Η Ryanair αναθεώρησε επί το μετριοπαθέστερον τις προβλέψεις της για τα εφετινά κέρδη και ως αιτία για την αναθεώρηση αυτή προέβαλε την πτώση της ισοτιμίας της στερλίνας που ακολούθησε την απόφαση των Βρετανών να εγκαταλείψουν την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η κορυφαία σε επιβατική κίνηση αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους στην Ευρώπη ανακοίνωσε συγκεκριμένα την Τρίτη ότι τα κέρδη της το τρέχον οικονομικό έτος θα κυμανθούν από τα 1,3 έως τα 1,35 δισ. ευρώ, θα είναι δηλαδή κατά 5% μειωμένα συγκριτικά με την προηγούμενη πρόβλεψή της.
Η ιρλανδική εταιρεία πρόσθεσε ότι η υποχώρηση της ισοτιμίας της βρετανικής στερλίνας υπολογίζει ότι θα περιορίσει τα κέρδη της κατά 13% έως 15% το δεύτερο εξάμηνο του έτους –σημειωτέον ότι το δημοψήφισμα για το Brexit διενεργήθηκε στις 23 του περασμένου Ιουνίου.
«Οι καλύτεροι έλεγχοι κόστους και η ισχυροί ρυθμοί ανάπτυξης της εταιρείας θα βοηθήσουν να ξεπεράσουμε τις επιπτώσεις από το Brexit, αλλά θα ήταν φρόνιμο να κάνουμε τώρα κάποιες διορθώσεις στις προβλέψεις μας», δήλωσε ο επικεφαλής της Ryanair Μάικλ Ο’Λίρι. Η δραστηριότητα της Ryanair στη Βρετανία είναι μεγάλη καθώς πάμπολλες πτήσεις της εξυπηρετούν τα βρετανικά αεροδρόμια.
Το Σεπτέμβριο η μεγάλη ανταγωνίστρια της Ryanair, η βρετανική Easyjet, είχε επίσης προειδοποιήσει ότι η πτώση της στερλίνας θα είχε γι’ αυτήν κόστος περίπου 90 εκατ. στερλίνες (100,6 εκατ. ευρώ) το τρέχον οικονομικό έτος, υπερδιπλάσιο δηλαδή από τα 40 εκατ. στερλίνες που είχε εκτιμήσει τον περασμένο Ιούλιο.
Πέρα από το κόστος του Brexit, η Ryanair προέβλεψε ότι το τρέχον οικονομικό έτος θα μεταφέρει 119 εκατ. επιβάτες, 12% περισσότερους από το προηγούμενο οικονομικό έτος. Προέβλεψε επίσης ότι η πληρότητα των αεροσκαφών της θα είναι ελαφρά μεγαλύτερη από την αρχικώς προϋπολογισθείσα και θα φθάσει στο 94%.
Η ισοτιμία της βρετανικής στερλίνας έναντι του αμερικανικού δολαρίου έχει υποχωρήσει κατά 18% από το δημοψήφισμα και εντεύθεν.
Μετάνιωσαν οι Βρετανοί
Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της «Independent», αν διεξαγόταν πάλι δημοψήφισμα στη Βρετανία με το ερώτημα της παραμονής ή μη στην ΕΕ, η ψήφος των Βρετανών θα ήταν υπέρ της παραμονής.
Η βρετανική εφημερίδα επικαλείται δημοσκόπηση της British Election Study σε περισσότερους από 10.000 ψηφοφόρους που έδειξε ότι το 6% όσων ψήφισαν έξοδο από την ΕΕ μετάνιωσε για την ψήφο του, ενώ από όσους ψήφισαν παραμονή μόνο το 1% έχει μετανιώσει.
«Η έρευνα ενισχύει την άποψη όσων θεωρούν ότι η ψήφος στο δημοψήφισμα ήταν μια ψήφος διαμαρτυρίας των πολιτών και ένας τρόπος για να δείξουν τη δυσαρέσκειά τους απέναντι στην ελίτ του Ουεστμίνστερ», γράφει η «Independent».