Αργά ή γρήγορα θα έπεφταν στην φάκα των διασταυρώσεων. Χιλιάδες επαγγελματίες αλλά και απλοί πολίτες που διαθέτουν ένα δύο διαμερίσματα προς ενοικίαση μέσω ιστοσελίδων εισπράττουν σημαντικά ποσά από πελάτες-ενοικιαστές αλλά στο κράτος δεν εμφανίζουν ούτε μισό ευρώ. Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων είχε λάβει τα μηνύματα εδώ και αρκετούς μήνες και έστησε έναν πετυχημένο διασταυρωτικό μηχανισμό ώστε να εντοπίσει τους παραβάτες και το αποτέλεσμα είναι άκρως εντυπωσιακό.

Τα τελευταία χρόνια έχει στηθεί ένα πάρτι φοροδιαφυγής στον τουριστικό κλάδο με θύματα τα έσοδα του κράτους αλλά και τους πολίτες που πληρώνουν κανονικά τις υποχρεώσεις του και κάποιοι άλλοι δεν γνωρίζουν ούτε καν που βρίσκεται η εφορία τους.

Μόνο για το μήνα Ιούλιο οι ελεγκτές της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων εντόπισαν σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΓΓΔΕ κ. Γιώργο Πιτσιλή, αποκλίσεις μεταξύ δηλωθέντων και εκτιμώμενων εσόδων που φθάνουν ακόμη και τα 4,5 εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα, είχαν υποβληθεί μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ ή δεν είχαν υποβληθεί καθόλου δηλώσεις ΦΠΑ,. Ακόμη, ενοικιαζόμενα δωμάτια είχαν «ασαφή» φορολογικά στοιχεία ή χωρίς να τηρούν βιβλία και δηλώσεις ΦΠΑ με μηνιαίο τζίρο της τάξης των 147 ή 174 ευρώ ή ακόμη και με μηδενικά έσοδα.

Μάλιστα, την ίδια στιγμή, η πληρότητα των καταλυμάτων όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα ήταν πάνω από 90% και η μέση τιμή δωματίου 70 ευρώ ανά διανυκτέρευση.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της Διεύθυνσης Φορολογικής Συμμόρφωσης της ΓΓΔΕ κυρίας Μαυρίδου οι έλεγχοι θα επεκταθούν και στις ενοικιάσεις καταλυμάτων μέσω Airbnb ενώ δρομολογείται η λήψη καταλόγων από ξένους tour operators και από τον ΣΕΤΕ ώστε να υπάρχει μια πληρέστερη εικόνα για τον κλάδο του τουρισμού.

Σύμφωνα με τον κ. Πιτσιλή, παρακολουθούνται οι υπόχρεοι και περιμένει να δηλώσουν τα έσοδα που πρέπει να εμφανίσουν στην εφορία. «Δηλώστε γιατί σας περιμένουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας ότι η προθεσμία υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ λήγει τέλος Οκτωβρίου.

Έλεγχοι με χειρουργική ακρίβεια

Η ΓΓΔΕ έβαλε μπροστά ένα μοντέλο ελέγχων που όμοιό του δεν έχει «ξανατρέξει» καλύπτοντας όλους τους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας, από τη Χαλκιδική, την Καβάλα και τα Σύβοτα έως τη Μύκονο, τη Σαντορίνη, τη Ρόδο και την Κρήτη.

Σε πρώτη φάση έλαβαν από το υπουργείο Τουρισμού δυο αρχεία ένα με τα στοιχεία για τα 10.114 ξενοδοχεία και ένα άλλο με 26.384 ενοικιαζόμενα δωμάτια στην Ελλάδα.

Δημιουργήθηκε ένα δείγμα βάσει ανάλυσης κινδύνου 2.123 καταλυμάτων εκ των οποίων 1.545 ξενοδοχεία και 578 ενοικιαζόμενα δωμάτια, ενώ πραγματοποιήθηκε τηλεφωνική και διαδικτυακή έρευνα.

Παράλληλα, καταγράφηκαν οι τιμές διανυκτέρευσης, οι πληρότητες των καταλυμάτων, όπως αποτυπώνονταν στις ιστοσελίδες των καταλυμάτων, σε εξειδικευμένες ιστοσελίδες αναζήτησης τουριστικών καταλυμάτων (booking, trivago).

Η έρευνα των τιμών και της πληρότητας έγινε και μέσω τηλεφώνου από τους ελεγκτές της ΓΓΔΕ που υποδύονταν τους πελάτες.

Για 176 υποθέσεις στις οποίες διαπιστώθηκε απόκλιση μεγαλύτερη του 100% μεταξύ υψηλότερης και χαμηλότερης τιμής δωματίου, στάλθηκαν στη Διεύθυνση Ελέγχων για άμεση διενέργεια προληπτικού ελέγχου.

Τέλος, έγινε διαχωρισμός ανά κατηγορία βιβλίων και εκτίμηση των αναμενόμενων εσόδων, ενώ τα εκτιμώμενα έσοδα των καταλυμάτων για τις περιόδους που ελέγχθηκαν διασταυρώνονται με τις αντίστοιχες δηλώσεις ΦΠΑ.

Στη συνέχεια θα δημιουργηθεί ένα δεύτερο αρχείο στη Διεύθυνση Ελέγχων με τις υποθέσεις που εμφανίζουν τις σημαντικότερες αποκλίσεις για περαιτέρω επεξεργασία και αξιοποίηση.

Για 501 ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια με διπλογραφικά βιβλία προέκυψαν τα εξής

– 53 επιχειρήσεις δεν υπέβαλαν καθόλου δήλωση ΦΠΑ ή δεν δήλωσαν κανένα ποσό εσόδων μόνο από τις διανυκτερεύσεις στους σχετικούς κωδικούς της δήλωσης.

– 64 επιχειρήσεις εμφανίζουν αποκλίσεις πάνω από 100.000 ευρώ ενώ για 16 υποθέσεις έχει ξεκινήσει ο φορολογικός έλεγχος.

– 384 εμφανίζουν χαμηλότερες αποκλίσεις από τα 100.000 ευρώ αλλά παράλληλα εμφανίζονται να έχουν πολύ χαμηλά έσοδα.