από metereologos.gr
Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018
 
 

Το Wi-Fi από το 4G προτιμούν οι Ελληνες

Παρότι το 4G αποτελεί πια κομμάτι της καθημερινότητας, το Wi-Fi παραμένει η πρώτη επιλογή για την πλειονότητα
Το Wi-Fi από το 4G προτιμούν οι Ελληνες
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Ιδιαίτερη προτίμηση στο Wi-Fi  δείχνουν οι χρήστες mobile internet, σε παγκόσμιο επίπεδο. Μπορεί τα δίκτυα τέταρτης γενιάς 4G να αποτελούν σταδιακά κομμάτι της καθημερινότητας ενός όλο και αυξανόμενου ποσοστού του παγκόσμιου πληθυσμού, ωστόσο το Wi-Fi παραμένει για μια μεγάλη μερίδα χρηστών η πρώτη επιλογή για τη σύνδεση στο Διαδίκτυο. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της OpenSignal (Global State of Mobile Networks), στις 38 από τις 96 χώρες που παρακολουθεί η εταιρεία οι χρήστες περνούν πάνω από το 50% του χρόνου τους στο Διαδίκτυο συνδεδεμένοι μέσω δικτύων Wi-Fi παρά μέσω 3G και 4G. Μάλιστα η Ελλάδα βρίσκεται στη 16η θέση μεταξύ των 96 αυτών χωρών, με το ποσοστό του χρόνου που περνούν οι χρήστες συνδεδεμένοι σε δίκτυα Wi-Fi να αποτελεί το 54% του συνολικού χρόνου περιήγησης στο Internet.

Οι χρήστες στην Ολλανδία είναι εκείνοι που περνούν τον περισσότερο διαδικτυακό τους χρόνο συνδεδεμένοι σε δίκτυα Wi-Fi, με το σχετικό ποσοστό να διαμορφώνεται σε 68,5%. Η Κίνα με ποσοστό 65,4%, η Γερμανία με 61,4%, ο Καναδάς με 60,7% και το Βέλγιο με 59,6% είναι οι πέντε χώρες του κόσμου στις οποίες οι χρήστες δαπανούν τον περισσότερο διαδικτυακό χρόνο συνδεδεμένοι σε δίκτυα Wi-Fi. Στον αντίποδα, τον λιγότερο διαδικτυακό χρόνο - της τάξης του 12% του συνολικού - αφιερώνουν σε συνδέσεις μέσω Wi-Fi οι χρήστες του Internet σε Νιγηρία, Καμερούν και Γκάνα. 

Πάντως, «υπάρχουν πολλοί παράγοντες που κατευθύνουν τους κατόχους smartphone μιας χώρας να αναζητήσουν Wi-Fi δίκτυα ή να συνδεθούν μέσω των δικτύων κινητής. Οι παράγοντες αυτοί έχουν να κάνουν με τη διαθεσιμότητα των ευρυζωνικών συνδέσεων, το οικονομικό κόστος των δεδομένων κινητής τηλεφωνίας, τη διαθεσιμότητα δημοσίων hotspots, ακόμη και πολιτισμικές συμπεριφορές» εξηγούν οι αναλυτές της OpenSignal.

Αυτοί οι διαφορετικοί παράγοντες, όπως σημειώνουν, είναι που δίνουν τόσο ετερόκλητη σύσταση στο παγκόσμιο «top 20» των χωρών με τη μεγαλύτερη χρήση της τεχνολογίας Wi-Fi. Για παράδειγμα, υπάρχουν υψηλά ποσοστά του πληθυσμού που επιλέγουν συνδέσεις Wi-Fi τόσο σε χώρες στις οποίες κινητές ευρυζωνικές υπηρεσίες είναι υπερεπαρκείς όσο και σε περιοχές όπου οι ευρυζωνικές υποδομές είναι πιο περιορισμένες.

Δηλαδή, πολλές χώρες με γρήγορες συνδέσεις εξακολουθούν να κάνουν υψηλή χρήση του Wi-Fi, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Ολλανδία της οποίας οι χρήστες δεν «ξεκολλούν» από το Wi-Fi, παρότι η χώρα διαθέτει από τα ταχύτερα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο.

Αν και το Wi-Fi εξακολουθεί να παίζει έναν κομβικό ρόλο στις υπηρεσίες κινητών δεδομένων, το μεγάλο ερώτημα είναι για πόσο καιρό ακόμη θα συνεχιστεί αυτή η επιρροή. Οι αναλυτές εκφράζουν σημαντικές αμφιβολίες αν το Wi-Fi θα παραμείνει ο πιο δημοφιλής τρόπος σύνδεσης στο Διαδίκτυο, όσο οι υποδομές 4G επεκτείνονται και με την τεχνολογία 5G να είναι προ των πυλών. 


HeliosPlus
Οικονομία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (2)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
   
  Μήπως είναι και πάλι ζήτημα κόστους | 02/03/2017 07:51
  To WiFi είναι δωρεάν τα δεδομένα σχετικά ακριβά.
  Cynical
  απάντηση30
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων