Τις υψηλότερες επιδόσεις στην ιστορία του ομίλου πέτυχαν τα Ελληνικά Πετρέλαια το 2016, τόσο σε επίπεδο καθαρών κερδών, όσο και σε επίπεδο παραγωγής και εξαγωγών, παρά το γεγονός ότι κατά την εξεταζόμενη περίοδο τα περιθώρια διύλισης υποχώρησαν κατά 25%. Παράλληλα, τη χρονιά που πέρασε μειώθηκαν ο δανεισμός και οι υποχρεώσεις προς προμηθευτές κατά 1,2 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα, το 2016 για δεύτερη συνεχή χρονιά, μετά τις ζημιογόνες χρήσεις 2013 και 2014, ο όμιλος σημείωσε την υψηλότερη επίδοση δημοσιευμένων αποτελεσμάτων στην ιστορία του, με τα κέρδη EBITDA να ανέρχονται σε 836 εκατ. και τα καθαρά κέρδη σε 329 εκατ. έναντι καθαρών κερδών 45 εκατ. το 2015 και ζημιών 369 εκατ. το 2014. Τα συγκρίσιμα αποτελέσματα, μετά την αφαίρεση των κερδών αποτίμησης αποθεμάτων, ύψους 102 εκατ., λόγω της ανάκαμψης των διεθνών τιμών αργού πετρελαίου, διατηρήθηκαν για δεύτερη χρονιά στα ιστορικά υψηλότερα επίπεδα για τον όμιλο, με συγκρίσιμα κέρδη EBITDA 731 εκατ. και συγκρίσιμα καθαρά κέρδη 265 εκατ. έναντι ζημιών 117 εκατ. το 2013 και οριακών κερδών 2 εκατ. το 2014. Με βάση τις παραπάνω επιδόσεις, το ΔΣ των ΕΛΠΕ αποφάσισε να προτείνει στη γενική συνέλευση των μετόχων τη διανομή μερίσματος ύψους 0,20 ευρώ ανά μετοχή. Τα διυλιστήρια του ομίλου το 2016 σημείωσαν αύξηση της παραγωγής κατά 16% που ανήλθε σε 14,8 εκατ. μετρικούς τόνους, την υψηλότερη επίδοση στην ιστορία του ομίλου, αξιοποιώντας την υψηλή διαθεσιμότητα των μονάδων και τις επιλογές τροφοδοσίας.
Ιστορικό υψηλό
Επίσης, νέο ιστορικό υψηλό σημείωσαν οι εξαγωγές που ανήλθαν σε 8,6 εκατ. τόνους και αντιπροσωπεύουν το 56% των πωλήσεων. Θετικές επιδόσεις επίσης κατέγραψαν όλες οι δραστηριότητες του ομίλου, με τα Πετροχημικά να αυξάνουν τη συνεισφορά τους στα 100 εκατ., επίσης με αυξημένη παραγωγή. Τα συγκρίσιμα EBITDA του κλάδου εμπορίας ανήλθαν σε 100 εκατ. ευρώ.
Κατά τη διάρκεια του 2016 οι λειτουργικές ταμειακές ροές έφτασαν τα 605 εκατ., αυξημένες έναντι του 2015 (593 εκατ.) και ιδιαίτερα αυξημένες έναντι των ασθενικών ταμειακών ροών του 2014 (281 εκατ.) και του 2013 (66 εκατ.).
Οι λειτουργικές ταμειακές ροές και η ενίσχυση της θέσης του ομίλου στη χρηματοπιστωτική αγορά, μετά και την αναδιαπραγμάτευση και βελτίωση των χρηματοοικονομικών δεικτών των διαφόρων δανείων και ομολόγων (debt covenants), έδωσαν τη δυνατότητα για μείωση του συνολικού δανεισμού κατά 389 εκατ. ευρώ, ώστε να ανέλθει τις 31-12-2016 στο ποσό των 2.842 εκατ., με προφανείς τις θετικές συνέπειες για τον όμιλο, τόσο στη χρηματοπιστωτική όσο και στην ευρύτερη αγορά, όπως άλλωστε επιβεβαίωσε η έκδοση νέου ομολόγου, πενταετούς διάρκειας, ύψους 375 εκατ., με τοκομερίδιο 4,875%.
Ρευστότητα
Επιπλέον, η αυξημένη χρηματοοικονομική ρευστότητα, σε συνδυασμό με τις συμφωνίες για απευθείας προμήθεια με τις κρατικές εταιρείες πετρελαίου Σαουδικής Αραβίας, Ιράν, Ιράκ και Αιγύπτου, επέτρεψαν την αξιοποίηση ευκαιριών που παρουσιάστηκαν στη δομή τιμολόγησης αργών πετρελαίων στη Μεσόγειο, με σημαντικά οικονομικά οφέλη για τον όμιλο, βελτιώνοντας παράλληλα και τη διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας και της ασφάλειας εφοδιασμού. Ο καθαρός δανεισμός το 2016 ανήλθε σε 1.759 εκατ., και ο δείκτης μόχλευσης στο 45%.
O πρόεδρος του ομίλου κ. Στάθης Τσοτσορός δήλωσε: «Το 2016 ήταν μια δημιουργική χρονιά, παρά το αβέβαιο και γεωπολιτικά ασταθές διεθνές περιβάλλον και τη συνεχιζόμενη ελληνική κρίση. Εκτός από τα ιστορικά ρεκόρ σε κέρδη, παραγωγή και εξαγωγές μειώσαμε τον δανεισμό και τις υποχρεώσεις προς προμηθευτές κατά 1,2 δισ. ευρώ. Παράλληλα, διευρύναμε τις διεθνείς συνεργασίες με κορυφαίους προμηθευτές και πελάτες και κυρίως βελτιώσαμε τις εργασιακές σχέσεις και τις συνθήκες ασφαλούς λειτουργίας. Τώρα καταρτίζουμε το νέο πενταετές πρόγραμμα 2017-2021 ενεργειακού μετασχηματισμού και βιώσιμης ανάπτυξης, οδικό χάρτη του ομίλου στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού σχεδιασμού για το 2050».
Ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ κ. Γρηγόρης Στεργιούλης μιλώντας για τους στόχους της τρέχουσας χρήσης τόνισε: «Οι στόχοι του 2017 θα πρέπει να διασφαλίζουν πρωτίστως τη διατήρηση της παραγωγής στα υψηλά επίπεδα του 2016, τη συνέχιση της εφαρμογής των συμφωνιών προμήθειας πρώτων υλών, την ενίσχυση της θέσης μας στην εγχώρια και διεθνή εμπορία και την επιτάχυνση των δραστηριοτήτων στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων με στόχο τη σύναψη συμφωνιών με παγκόσμιας εμβέλειας οίκους».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ