκε σήμερα Πέμπτη, με τους Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ, Μπενουά Κερέ της ΕΚΤ και Μάρκο Μπούτι της Κομισιόν να συμμετέχουν στις συνομιλίες με την ελληνική πλευρά, γεγονός που υποδηλώνει κάποια πρόοδο χωρίς ωστόσο να προεξοφλείται η τελική έκβαση.

Πάντως δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι στα εργασικά τα έχουν βρει οι δύο πλευρές, καθώς και οι δύο πλευρές έχουν αποσύρει τις απαιτήσεις τους, δηλαδή τις κλαδικές συλλογικές διαπραγματεύσεις από τη μια και τις ομαδικές απολύσεις από την άλλη. Στα ενεργειακά κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι προσπαθούν να βρουν λύση για την πώληση του 40% της ΔΕΗ χωρίς να περάσει αυτή από τη Βουλή, καθώς υπάρχουν κάποιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που για τοπικούς λόγους δεν καλοβλέπουν την πώληση αυτή.

Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί το Brussels Group με μια ανακοίνωση για την επιστοφή του κουαρτέτου στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα. Προϋπόθεση αποτελεί ένα προσύμφωνο στα μεγάλα ανοιχτά θέματα εργασιακό, ασφαλιστικό και φορολογικό.

Δηλώσεις Ράις

Οι συζητήσεις είναι ζωντανές, έχει υπάρξει πρόοδος, αλλά θα απαιτηθεί περισσότερη δουλειά κυρίως σε ασφαλιστικό και εργασιακά, ανέφερε μεταξύ άλλων σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις.

Ο κ. Ράις, στην ενημέρωση που έκανε, σημείωσε πως «έχει υπάρξει πρόοδος, αλλά θα απαιτηθεί περισσότερη δουλειά για να γεφυρωθούν οι εναπομείνασες διαφορές» και κατονόμασε τα γνωστά «αγκάθια» σε ασφαλιστικό και εργασιακά.

Χωρίς να δίνει χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των συζητήσεων, ο κ. Ράις σημείωσε ότι «οι συζητήσεις συνεχίζονται στις Βρυξέλλες μεταξύ των αρχών και των θεσμών. Το ΔΝΤ είναι εκεί. Οι συζητήσεις είναι ζωντανές. Δεν θα κάνω υποθέσεις για τον χρόνο ολοκλήρωσής τους, αλλά κινούμαστε όσο πιο γρήγορα μπορούμε».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο το Ταμείο να ζητήσει δέσμευση από την πλευρά της αντιπολίτευσης αναφορικά με τη συμφωνία, δεν το απέκλεισε. «Είναι σημαντικό για εμάς να υπάρχει ισχυρή ιδιοκτησία για την επιτυχία του προγράμματος. Δεν έχουμε επαφή με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά είναι αλήθεια πως έχουμε ζητήσει στο παρελθόν συναίνεση από την αντιπολίτευση. Ωστόσο, αυτό το ζητάμε όταν υπάρχει συμφωνία στην κατεύθυνση ενός προγράμματος. Προς το παρόν απέχουμε από αυτό».

Οι διαπραγματεύσεις της Τετάρτης

Το μεσημέρι της Τετάρτης - η προσωρινή ώρα έναρξης σύμφωνα με πηγές της ελληνικής αποστολής ήταν στις 15:00-  πραγματοποιήθηκε ένας ακόμη – τρίτος κατά σειρά – γύρος διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες μεταξύ της ελληνικής αποστολής των Τσακαλώτου, Αχτσιόγλου, Χουλιαράκη και Σταθάκη, ο οποίος προστέθηκε στην ομάδα για να βρει λύση στο θέμα της ΔΕΗ.

Από την ελληνική πλευρά αλλά και από τους τέσσερις θεσμούς, δεν υπήρξε ενημέρωση αναφορικά με την πρόοδο ή όχι των διαπραγματεύσεων που ξεκίνησαν το βράδυ της Δευτέρας μετά το Eurogroup, συνεχίσθηκαν μετά την σύνοδο του Ecofin.

Στις διαπραγματεύσεις της Τρίτης τέθηκαν επί τάπητος το εργασιακό, αλλά και το ασφαλιστικό και τα υπόλοιπα ανοικτά δημοσιονομικά θέματα που πρέπει να φέρουν 3,6-3,8 δισ. ευρώ μετά το 2018.

Οσον αφορά στο εργασιακό σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές «μία καλή εξέλιξη» θα ήταν να παραπεμφθούν για την επόμενη αξιολόγηση πτυχές όπως οι ομαδικές απολύσεις, η ανταπεργία και ο συνδικαλιστικός νόμος, αλλά να κερδηθεί τώρα η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Σχετικά με αυτό επισημαίνουν τη χθεσινή αναφορά του Γερούν Ντάισελμπλουμ στις «βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές» -οι οποίες, ως γνωστόν, βρίσκονται στον αντίποδα των απαιτήσεων του ΔΝΤ.

Οσον αφορά στο θέμα της ΔΕΗ οι δανειστές αμφισβητούν ότι οι δημοπρασίες ρεύματος θα φέρουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα για τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ και πιέζει την κυβέρνηση να δρομολογήσει από τον Ιούλιο την πώληση του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων. Στόχος των δανειστών είναι ο διαγωνισμός να γίνει γρήγορα με τις δεσμευτικές προσφορές να κατατίθενται τον Νοέμβριο του 2017 και τη διαδικασία να ολοκληρώνεται μέχρι τον Μάρτιο της νέας χρονιάς.

Κυβερνητικά στελέχη, ωστόσο, θεωρούν «χρυσή τομή» να περάσει το 51% της ΔΕΗ στο Υπερταμείο για αξιοποίηση και να αποδεχθεί τη διάθεση σε ιδιώτες λιγνιτικών μονάδων που, ελλείψει δημόσιων πόρων, δεν μπορούν να εκσυγχρονιστούν και επομένως θα κλείσουν αργά ή γρήγορα λόγω ρυπογόνας λειτουργίας. Μία τέτοια λύση, λένε, μπορεί να γίνει αποδεκτή και να ψηφιστεί, σε αντίθεση με τη διάθεση του 40% των μονάδων.

Σχετικά με το συνταξιοδοτικό η ελληνική πλευρά στέκεται στις χθεσινές δηλώσεις του Β.Σόιμπλε ότι «το συνταξιοδοτικό δεν πρόκειται να υλοποιηθεί πριν από το 2020. Μέχρι τότε όμως θα υπάρξουν εκλογές στην Ελλάδα και κανένας δεν ξέρει την εξέλιξη... Κατανοώ ότι για πολιτικούς λόγους η Ελλάδα δεν μπορεί να προχωρήσει σε νέες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αργότερα».

Οι διαπραγματεύσεις της Τρίτης

Αυτό που δεν επιτεύχθηκε μετά από τέσσερις μήνες διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς δηλαδή να κλείσουν τα καυτά ζητήματα της δεύτερης αξιολόγησης όπως οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, αλλά και τα νέα ζητήματα που έθεσαν οι δανειστές δηλαδή η μείωση του αφορολόγητου ορίου κάτω από τα 6.000 ευρώ και οι περικοπές στις παλιές συντάξεις, θα επιδιώξει η κυβέρνηση να πετύχει μέχρι το επόμενο Eurogroup της 7ης Απριλίου.

Δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο αν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και το οικονομικό αποφασίσουν να κάνουν πίσω από τις "γραμμές άμυνας" και δεχθούν τις ομαδικές απολύσεις και τις εφ΄άπαξ περικοπές στις συντάξεις όπως απαιτεί το ΔΝΤ.

Με δεδομένο ότι οι θεσμοί δεν επιστρέφουν στην Αθήνα και προκειμένου να κλείσουν το συντομότερο δυνατό τα μεγάλα ανοικτά μέτωπα της αξιολόγησης αποφασίστηκε να παραμείνουν στις Βρυξέλλες.

Στο οικονομικό επιτελείο ευελπιστούν ότι οι θεσμοί θα μετριάσουν τις απαιτήσεις για πρόσθετα μέτρα λιτότητας 2% του ΑΕΠ (3,6 δισ. ευρω) αποδεχόμενοι 0,2% του ΑΕΠ λιγότερα μέτρα (περίπου 350 εκατ. ευρώ λιγότερα).

Έτσι, αντί να απαιτούν 1%+1% του ΑΕΠ εξοικονόμηση από περικοπές στις συντάξεις (1,8 δισ. ευρώ) και άλλα τόσα από τη μείωση αφορολογήτου, φαίνεται να αποδέχονται μέτρα 0,9%+0,9% του ΑΕΠ αντίστοιχα (ή 1,6 δισ. ευρώ αντί 1,8 δισ. από κάθε μέτρο). Δηλαδή κάπου 10% μικρότερο «μαχαίρι» στις συντάξεις, και αφορολόγητο στις 7.000 ευρώ αντί 6.000 ευρώ (απώλειες 300 ευρώ το χρόνο αντί 500 για μισθωτούς συνταξιούχους).

Στα εργασιακά, η συμβιβαστική φόρμουλα που φαίνεται να κερδίζει έδαφος είναι, είτε να αυξηθεί το όριο των ομαδικών απολύσεων από 5% σε 10%, είτε -η πιο εύσχημη λύση- να παραμείνει στο 5% αλλά να καταργηθεί το όριο των 30 απολύσεων το μήνα.

Αυτό σημαίνει ότι πχ σε κάποιες ΔΕΚΟ ή Τράπεζες που αριθμούν πάνω από 1.000 ή 2.000 εργαζόμενους, θα μπορούν να απολύονται 50-100 εργαζόμενοι το μήνα (5% του συνόλου των εργαζομένων τους) αντί για 30 το πολύ που ισχύει σήμερα, χωρίς φαινομενικά να αυξηθεί το όριο απολύσεων ως ποσοστό σε 10%.

Το «τρυκ» αυτό ενδέχεται να ικανοποιήσει τους δανειστές, που ενδιαφέρονται κυρίως για την αύξηση της δυνατότητας απολύσεων σε μεγάλες επιχειρήσεις και ομίλους, καθώς στις μικρές δεν ισχύει καν τέτοιος περιορισμός.

Ανένδοτοι φαίνονται όμως οι θεσμοί για περιορισμό των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και επαναφορά της ανταπεργίας, δηλαδή του δικαιώματος των εργοδοτών να κηρύξουν «λοκ-άουτ».

Στο μεταξύ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος βρίσκεται στο Βερολίνο, πρόκειται να μεταβεί στις Βρυξέλες προκειμένου να συμμετάσχει στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, όπως ανέφεραν πηγές του υπουργείου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σημειώνεται ότι ένα από τα κρίσιμα ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά εμποδίζοντας την ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι τα ενεργειακά.

Σόιμπλε: Εναπόκειται στην Ελλάδα η ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης

«Εναπόκειται στην Ελλάδα η ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης», δήλωσε σήμερα Τρίτη ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β.Σόιμπλε. Παράλληλα ο κ. Σόιμπλε σημείωσε ότι δεν μπορεί να καταβληθεί η επόμενη δόση των δανείων στην Ελλάδα χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και πρόσθεσε ότι «οι εταίροι στην Ουάσιγνκτον έχουν αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους βάσει νομοθεσίας της ΕΕ».

Δηλώσεις Τσακαλώτου μετά το Eurogroup

Όπως δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος μετά το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στη συνεδρίαση διαπιστώθηκε η πρόοδος που έχει επιτευχθεί και ότι έχουν κλείσει τα περισσότερα ζητήματα, όπως τα δημοσιονομικά για το 2018, ο εξωδικαστικός συμβιβασμός για τα κόκκινα δάνεια, το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων και η περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.

Παρόλα αυτά, όπως πρόσθεσε, παραμένουν εκκρεμότητες και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ασφαλιστικό και στα εργασιακά, τα οποία αποτελούν τα μείζονα «αγκάθια» στις συζητήσεις με τους δανειστές.

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε την επισήμανση που έκανε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά το Eurogroup για αλλαγή της προσέγγισης, δηλαδή να υπάρξει καταρχάς προσέγγιση στα μείζονα θέματα και μετά να γίνουν οι απαιτούμενες συζητήσεις για τις λεπτομέρειες σε τεχνικό επίπεδο, οπότε και οι Θεσμοί θα μπορούσαν να επιστρέψουν στην Αθήνα.

Αλλά αυτό εκτιμάται πλέον ότι δεν χρειάζεται καθώς ο τελευταίος έλεγχος στην Αθήνα ήταν εξαντλητικός και συγκεντρώθηκαν από τους ξένους όλα τα αναγκαία στοιχεία για να προχωρήσει η συμφωνία σε όλα τα επίπεδα.

Αυτό που απαιτείται είναι η πολιτική βούληση της κυβέρνησης να κάνει ένα βήμα μπροστά πρός τις θέσεις των δανειστών που παραμένουν άκαμπτοι.

Αλλωστε όπως σημείωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ τα κλιμάκια πηγαίνουν στην Αθήνα προκειμένου να κάνουν δουλειά στο πεδίο, να συλλέξουν στοιχεία. «Έχει γίνει πολλή δουλειά στο πεδίο αλλά πλέον τα ζητήματα χρήζουν διαπραγματεύσεων» πρόσθεσε.

Ζήτησε οι διαπραγματεύσεις να μην τραβήξουν σε μάκρος ανακόπτωντας την εμπιστοσύνη.

«Επιδόρπιο» τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους

Για την ελάφρυνση χρέους επανέλαβε το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί τονίζοντας ότι «πρέπει να υπάρξει απόφαση για μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό και άλλων ζητημάτων και μετά αν αυτή η συζήτηση έχει θετικούς καρπούς και ολοκληρωθεί θα επιστρέψουμε στο Eurogroup. Θα πρέπει να μιλήσουμε και για τη δημοσιονομική πορεία σε βάθος. Πρέπει να υπάρξει συμφωνία ώστε να έχουμε συζήτηση για τα υπόλοιπα».

Μάλιστα ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι τα όποια μέτρα ελάφρυνσης, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα όπως αποκαλούνται, θα αποφασιστούν και θα τεθούν σε εφαρμογή μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος (μνημονίου) που καλώς εχόντων των πραγμάτων εκπνέει στα μέσα του 2018. Τότε βλέπουμε...

Μετά την ολοκλήρωση συνεδρίασης του Eurogroup της Δευτέρας, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, δήλωσε:

«Σήμερα είχαμε συνάντηση πριν και μετά το Eurogroup. Εκεί διαπιστώθηκε σχεδόν από όλες τις πλευρές η πρόοδος που έχουμε κάνει και ότι έχουν κλείσει τα πιο πολλά ζητήματα. Μετά από την εισήγηση των θεσμών, της ελληνικής κυβέρνησης και του ίδιου του Jeroen Dijsselbloem στο Eurogroup, αποφασίστηκε να έχουμε μία εντατικοποίηση της διαδικασίας. Για το λόγο αυτό, θα μείνουμε εδώ, η υπουργός Έφη Αχτσιόγλου, ο υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης και εγώ, για να συζητήσουμε τα θέματα που έχουνε μείνει. Βασικά το ασφαλιστικό και τα εργασιακά. Νομίζουμε ότι μπορούμε να κάνουμε μια πρόοδο σε αυτά τα ζητήματα.

Όπως είπε και ο Πρόεδρος του Eurogroup στη συνέντευξή του, η ιδέα είναι ότι πολλές φορές πρέπει να αλλάξεις την σειρά, να αφήσεις το τεχνικό επίπεδο, να βρεις τα βασικά ζητήματα, στα οποία υπάρχουν διαφορές και μετά να γυρίσεις για να κλείσεις τις τελευταίες λεπτομέρειες της συμφωνίας. Άρα, η στρατηγική μας είναι να μείνουμε εδώ, να κάνουμε ουσιαστική πρόοδο, να αφήσουμε ελάχιστα ζητήματα -και αν είναι δυνατόν ούτε κι αυτό- για να μπορούμε μετά αν επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα να έχουμε μία συμφωνία, ένα πακέτο μέτρων στο οποίο θα έχουμε συμφωνήσει εμείς και οι θεσμοί πριν από το Eurogroup της 7ης Απριλίου στη Μάλτα. Από εκεί και πέρα, η διαδικασία νομίζω ότι μπορεί να επιταχυνθεί ακόμα περισσότερο και θα μπορέσουμε να πάμε και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις συναντήσεις της Άνοιξης, τον Απρίλιο (21-23) για να κλείσουμε και τις τελευταίες λεπτομέρειες σε όλο το πακέτο ".


Οικονομία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τσακαλώτος - Αχτσιόγλου - Χουλιαράκης: Παραμένουν Βρυξέλλες για να κλείσουν την αξιολόγηση 
Eurogroup - Ντάισελμπλουμ: Στις Βρυξέλλες θα συνεχιστούν και θα εντατικοποιηθούν οι συζητήσεις για τα εκκρεμή ζητήματα 
Μόνο με υπογραφή προσυμφώνου για τα μέτρα θα επιστρέψει το κουαρτέτο 
 
 
σχόλια (18)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Πότε φεύγετε; | 23/03/2017 18:37
  Πότε φεύγετε;
  Πότε φεύγετε;
  απάντηση60
   
   
  Προστατεύστε τα λαμόγια. | 23/03/2017 17:26
  Μειώστε επιτέλους τα εισοδήματα 3.000.000 συνταξιούχων και 3.000.000 υπαλλήλων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα μέσω μικρότερων συντάξεων αφορολόγητων ποσών, μισθών και απολύσεων και αυξήστε τα εισοδήματα 1.000.000 επιχειρηματιών και επαγγελματιών μέσω μείωσης των φορολογικών συντελεστών και ασφαλιστικών εισφορών τους και ανοχής της μη εκπλήρωσης των οικονομικών υποχρεώσεών τους σε συνταξιοδοτικούς φορείς, εφορίες, οργανισμούς, τράπεζες, εργαζόμενους. Έλεος.
  Αλεξάνδρα
  απάντηση32
   
   
  TO ΕΡΓΟ | 23/03/2017 15:13
  ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΑΡΧΙΖΕΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ - ΗΔΗ ΕΧΕΙ ΑΝΟΙΞΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ - ΟΧΙ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΣΜΟ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ - ΤΙ ΚΑΤΑΛΑΒΑΜΕ ? ΑΥΤΟ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΣΥΚΟΦΑΝΤΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. ΦΑΣΙΣΤΑΚΙΑ ΔΕ ΘΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΤΕ ΞΑΝΑ ΟΣΟ ΚΑΙ ΝΑ ΧΤΥΠΙΕΣΤΕ !!!
  ASTERIS
  απάντηση640
   
   
  E αφού πήγε κι ο αρχιληστής! | 22/03/2017 16:04
  'Ολα θα πάνε καλά! Εξάλλου γνωστό μούτρο σαν τα υπόλοιπα! ΥΓ - Ρε Αλιέκση μ' - δεν τους κάνεις καμιά κατάληψη έτσι μονομιάς, ολάκαιρες τις Βρυξέλλες να σου πληρώσουν και λύτρα!
  Τον καταληψία μην τον κλαις!!!
  απάντηση556
   
   
  Αλλαξτε τον | 22/03/2017 10:53
  «οι εταίροι στην Ουάσιγνκτον έχουν αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους βάσει νομοθεσίας της ΕΕ» Πως ζητάτε από την ελλάδα να αλλαξη εκατοντάδες νόμους αλλάξτε και εσείς έναν.
  Nikolaos
  απάντηση952
   
   
  Μια τρυπα στο νερο. | 22/03/2017 09:49
  Αντι ο υπουργος οικονομικων να ασχολειται με το πως θα φερει επενδύσεις και πως η Ελλαδα θα ξεφυγει από την αναξιοπιστια επικεντωνεται σε ασχετα θεματα.Αν δεν ανοιξουν οι τράπεζες και δεν μειωθουν οι δαπανες του δημοσιου δεν προκειται να ερθει αναπτυξη .
  Κομνηνος
  απάντηση954
   
   
  Ναι μωρέ, σκληρές, πολύ σκληρές!! | 21/03/2017 22:09
  Φοβάμαι ότι θα αναγκαστούμε να δουλέψουμε! Θα χρειαστεί να βγάλουμε τον κ_λο μας από τον καναπέ και να κάνουμε και καμιά δουλειά, εκτός από τις "τεράστιες" μας δουλειές, χαρτι, σφραγίδα, υπογραφή και φτου κι απ΄την αρχή! Θα χρειαστεί να παράγουμε και κάνα λεμόνι αντί να τα εισάγουμε από Αίγυπτο!
  Στη χώρα ΜαΪμού που ζούμε
  απάντηση864
   
   
  Ε αφού είναι εκεί η σκληρή διαπραγματευτρια! | 21/03/2017 20:28
  Η Αχ και Βαχτσιόγλου, εγώ μασάω σανό ήσυχα και καρτερικά!
  Η θεοπάλαβη αριστερά
  απάντηση629
   
   
  Ε.Τσακαλώτος | 21/03/2017 16:16
  Στο ένα λιοκούκουτσο θα φτάσει η σύνταξή σας , απλώς σας το κάνουμε σταδιακά να μη σας φανεί απότομα η γλύκα. Άλλωστε τα κόκκινα δάνεια ήταν μάγκες που δεν μπορούμε να τους τα πάρουμε και τα παίρνουμε απο σας που είσαστε μονίμως πρόβατα.
  πιρπιτσόλι
  απάντηση836
   
   
  Μια τολμηρή ανάλυση | 21/03/2017 15:15
  Ο Τσίπρας και το επιτελείο του έχουν κάνει τα κουμάντα τους. Με μια μικρή σχετικά και πρόσκαιρη θυσία θα περάσουν τον σκόπελο των αποπληρωμών ομολόγων ύψους 5.7 δις Ευρώ τον Ιούνιο του 2017, και από κει και πέρα είναι περίπατος ως το Μάρτη του 2019 (εκεί αρχίζουν πάλι τα ζόρια, με βαρβάτες πληρωμές δώσεων), οπότε και θα έχει σχεδόν εξαντληθεί κανονικά η τετραετία. Και, το σημαντικότερο, θα το έχουν καταφέρει χωρίς να έχει κλείσει καμία αξιολόγηση και ψηφισεί κανένα επιπλέον μέτρο. Θα βγούνε μετά και θα πούνε στον λαό ότι αν ήταν ο Κούλης, θα είχε δώσει "Γη και Ϋδωρ" στους στυγνούς δανειστέ ενώ αυτοί αντέξανε μια χαρά και δεν υποχώρησαν πουθενά. Άνετα βγάζει και δεύτερη και τρίτη τετραετία
  Πολιτικός αναλυτής διεθνούς κύρους
  απάντηση2663
   
   
  PIA AXIOLOGHSH | 21/03/2017 13:03
  PIA AXIOLOGHSH THA KLISEI ?? THPOTES DEN KLINEI, O TSAKALOTOS INE PERA BREXEI, ME TIS BALITSES STO XEREI ETIMOS GIA KOPANA INE, H ALI AXTZIOGLOU INE GIA TIS KAFETERIES, KAI TA DISKOTEK, POU XEREI H KOPELA APO ERGASIAKA ?? INE SAN NA LES O PALIOS O AMPALOS PODOSFERISTIS TOU OLYMPIAKOU PANTOS THA HTAN BASIKOS STIN REAL !!! OI ANTHROPOI INE ANIKANOI, PSEFTES, ROMPES, LAMOGIA, LOPODHTES, EDO KAI DYO XRONIA DEN MPOROUN NA KLISOUN MIA AXIOLOGHSH !!!
  MANIATIS
  απάντηση715
   
   
  Φωτό... | 21/03/2017 11:55
  Μοσκοβισί - Ντάισελμπλουμ με τον σαλτιμπάγκο του θιάσου.
  Γιώργος
  απάντηση537
   
   
  Η καθημερινότητα του Έλληνα | 21/03/2017 09:57
  ΔΝΤ για Eurogroup: Παραμένουν σε εκκρεμότητα σημαντικά ζητήματα Θέλει...προσύμφωνο η τρόικα για να επιστρέψει. Απρίλιος, έρχεται στο προσκήνιο και πάλι το Grexit. Αγκάθι» τα εργασιακά για το «κλείσιμο» της ελληνικής αξιολόγησης . ΔΝΤ: Νωρίς για εικασίες περί συμφωνίας. Το κώδωνα Grexit κρατά στο χέρι του ο Ευρωπαίος Επίτροπος. Αυτές είναι οι εικόνες που βλέπει και ειδήσεις που διαβάζει ο Έλληνας καθημερινός. Χαρά στο κουράγιο σας. Εγώ και πολύ με εμένα θαυμάζουμε την κατάντια του Ελληνικού λαού και την αδράνεια του. Συγχρόνως διαβάζω τις πρωινές είδησης τις Σκανδιναβίας. Η εφημερίδα τις Σουηδίας D.I. Γράφει σήμερα πως μετά από 183 έτη κατάφερε η Δανία το δημόσιο χρέος της που ανέρχεται στο 38 % του ΜΑΠ να είναι σε Δανικές κορόνες. Κατακρίνει την Σουηδία και του κυβερνόντες της που το δημόσιο χρέος ανέρχεται στο 31% του Μ.Α.Π. και 24 % από αυτό είναι σε ξαίνω νόμισμα και πως τώρα αρχίσαν οι κυβερνόντες να το μετατρέπουν σε Σουηδικές κορόνες. Μια άλλη οικονομική Εφημερίδα γραφεί: Φέτος τα μερίσματα ανέρχονται στα 178 εκατ. Κορόνες γύρο στα 18 -19 δις € , σχολιάζει πως από αυτά τα λεφτά το ήμισυ θα επιστρέψει πάλη στο χρηματιστήριο δηλ. στην ανάπτυξη και το άλλο ήμισυ στην αγορά . Το ίδιο αντιστοιχεί πανηγυρίζοντας όλοι την Ευρώπη. Ο Έλληνας βομβαρδίζετε καθημερινός με κατάθλιψη και περιμένει μέρα με την ημέρα να αλλάξει η Ευρώπη για να τον αποσβήσει το χρέος του, όπως τον έταζε ο Απατεώνας των αιώνων Σώρρας, η ο αυταπατώμενος Τσίπρας. Κάτι θα πρέπει να ξέρει ο Έλληνας θαύματα δεν υπάρχουν και κανένας δεν θέλει να ταΐζει τον Έλληνα αιώνια . Η μονή λύση τις κατάντιας του είναι: Γενική ανασυγκρότηση και εξυγίανση τις σάπιας διοίκησης του κράτους και μεταβολή στην παραγωγή τα αλλά όλα είναι όνειρα θερινής νυκτός από του αυταπατώμενος Συριζέους που σας κοροϊδεύουν. Το Χρέος θα παραμένει χρέος με το ευρώ η με την δραχμή και θα ξεπληρωθεί..
  Ι.Κάλφας Σουηδία
  απάντηση824
   
   
  Αει | 21/03/2017 07:47
  θα παρατηρούν την ανθρώπινη δυστυχία απο το εξωτερικό. εθκαιρία και για μερικά ψωνια.
  Αει
  απάντηση575
   
   
   
  Ομαδικές απολύσεις;;; | 20/03/2017 22:11
  Εδώ προσλαμβάνουμε δικά μας παιδιά! Και θα σκεφτούμε απολύσεις!;; Εδώ ράβε ξήλωνε δουλειά να μη σου λείπει έχουμε χρόνια τώρα κι εσείς εκεί στις απολύσεις;;; Τι θα απογίνουνε οι κηφήνες μας, μου λέτε; Τι θα απογίνουνε οι αγάμητες κορούλες μας, μου λέτε; Τι θα γίνουν οι Pigeones μας, μου λέτε; Οι κλαρινογαρμπροί μας; τα καθίκια μας;;
  Ευτυχώς ο Αλιέκσης κρατά δυνατά!
  απάντηση824
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Ενώ εμείς στους πρόποδες του Υμηττού | 20/03/2017 22:03
  Μασουλάμε το σανό μας! Ο Αλιέκσης μας, ο Μεγάλος μας Νταουλιέρης, ο Πολυχρονεμένος μας να είναι καλά και να μας στρώνει τον φρέσκο του αριστερό σανό!
  Μμμμμ!
  απάντηση916
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
-