Με απώλειες 23,4% από την αρχή του έτους, οι ελληνικές μετοχές με βάση τον δείκτη MSCI Greece παρουσιάζουν τη χειρότερη απόδοση στον κόσμο μεταξύ των αναδυομένων αγορών, στις οποίες και ανήκουν.
Με βάση τα στοιχεία των MSCI και Credit Suisse, τις καλύτερες αποδόσεις παρουσιάζουν οι αγορές της Βραζιλίας με 68,8%, του Περού με 45,3%, της Ουγγαρίας με 30,9% και της Ρωσίας με 23,8%, ενώ μετά την Ελλάδα τις μεγαλύτερες απώλειες παρουσιάζουν η Αίγυπτος με 14,4%, η Σαουδική Αραβία με 9,4% και το Κουβέιτ με 8,4%.
Οι ελληνικές μετοχές παραμένουν εξάλλου στο περιθώριο των διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων, ενώ ακόμη και τα funds που παρακολουθούν παθητικά τους δείκτες βρίσκονται υποεπενδυμένα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.
Σύμφωνα με στοιχεία των MSCI, EPFR και Credit Suisse, ενώ το ειδικό βάρος της ελληνικής αγοράς στον δείκτη αναδυομένων αγορών της MSCI κυμαίνεται στο 0,3%, τα διεθνή funds που τοποθετούνται στις αγορές αυτές έχουν πάρει θέσεις που πλησιάζουν το 0,2%, δηλαδή είναι υποεπενδυμένα στις ελληνικές μετοχές κατά 30% περίπου, καθώς οι διαχειριστές θεωρούν πως η ελληνική οικονομία απέχει ακόμη από το να βγει από τη στενωπό.
Για τη Citigroup η εμπιστοσύνη των Ελλήνων βρίσκεται στα επίπεδα της κρίσης του 2010-2012 και τα νοικοκυριά υποφέρουν, ενώ η επιστροφή της ανάπτυξης σε βιώσιμα επίπεδα δεν φαίνεται πουθενά ακόμη στον ορίζοντα.
Αν και οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν απώλειες στη δημοτικότητα του ΣΥΡΙΖΑ και άνοιγμα της ψαλίδας με τη ΝΔ, εν τούτοις, όπως εκτιμά, οι κυβερνητικοί βουλευτές παραμένουν συμπαγείς, ενώ η συγκυρία δεν ευνοεί τις πρόωρες εκλογές.
Παράλληλα, αναφέρει πως μια ενδεχόμενη βραχυπρόθεσμη ανακούφιση του χρέους που θα μπορούσε να συμφωνηθεί ως το τέλος του έτους, με μικρές μειώσεις στις πληρωμές τόκων που οφείλονται σε ESM / EFSF, δεν αναμένεται να κάνει τη διαφορά στην ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, που είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομική συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και για την απόφαση της ΕΚΤ να συμπεριλάβει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE).
Ορισμένοι πάντως θεωρούν πως μετά και τον ανασχηματισμό, η κυβέρνηση επιδιώκει την ταχεία ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ώστε η Ελλάδα να επιτύχει νέα ελάφρυνση του χρέους και να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Αυτό, όπως λέγεται, θα ανοίξει τον δρόμο για έξοδο της Ελλάδας στις αγορές μέχρι το 2018, οπότε λήγει το τρέχον πρόγραμμα.
ΣΥΣΤΑΣΗ
Τοπ επιλογή ο ΟΠΑΠ
Ως μία από τις τοπ επιλογές διατηρεί τον ΟΠΑΠ η Eurobank Equities, μετά και την απόφαση για τη ρύθμιση του πλαισίου για τα VLTs και την επανεκκίνηση του σχεδιασμού ανάπτυξής τους, καθώς θεωρείται καταλύτης για τη μετοχή, συστήνοντας «αγορά» με τιμή-στόχο τα 9,3 ευρώ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ