Την ανάγκη να κλείσουν το γρηγορότερο δυνατό οι εκκρεμότητες προκειμένου να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα υπογράμμισε ο πρόεδρος τουEurogroupΓερούν Ντέισελμπλουμ ο οποίος δήλωσε κατηγορηματικά ότι πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ δεν υπάρχει.

Όπως είπε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδριασης «ενθαρρύναμε τους Έλληνες να ολοκληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προκειμένου να επιστρέψουν οι θεσμοί το γρηγορότερο δυνατό».

Έκανε θετική αναφορά στα αποτελέσματα της οικονομίας υπογραμμίζοντας ότι θα ξεπεραστούν οι στόχοι του 2016 για τα δημοσιονομικά καθώς και ότι η οικονομία ανακάμπτει γρηγορότερα από ό,τι αναμενόταν.

Τόνισε ότι «υπάρχει σαφής κατανόηση πως η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι στόχος όλων».

Ερωτηθείς για τοΔΝΤο Ντέισελμπλουμ απέκλεισε ενδεχόμενο να μην υπάρχει το Ταμείο στο πρόγραμμα τονίζοντας ότι ήταν από την αρχή και προσέφερε σημαντική τεχνογνωσία, ενώ πρόσθεσε ότι «υπάρχουν κράτη – μέλη που επιθυμούν οπωσδήποτε την συμμετοχή του ΔΝΤ». «Δεν υπάρχει ζήτημα γι’ αυτό το πρόγραμμα» είπε και τόνισε ότι ενδεχομένως μελλοντικά προγράμματα να γίνονται χωρίς τη συμμετοχή του.

Σχετικά με το αίτημα νομοθέτησης προληπτικών μέτρων αναγνώρισε ότι υπάρχει κοινό αίτημα και ότι αναζητούνται οι απαντήσεις και πρόσθεσε ότι στο επίκεντρο της συζήτησης είναι αν η υπεραπόδοση που κατέγραψε ο προϋπολογισμός έχει μόνιμο χαρακτήρα. «Ένα ακόμα θέμα που εκκρεμεί είναι οι μεταρρυθμίσεις σε φόρους, συνταξιοδοτικό και μεταρρυθμίσεις και στην αγορά εργασίας» τόνισε.

«Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι προς το συμφέρον όλων» τόνισε μετά το Eurogroup ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας πως οι Θεσμοί παραμένουν δεσμευμένοι στη συνέχιση των συνομιλιών και οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ενθαρρύνουν την επιτάχυνση των διαδικασιών για την επιστροφή του κουαρτέτου «το ταχύτερο δυνατό» και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Τα καλά νέα -είπε ο πρόεδρος του Eurogroup- είναι ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει και υπάρχει ισχυρή δυναμική στο δημοσιονομικό πεδίο και έσοδα καλύτερα του αναμενόμενου. Ελλάδα και Θεσμοί παραμένουν δεσμευμένοι για να βρεθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) και εμείς τους ενθαρρύνουμε να προσπαθήσουν, είπε.

Ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί έκανε λόγο για μία «καλή συζήτηση για την Ελλάδα», προσθέτοντας ότι πρέπει να συνεχιστούν οι επαφές τις επόμενες εβδομάδες και κανείς δεν επιθυμεί πισωγυρίσματα. Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι δεν απέχουμε πολύ από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

«Θα συνεχίσουμε τις επαφές και θα προετοιμάσουμε έδαφος για επιστροφή των ομάδων μας στην Αθήνα. Ελπίζω να μπορέσει να συμβεί σύντομα» είπε ο Γάλλος επίτροπος. Έκανε επίσης λόγο για ανάγκη καθολικής συμφωνίας για τις μεταρρυθμίσεις και τα δημοσιονομικά στην Ελλάδα.

Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ είπε ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος είναι ένα σημαντικό επίτευγμα για την Ελλάδα, καθώς περιορίζουν τους επιτοκιακούς κινδύνους και βελτιώνουν τη βιωσιμότητα του χρέους. Αθροιστικά τα μέτρα αυτά -συμπλήρωσε- περιορίζουν το λόγο χρέους προς ΑΕΠ κατά 20 μονάδες έως το 2060 και κατά πέντε μονάδες το μεικτό κόστος εξυπηρέτησης.

«Σε τελική ανάλυση η επιτυχία του προγράμματος έγκειται στην συνεχή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση» τόνισε ο κ. Ρέγκλινγκ, προσθέτοντας ότι γι’ αυτό είναι σημαντική είναι σημαντική η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.