Διαρκές είναι το «μπλόκο» των δανειστών στα νομοσχέδια για τον ακατάσχετο λογαριασμό των ελεύθερων επαγγελματιών και τον επαναπατρισμό αδήλωτων κεφαλαίων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σημαντική αύξηση των φορολογικών εσόδων και να απομακρυνθεί η πιθανότητα ενεργοποίησης του «κόφτη».
Οι δανειστές τηρούν ακόμη στάση αναμονής στις προτάσεις της κυβέρνησης για αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, στα τέλη κυκλοφορίας και στο νομοσχέδιο για τη φορολόγηση όσων νοικιάζουν τουριστικά ακίνητα –δωμάτια, βίλες, κατοικίες κ.λπ. –μέσω του Internet και των γνωστών ιστοσελίδων, όπως το Booking και το Airbnb.
Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης υπάρχει έντονος προβληματισμός γιατί τους τελευταίους μήνες τόσο για το νομοσχέδιο για το πλαστικό χρήμα όσο και για την οικειοθελή δήλωση «μαύρων» εισοδημάτων γίνεται ένα βήμα μπρος και δύο πίσω.
Οι αποδείξεις


Ωστόσο είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά κατά την οποία οι φορολογούμενοι δεν έχουν κανένα απολύτως κίνητρο να συγκεντρώσουν αποδείξεις είτε με πλαστικό χρήμα είτε με μετρητά, και τις περισσότερες φορές που ζητούνται είναι γιατί γίνεται χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών λόγω έλλειψης μετρητών από την εφαρμογή των capital controls.
Οταν θα κληθούν να συμπληρώσουν τη φορολογική δήλωσή τους μισθωτοί και συνταξιούχοι, ο κωδικός 049 για τις αποδείξεις θα είναι «κλειδωμένος».
Αυτή τη φορά η δικαιολογία την οποία χρησιμοποίησαν οι δανειστές όταν συζητήθηκε μέσα στην εβδομάδα το νομοσχέδιο για τη χρήση πλαστικού χρήματος για το χτίσιμο του αφορολογήτου είναι πως δεν έχουν διαβάσει την ελληνική πρόταση για τον ακατάσχετο λογαριασμό.
Η κατάσχεση


Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Βήματος», από τον τζίρο που θα πραγματοποιεί μια επιχείρηση θα αφαιρούνται όλες οι πάγιες υποχρεώσεις της εταιρείας (ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος, ασφαλιστικές εισφορές, μισθοδοσία, πληρωμή δανείων κ.τ.λ.) και στο ποσό που μένει θα υπολογίζεται βάσει ενός χαμηλού ποσοστού το ύψος της κατάσχεσης που μπορεί να γίνει για διάφορα ληξιπρόθεσμα χρέη. Ενα σημαντικό ποσοστό του λογαριασμού όπου καταλήγουν οι εισπράξεις – τζίρος της επιχείρησης θα είναι ακατάσχετος και το υπόλοιπο θα κατευθύνεται για πληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών.
Οπως αναφέρει αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας στο «Βήμα», «τη νέα αυτή πρόταση θα επεξεργαστούν οι θεσμοί μόλις επιστρέψουν και πάλι στην Ελλάδα στις 14 Νοεμβρίου».
Οι υπόλοιπες διατάξεις του νομοσχεδίου για τη χρήση πλαστικού χρήματος δεν θα έχουν σημαντικές διαφορές. Συγκεκριμένα, θα παρέχεται έκπτωση φόρου από 1.900 ως 2.100 ευρώ που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο για τους μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες αν συγκεντρώσουν μέσα στο 2017 αποδείξεις αξίας ίσης με το 10% ως και το 30% του εισοδήματός τους.
Στην περίπτωση όμως που δεν έχει συγκεντρώσει ο φορολογούμενος το ποσό αποδείξεων με πλαστικό χρήμα, τότε θα επιβάλλεται ποινή φόρου 22% επί της διαφοράς μεταξύ του απαιτούμενου ποσού αποδείξεων και του ποσού των αποδείξεων που θα έχει συγκεντρώσει τελικά ο φορολογούμενος.
Το μέτρο αυτό θα εφαρμοστεί για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν από το 2017 και μετά.
Παράλληλα θα παρέχονται κίνητρα μέσω κληρώσεων αυτοκινήτων, ακινήτων κ.τ.λ. ώστε να χρησιμοποιούν οι πολίτες τις ηλεκτρονικές πληρωμές.
Οσον αφορά το νομοσχέδιο για τα αδήλωτα εισοδήματα, οι δανειστές επιμένουν σε απίστευτα υψηλούς φορολογικούς συντελεστές που το μόνο το οποίο θα καταφέρουν είναι να μην επιστρέψουν στις τράπεζες και να εμφανιστούν στις φορολογικές δηλώσεις ούτε 10 ευρώ.
Αποκορύφωμα η απαίτησή τους να υπολογιστεί το «μαύρο» χρήμα όχι βάσει του ποσού το οποίο θα δηλωθεί τη χρονιά που αποκτήθηκε αλλά σε παρούσα αξία βάσει του πληθωρισμού. Με αυτή τη διαδικασία υπάρχει περίπτωση κάποιος να πληρώσει φόρο ως και 90% επί των αδήλωτων εισοδημάτων, αφού το ύψος των αδήλωτων κεφαλαίων μπορεί να φθάσει και να ξεπεράσει ακόμη και το 130% του κεφαλαίου που δεν έχει δηλωθεί στην Εφορία.
Αυτό θα οδηγήσει σε πλήρη αποτυχία της προσπάθειας που γίνεται για την οικειοθελή εμφάνιση μαύρων εισοδημάτων, όπως συνέβη και τα προηγούμενα χρόνια, όταν είχαν εφαρμοστεί νόμοι χωρίς κανένα αποτέλεσμα για τα δημόσια έσοδα.
Ωστόσο και οι συζητήσεις για τα δημοσιονομικά θέματα είναι δύσκολες, καθώς υπό αυστηρή εξέταση βρίσκονται οι προβλέψεις του προϋπολογισμού 2017, κάτι που παραπέμπει σε ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων.
Ενοικιαζόμενα μέσω Internet


Μετά την αποκάλυψη της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων για εκτεταμένη φοροδιαφυγή σε ξενοδοχειακές μονάδες και σε ενοικιαζόμενα δωμάτια το υπουργείο Οικονομικών συζητεί με την τρόικα να επισπευσθεί το νομοσχέδιο για όσους διαθέτουν ακίνητα που τα εκμισθώνουν μέσω ειδικών σελίδων του Internet.
Ωστόσο και εκεί υπάρχουν αρκετές ενστάσεις από τη μεριά των δανειστών, με τη βασικότερη ότι το τέλος που σκοπεύει να επιβάλει το υπουργείο Οικονομικών στους ιδιοκτήτες αυτών των ακινήτων θα έχει τα χαρακτηριστικά αυστηρού προστίμου και στο τέλος δεν θα εισπράττεται.
Το επίδομα θέρμανσης


Τέλος, για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης η απόφαση είναι έτοιμη, αφού τα εισοδηματικά και τα περιουσιακά κριτήρια δεν θα αλλάξουν, αλλά αναμένεται η απάντηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Τaxis για το αν είναι σε θέση το πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Οικονομικών να καθορίσει τις ζώνες ανάλογα με τον ταχυδρομικό κώδικα. Αν η απάντηση είναι αρνητική, θα υπάρξουν κάποιες εσωτερικές αλλαγές σε συγκεκριμένους νομούς.

Σχέδια
Αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ με αφορολόγητο από το 2017

Μέσα στην εβδομάδα που πέρασε έγιναν συναντήσεις μεταξύ εκπροσώπων του υπουργείου Οικονομικών και τεχνικών κλιμακίων και για τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ. Οι θεσμοί, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, δηλώνουν ικανοποιημένοι από την είσπραξη της 1ης δόσης στα τέλη Σεπτεμβρίου, και περιμένουν τα στοιχεία και από τις υπόλοιπες.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», εντός της εφετινής προθεσμίας καταβολής της 1ης δόσης, δηλαδή έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, πλήρωσε εφάπαξ τον ΕΝΦΙΑ το 31% των ιδιοκτητών ακινήτων, ενώ πέρυσι το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 28%. Αρα δεν είχαμε τη ραγδαία αύξηση που αρχικώς είχε εκτιμηθεί για εφάπαξ εξόφληση όλου του ποσού. Με τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών, συνολικά θα εισπραχθούν από τον ΕΝΦΙΑ του 2016 περίπου 3 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου 350 εκατ. ευρώ περισσότερα σε σύγκριση με πέρυσι.
Αυτή η αύξηση του ποσοστού εισπραξιμότητας είναι το βασικό όπλο του υπουργείου Οικονομικών για να προχωρήσει το σχέδιο για αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, με κορυφαία την καθιέρωση χαμηλού έστω αφορολόγητου ορίου.
Πάντως, σε αυτή τη φάση οι θεσμοί συζητούν μόνο ποσοτικά στοιχεία και δεν έχουν μπει στην ουσία των αλλαγών που προτείνονται από την ελληνική πλευρά.
Το ίδιο ισχύει και για την πίεση που ασκεί το ΔΝΤ για μείωση του αφορολογήτου στις 5.000 ευρώ. Αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών δηλώνει στο «Βήμα» ότι «εδώ ακόμη δεν έχει εφαρμοστεί ο προηγούμενος νόμος που ψηφίσαμε με τη μείωση του αφορολογήτου, και θα προχωρήσουμε σε νέα μείωση; δεν το συζητάμε καν, ας το ξεχάσουν οι θεσμοί».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ