Τον δρόμο για τη Βουλή αναμένεται να πάρει αυτή την εβδομάδα το νομοσχέδιο για την υποχρεωτική χρήση πλαστικού χρήματος για το χτίσιμο του αφορολογήτου μισθωτών, συνταξιούχων, αγροτών, χωρίς ωστόσο να περιλαμβάνει διάταξη με την οποία ο λογαριασμός που θα χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις για τις συναλλαγές με πλαστικό χρήμα να είναι ακατάσχετος.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Βήματος», η πρόταση της ελληνικής πλευράς δεν πέρασε τελικά και το μόνο που κατάφερε το υπουργείο Οικονομικών είναι να συμπεριλάβει έναν επιχειρηματικό τραπεζικό λογαριασμό στις διατάξεις για τα φυσικά πρόσωπα, δηλαδή να μην μπορούν η Εφορία, οι τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία να πάρουν χρήματα από λογαριασμό ο οποίος διαθέτει έως 1.250 ευρώ. Αν το ποσό είναι από 1.250 ευρώ και άνω θα μπορεί να γίνει κατάσχεση του 50% της διαφοράς μεταξύ των 1.250 και 1.500 ευρώ, δηλαδή 250 ευρώ. Για χρέη που ξεπερνούν τα 1.500 ευρώ και εφόσον υπάρχουν χρήματα στον λογαριασμό τότε τόσο το Δημόσιο όσο και οι τράπεζες θα μπορούν να σηκώσουν όλα τα χρήματα πάνω από το ποσό αυτό.
Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει και αυτά τα χρέη να ενταχθούν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, αν και αρχικά είχε ενστάσεις αν τελικά μπορεί να γίνει διαγραφή χρέους που αφορά οφειλές σε Εφορία όπως είναι παρακρατούμενοι φόροι (Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών) ή ΦΠΑ.
Το νομοσχέδιο που πήγε και ήρθε στα γραφεία της τρόικας πάνω από 30 φορές τους τελευταίους 12 μήνες θα προβλέπει τελικά τα εξής:
  • Από 1η Ιανουαρίου 2017 καμία συναλλαγή δεν θα αναγνωρίζει το κράτος για το χτίσιμο του αφορολογήτου αν αυτή δεν έχει γίνει με τη χρήση πλαστικού χρήματος ή μέσω e-banking ή μέσω μεταφοράς από τον λογαριασμό του φορολογουμένου στον επαγγελματικό λογαριασμό του επαγγελματία ή του καταστήματος.
  • Το ύψος των αποδείξεων που πρέπει να έχουν συγκεντρώσει οι φορολογούμενοι εξαρτάται από το ετήσιο εισόδημα και τον συντελεστή που θα εφαρμοστεί. Συγκεκριμένα, για εισόδημα έως 10.000 ευρώ θα πρέπει ο φορολογούμενος να συγκεντρώσει αποδείξεις με πλαστικό χρήμα στο ύψος του 10% του εισοδήματός αυτού. Για εισόδημα από 10.001 έως 30.000 ευρώ το ποσοστό ανεβαίνει στο 15% και για εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρωθεί το 20% του ετήσιου εισοδήματος.
  • Στην περίπτωση που κάποιος συγκεντρώσει λιγότερες αποδείξεις θα επιβληθεί «πέναλτι» φόρου 22% στη διαφορά των λιγότερων αποδείξεων.
  • Ολες οι συναλλαγές για ποσά πάνω από 500 ευρώ θα γίνονται υποχρεωτικά με κάρτες ή e-banking.
  • Καμία απόδειξη από γιατρό δεν θα μετράει αν δεν έχει πληρωθεί με κάρτα.
  • Οσοι επαγγελματίες δεν δέχονται κάρτες θα πρέπει να το αναγράφουν σε εμφανές σημείο του καταστήματος, διαφορετικά πρόστιμο 1.000 ευρώ.
  • Στους φορολογουμένους θα δοθούν και άλλα κίνητρα μέσω κληρώσεων – λοταρία όπου θα χρησιμοποιούνται τα μηνύματα των κινητών τηλεφώνων και ειδικές εφαρμογές Internet.
  • Δαπάνες που αφορούν νομικές υπηρεσίες (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι κτλ.) θα αναγνωρίζονται από την Eφορία για χτίσιμο του αφορολoγήτου μόνο αν ξεπερνούν τα 500 ευρώ και έχουν πληρωθεί με ηλεκτρονικό τρόπο, όχι με μετρητά.
Το αφορολόγητο και οι εκπτώσεις φόρων


Για τα εισοδήματα του 2017 το αφορολόγητο που θα ισχύσει για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες είναι το εξής:
  • Αφορολόγητο 8.636 ευρώ: άγαμος – έγγαμος χωρίς παιδιά (φέρνει έκπτωση φόρου 1.900 ευρώ).
  • Αφορολόγητο 8.864 ευρώ: έγγαμος με ένα παιδί (φέρνει έκπτωση φόρου 1.950 ευρώ).
  • Αφορολόγητο 9.090 ευρώ: έγγαμος με δύο παιδιά (φέρνει έκπτωση φόρου 2.000 ευρώ).
  • Αφορολόγητο 9.545 ευρώ: έγγαμος με τρία παιδιά και άνω (φέρνει έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ).

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ