«Ηγγικεν η ώρα» των εργασιακών για την κυβέρνηση. Η δυσκολότερη –ίσως –ατζέντα θεμάτων που επηρεάζουν άμεσα την καθημερινότητα των πολιτών τίθεται σήμερα Κυριακή στο τραπέζι των συνομιλιών του υπουργού Εργασίας κ. Γ. Κατρούγκαλου με τους εκπροσώπους των θεσμών.
Η κυβέρνηση επιδιώκει να περιορίσει τη συζήτηση γύρω από το πόρισμα της ανεξάρτητης επιτροπής, που αντικατοπτρίζει πολλές από τις θέσεις της, ωστόσο οι θεσμοί –και ιδιαίτερα το ΔΝΤ –επιμένουν στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, στην περαιτέρωμείωση του κατώτατου μισθού και στην υπερίσχυση των ατομικών συμβάσεων.
Και οι ευρωπαίοι συνομιλητές φαίνεται να υιοθετούν «σκληρή στάση», καθώς επιδιώκουν να κρατήσουν το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ επιμένουν ότι δεν θα πρέπει να επανέλθουν στο τραπέζι προτάσεις και μέτρα που ελήφθησαν «κατά το παρελθόν». Αυτό αφορά κυρίως την επιδίωξη της κυβέρνησης να επαναφέρει τις συλλογικές συμβάσεις και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις στην προτερέα κατάσταση (επεκτασιμότητα, μετενέργεια, διαμόρφωση κατώτατου μισθού). Οι θεσμοί απορρίπτουν τις ελληνικές προτάσεις, ενώ ταυτοχρόνως ζητούν περαιτέρω ενίσχυση των ατομικών συβάσεων.
Χαμηλότερες αμοιβές


Ο υπουργός Εργασίας εκτιμά ότι «η διαπραγμάτευση θα είναι σκληρή» και χαρακτηρίζει το ΔΝΤ «ακραίο παίκτη» που υποστηρίζει τη γενικευμένη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας. Πιστεύει ωστόσο ότι οι Ευρωπαίοι θέλουν να κρατήσουν το ΔΝΤ στο πρόγραμμα και ως εκ τούτου οι εξελίξεις κατά τη διάρκεια των συνομιλιών είναι απρόβλεπτες. Πάντως και το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων, το οποίο αποδέχεται και προωθεί η κυβέρνηση, περιέχει επώδυνα μέτρα για την αγορά εργασίας.
Σε αυτό περιλαμβάνονται προτάσεις για: Χαμηλότερες αμοιβές για τους νέους κάτω από τον εθνικό κατώτατο μισθό. Μειωμένο ωράριο εργασίας για την αποτροπή ομαδικών απολύσεων. Διαφορετικές προσεγγίσεις των εμπειρογνωμόνων για τον τρόπο διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού. Δυνατότητα σύναψης επιχειρησιακών συμβάσεων με αμοιβές «προσωρινά χαμηλότερες» του εθνικού μισθού. Επαναφορά της καθολικής ισχύος των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Διατήρηση των διαδικασιών κήρυξης της ανεργίας, αλλά ταυτοχρόνως διατήρηση του εργοδοτικού δικαιώματος να μην καταβάλλουν μισθούς σε μη απεργούς εργαζομένους όταν δεν μπορούν να εργαστούν εξαιτίας απεργίας στον χώρο εργασίας.
Η σημαντικότερη πρόταση του πορίσματος αφορά την πρόβλεψη για μισθούς χαμηλότερους από τον κατώτατο μισθό –τόσο για τους νέους όσο και για εργαζομένους σε επιχειρήσεις με οικονομικά προβλήματα που θα συνάψουν αντίστοιχες συμβάσεις. Το πόρισμα μπορεί «να είναι η βάση συζήτησης», κατά τον υπουργό Εργασίας, ωστόσο παραδέχεται ότι δεν είναι δεσμευτικό για κανέναν. Ο ίδιος λαμβάνει αποστάσεις από κάποιες θέσεις τις επιτροπής, όπως είναι οι μειωμένες αποδοχές για νέους εργαζομένους κάτω των 25 ετών.
Η κήρυξη απεργιών


Για τον συνδικαλιστικό νόμο, η επιτροπή εμπειρογνωμόνων εκτιμά ότι δεν υπάρχει ανάγκη για αυστηρότερους κανόνες στη διαδικασία κήρυξης των απεργιών. Επίσης πιστεύει ότι δεν υπάρχει λόγος άρσης της απαγόρευσης της ανταπεργίας (lock out). Ωστόσο το ΔΝΤ εκτιμά ότι θα πρέπει να υπάρξουν αλλαγές.
Στο θέμα των ομαδικών απολύσεων το πόρισμα σημειώνει ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί η έκδοση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την υπόθεση της Lafarge – ΑΓΕΤ Ηρακλής και να προσαρμοστεί η χώρα μας αναλόγως. Η επιτροπή προτείνει επίσης ως εναλλακτική λύση στις απολύσεις τη διεύρυνση των μορφών ελαστικής εργασίας.
Τέλος, η ελληνική πλευρά υποστηρίζει την επαναφορά των διαπραγματεύσεων μεταξύ των κοινωνικών εταίρων για τη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού, όπως και την επαναφορά της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων εργασίας.

Περικοπές επικουρικών
Ανακρίβειες στις επιστολές Κατρούγκαλου για τις συντάξεις

Σωρεία λαθών και ανακριβειών περιέχουν οι «επιστολές Κατρούγκαλου» προς τους συνταξιούχους, με τις οποίες επιχειρείται να «εξηγηθούν» οι περικοπές των επικουρικών συντάξεων που υπέστησαν εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχοι. Ωστόσο, οι επιστολές όχι μόνο δεν εξηγούν τον τρόπο υπολογισμού των περικοπών, αλλά περιέχουν και ανακριβή στοιχεία γύρω από τα καταβαλλόμενα ποσά . Το γεγονός αυτό προκάλεσε επιπλέον οργή στους συνταξιούχους, οι οποίοι στρέφονται –πλέον –μαζικά στη Δικαιοσύνη.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ