Η ευημερία και η ανάπτυξη της Ελλάδας μπορεί να βρίσκεται στην τεχνολογία και πρέπει να επενδύσει περισσότερο στην καινοτομία και στην εξωστρέφεια. Αυτό ήταν το βασικό συμπέρασμα από τη διεθνή έκθεση Mobile World Congress που διοργανώθηκε στη Βαρκελώνη και το ελληνικό οικοσύστημα ψηφιακής τεχνολογίας συμμετείχε για πέμπτη φορά, με την παρουσίαση 30 ελληνικών εταιρειών του χώρου.
Η Ελλάδα σήμερα εξάγει τρεις φορές περισσότερη αξία σε τεχνολογία απ’ ό,τι σε ελαιόλαδο, όπως ανέφερε ο κ. Γιάννης Κωτσής-Γιανναράκης, γενικός διευθυντής του ΣΕΚΕΕ (Συνδέσμου Εταιρειών Κινητών Εφαρμογών Ελλάδος), τονίζοντας ότι η παγκόσμια συνεισφορά της τεχνολογίας ξεπερνά τα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που αντιστοιχεί το 3,8% του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Τα εγκαίνια του περιπτέρου πραγματοποίησε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής κ. Νίκος Παππάς, παρουσία και του γενικού γραμματέα του υπουργείου κ. Λευτέρη Κρέτσου και του γενικού γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων κ. Βασίλη Μαγκλάρα. «Η Ελλάδα έχει αξιοζήλευτο ανθρώπινο δυναμικό και καθώς βγαίνουμε από την κρίση, αποκτά και εθνικό σχεδιασμό για την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών» επισήμανε ο κ. Παππάς, τονίζοντας ότι «οι τεχνολογίες αυτές μπορούν να βελτιώσουν την παραγωγικότητα, να βελτιώσουν τη ζωή μας και ταυτόχρονα ο τρόπος αξιοποίησής τους να αποτελέσει τη βάση ώστε η κοινωνία να γίνει πιο λειτουργική, πιο δίκαιη, πιο δημοκρατική».
Ο κ. Γιανναράκης επεσήμανε ότι «η ελληνική αποστολή, για πέμπτη συνεχή χρονιά, στο Mobile World Congress, το μεγαλύτερο παγκόσμιο γεγονός της ψηφιακής επικοινωνίας (όχι μόνο mobile – με τη στενή έννοια) αποτελεί τη μόνη συστηματική παρουσία της Ελλάδας σε διεθνή τεχνολογικά γεγονότα». «Οι στόχοι μας από τη συμμετοχή μας στο συνέδριο είναι η ανάδειξη της Ελλάδας της καινοτομίας και της εξωστρέφειας, που επενδύει στις συνέργειες, στο ανθρώπινο δυναμικό και στο μέλλον. Η παρουσίαση 20 δυναμικών εξωστρεφών εταιρειών του χώρου της ψηφιακής επικοινωνίας, εφαρμογών και υπηρεσιών, η δικτύωση των ελλήνων επιχειρηματιών με τα κορυφαία στελέχη του κλάδου καθώς και η παρουσίαση 6-10 νεοφυών επιχειρήσεων με διεθνή προοπτική. Πρόσθετος στόχος είναι οι συνεργασίες με διεθνείς φορείς άλλων χωρών και η ενίσχυση των σχέσεων –διερεύνηση συνεργιών –με το οικοσύστημα της καινοτομίας στη Βαρκελώνη και την Καταλωνία».
Οι εταιρείες που απαρτίζουν την ελληνική ομάδα στη Βαρκελώνη είναι οι: Accesspal, Apifon, Cross Mobile, Cytech, ΔΑΕΜ, Echoleap, Going Up, Μ – Stat, MoKvian, Parkguru, Pitchstor, PlusKc, Pobuca, Regate, SoQWeb, Synaphea, Telenavis, Upcom, Vidavo, Warply, Viva wallet, egg. Η συμμετοχή στο MWC 2017 συνδιοργανώνεται από τον ΣΕΚΕΕ και το Enterprise Greece, με την υποστήριξη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ) και του Corallia ως συντονιστή των mi – Cluster, si – Cluster και gi – Cluster, gi – Cluster και μεγάλο χορηγό τη Eurobank.
Την ελληνική αποστολή υποστήριξε το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης μέσω της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Ερευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) και του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Υποστηρικτής της ελληνικής αποστολής ήταν η Περιφέρεια Αττικής, το Viva Nest, το egg και η Viva Wallet.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ