Σύμφωνοι, οι γυναίκες θα πρέπει να περιμένουν γύρω στα 150 χρόνια για να απολαύσουν την ποθούμενη ισότητα με τους άνδρες. Σύμφωνοι, τα φυλετικά στερεότυπα ενδημούν και στις προοδευτικότερες των κοινωνιών σε σημείο που ακόμη και οι γυναίκες, στην πλειονότητά τους, επιθυμούν στην εργασία τους να έχουν για προϊστάμενο κάποιον άνδρα και όχι κάποια ομόφυλή τους. Σύμφωνοι, ακόμα και στις πιο απελευθερωμένες από τα στερεότυπα οικογένειες οι μεγάλες αποφάσεις λαμβάνονται, όπως δείχνουν οι έρευνες, από τους άνδρες.
Τι γίνεται, όμως, με την εξεύρεση κατοικίας; Ποιος διαλέγει τη στέγη της οικογένειας; Ποιος παίρνει την τελική απόφαση; Και δεν χωρεί αμφιβολία ότι πρόκειται εν προκειμένω για μια από τις σημαντικότερες αποφάσεις μιας οικογένειας, αφού δεν ζει κανείς στην τύχη, όπου να ‘ναι. Ερευνα της εταιρείας συμβολαιογράφων Immonot και της εταιρείας χορήγησης στεγαστικών δανείων Empruntis αποδεικνύει ότι, αν και οι σύζυγοι διαλέγουν από κοινού το σπίτι που θα μείνουν, η αρχική πρωτοβουλία για την αναζήτηση και η τελευταία λέξη για την επιλογή ανήκουν στις γυναίκες.
Οι γυναίκες ενοικιάζουν, οι άνδρες αγοράζουν

Ειδικότερα, η έρευνα των γαλλικών εταιρειών έδειξε ότι σε ποσοστό 70% υπάρχει συνεργασία των συζύγων τόσο σε ό,τι αφορά τις επισκέψεις σε υποψήφια προς αγορά ή ενοικίαση ακίνητα (και κατά μέσον όρο τα ζευγάρια επισκέπτονται οκτώ σπίτια προτού επιλέξουν) όσο σε ό,τι αφορά την επιλογή, τον δανεισμό και επίσης την εξυπηρέτηση του δανείου. Οταν, όμως, την πρωτοβουλία για την επιλογή της οικογενειακής εστίας παίρνει ένας εκ των δύο συζύγων (πρόκειται για το 23% με 30% των περιπτώσεων), τότε τις περισσότερες φορές την ευθύνη παίρνει η σύζυγος.
Οι γυναίκες, λοιπόν, είναι εκείνες που αναλαμβάνουν να επισκεφτούν τα υποψήφια προς κατοίκηση της οικογένειας ακίνητα (σε ποσοστό 14,9% έναντι ποσοστού 7,8% των ανδρών), σε περίπτωση ασφαλώς που τη διαδικασία αναλαμβάνει μόνο ο ένας εκ των δύο συζύγων. Και την τελική απόφαση παίρνουν επίσης οι γυναίκες σε ποσοστό 16,3% έναντι 10,9%. Αξίζει να σημειωθεί ότι όταν πρόκειται για ενοικίαση του ακινήτου, σε ποσοστό 26,6% αποφασίζουν οι γυναίκες και σε ποσοστό 23,7% οι άνδρες. Οταν πρόκειται για αγορά τα πράγματα αντιστρέφονται. Οι άνδρες αποφασίζουν σε ποσοστό 17,6% και οι γυναίκες σε ποσοστό 11,7%. «Ισως επειδή οι άνδρες κερδίζουν περισσότερα χρήματα από τις γυναίκες» εκτιμούν οι ερευνητές.

Οι ανδρικές υποχρεώσεις

Ενας τομέας στον οποίο τις πρωτοβουλίες κρατούν οι άνδρες είναι ο τομέας της εξυπηρέτησης των υποχρεώσεων που απορρέουν από την ενοικίαση ή την αγορά της κατοικίας. Μιλάμε για τις διοικητικές υποχρεώσεις, τις σχέσεις με τη στεγαστική τράπεζα, με τον μεσίτη, τον συμβολαιογράφο κ.λπ. Σε ποσοστό 41% είναι λοιπόν οι άνδρες που αναλαμβάνουν τις ευθύνες αυτές και μάλιστα μόνοι τους, δίχως τη συνδρομή της συμβίας τους.
Το αντίστοιχο ποσοστό των γυναικών σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των υποχρεώσεων αυτών δεν είναι, ωστόσο, πολύ χαμηλό: φτάνει το 35%. Και μόνο σε ποσοστό περίπου 24% τα ζευγάρια διευθετούν τα ζητήματα αυτά από κοινού. Σε κάθε περίπτωση πάντως, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας των εταιρειών Immonot και Empruntis, οι επενδύσεις σε ακίνητα φαίνεται ότι συμβάλλουν στην ειρηνικότερη διαβίωση του ζευγαριού. Προφανώς εξαιρούνται οι περιπτώσεις επιβολής υπερβολικού ΕΝΦΙΑ σε ακίνητο που επέλεξε αποκλειστικά ο ένας εκ των δύο συζύγων…

HeliosPlus