Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών μηνών υποχώρησαν τη Δευτέρα οι τιμές του πετρελαίου, καθώς η αύξηση των αμερικανικών διαθεσίμων και η μεγαλύτερη εκμετάλλευση κοιτασμάτων σχιστολιθικού πετρελαίου (κυρίως στις ΗΠΑ) φαίνεται πως ακυρώνουν τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλει ο OPEC και άλλοι πετρελαιοπαραγωγοί για να μειώσει την παραγωγή του.
Το μεσημέρι στην αγορά του Λονδίνου η τιμή του πετρελαίου Βόρειας Θάλασσας (Brent) υποχωρούσε κατά 7 σεντς στα 51,30 δολάρια το βαρέλι, έχοντας ανακάμψει από τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 30 Νοεμβρίου 2016 (50,85 δολ. το βαρέλι) στα οποία είχε πέσει νωρίτερα.
Την ίδια ώρα στην αγορά της Νέας Υόρκης η τιμή του αργού υποχωρούσε κατά 15 σεντς στα 48,34 δολάρια το βαρέλι.
Οι τιμές του μαύρου χρυσού υποχώρησαν περισσότερο από 8% από την περασμένη Δευτέρα, 6 Μαρτίου. Πρόκειται για τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες που καταγράφουν εδώ και τέσσερις μήνες. Οι ειδικοί, πάντως, θεωρούν ότι η κατρακύλα δεν θα συνεχιστεί περαιτέρω, κι αυτό επειδή αν υποχωρήσουν κι άλλο οι τιμές θα καταστεί ασύμφορη η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων σχιστολιθικού πετρελαίου.
Η τράπεζα Goldman Sachs σε ανακοίνωσή της εκφράζει την πεποίθησή της ότι οι τιμές των εμπορευμάτων θα κρατηθούν στα σημερινά επίπεδα καθ’ όλη τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου και προβλέπει μέση τιμή για το αργό στα 57,50 δολάρια το βαρέλι.
Σημειωτέον ότι ο OPEC και άλλοι παραγωγοί συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας αποφάσισαν στα τέλη της περασμένης χρονιάς να μειώσουν την παραγωγή τους κατά 1,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως το πρώτο εξάμηνο του 2017. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία και παρά την μακρόχρονη παράδοση παραβίασης των αποφάσεων για περιστολή της παραγωγής, τα συμπεφωνημένα τη φορά αυτή τηρούνται. Παρά ταύτα, φαίνεται πως δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα από τους παραγωγούς.