Καθαρά κέρδη 46 εκατ. ευρώ το β΄ τρίμηνο και 106 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο του 2016, εμφάνισε ο όμιλος της Eurobank.
Στήριξη στα αποτελέσματα προσέφεραν οι διεθνείς δραστηριότητες, με καθαρά κέρδη 30 εκατ. ευρώ στο β΄ τρίμηνο του 2016.
«Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε τροχιά σταδιακής σταθεροποίησης, η οποία όμως απαιτείται να ενισχυθεί και να επιταχυνθεί. Η Ελλάδα δεν αποτελεί πλέον παράγοντα αστάθειας, αλλά το διεθνές περιβάλλον επιδεινώνεται με πολλαπλές αβεβαιότητες» τόνισε μεταξύ άλλων σε γραπτή του δήλωση ο πρόεδρος της τράπεζας Νίκος Καραμούζης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα στην Ιταλία απαιτούν μείζονες αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως και η ομαλή πορεία προς την έξοδο της Βρετανίας από την ευρωζώνη, ενώ το προσφυγικό και η συνεχιζόμενη ανάφλεξη στην άμεση γεωγραφική μας περιφέρεια υπογραμμίζουν τη σημασία της σταθερότητας και της ευρωπαϊκής συνεργασίας».
Αναφερόμενος στον τραπεζικό τομέα, υπογράμμισε ότι βρίσκεται σε μια καμπή και η αξιοπιστία αποτελεί κρίσιμη παράμετρο, ώστε να επιστρέψει σταδιακά στις διεθνείς αγορές.
Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε, η προσήλωση στις νέες, αυστηρότερες ρυθμιστικές απαιτήσεις για την ποιότητα της εταιρικής διακυβέρνησης αποτελεί προτεραιότητα για τον όμιλο της Eurobank.
«Οι ελληνικές τράπεζες, επαρκώς κεφαλαιοποιημένες, έχουν να αντιμετωπίσουν την πρόκληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, της βελτίωσης της ρευστότητας και της ανάκτησης της καταθετικής τους βάσης, με προϋπόθεση την ομαλή πορεία των μακροοικονομικών μεγεθών» τόνισε ο κ. Καραμούζης.
Και κατέληξε σημειώνοντας ότι «σε ένα θετικό περιβάλλον, το τραπεζικό σύστημα έχει τις προϋποθέσεις για να στηρίξει την ανόρθωση της παραγωγικής βάσης της οικονομίας, την προσέλκυση διεθνών επενδύσεων και την επιστροφή της οικονομίας στην ανάπτυξη».
Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Φωκίων Καραβίας επεσήμανε ότι «το δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο κερδοφορίας δίνει στη Eurobank τη δυνατότητα να εστιάσει στους στρατηγικούς της στόχους. Βασική μας προτεραιότητα αποτελεί η ενεργητική διαχείριση των προβληματικών δανείων, με επιταχυνόμενους ρυθμούς».
Ο ίδιος χαρακτήρισε ιδιαίτερα ενθαρρυντική εξέλιξη «σε αυτή μας την προσπάθεια το γεγονός ότι η δημιουργία νέων δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών, που το προηγούμενο τρίμηνο πέρασε σε αρνητικό έδαφος για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια».
Και πρόσθεσε ότι στον «τομέα αυτό θα εντείνουμε περαιτέρω τις προσπάθειες μας, αφιερώνοντας πρόσθετους πόρους, με στόχο την σταθερή και ταχεία μείωση του αποθέματος με όλα τα δυνατά μέσα που μας εξασφαλίζει σήμερα το θεσμικό πλαίσιο».
Σε σχέση με τη ρευστότητα του ομίλου είπε ότι «η αύξηση των καταθέσεων κατά 1,1 δισ. ευρώ, προερχόμενη κυρίως από την Ελλάδα, αποδεικνύει την δυνατότητα της Τράπεζας να ενισχύσει σημαντικά την καταθετική της βάση, εφόσον οι γενικότερες οικονομικές συνθήκες βελτιώνονται».
Συγχρόνως συνεχίζεται η αποκλιμάκωση της χρηματοδότησης από το μηχανισμό ELA ενώ με ταχείς ρυθμούς αποπληρώνονται οι εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου (Πυλώνας ΙΙ).
Τα βασικά μεγέθη
Ιδιαίτερα θετικά ήταν τα αποτελέσματα της Eurobank κατά το Β΄ τρίμηνο 2016, καθώς η Τράπεζα κατέγραψε καθαρά κέρδη ύψους 46 εκατ. ευρώ σε ενοποιημένο επίπεδο.
Πιο αναλυτικά, τα καθαρά έσοδα από τόκους αυξήθηκαν κατά 1,3% έναντι του Α΄ τριμήνου 2016 και ανήλθαν σε 388 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της μείωσης του κόστους χρηματοδότησης από το ευρωσύστημα.
Παράλληλα, το καθαρό περιθώριο επιτοκίου βελτιώθηκε περαιτέρω σε 2,19%, από 2,15% το Α΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους.
Τα καθαρά έσοδα από αμοιβές και προμήθειες ενισχύθηκαν κατά 5,1% σε τριμηνιαία βάση και διαμορφώθηκαν σε 71 εκατ. ευρώ το Β΄ τρίμηνο 2016, ως αποτέλεσμα κυρίως της μείωσης των δαπανών για τη χρήση των εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου (Πυλώνας ΙΙ).
Τα οργανικά έσοδα αυξήθηκαν σε 459 εκατ. ευρώ, από 451 εκατ. ευρώ το Α΄ τρίμηνο, ενώ τα λοιπά έσοδα ανήλθαν σε 67 εκατ. ευρώ, έναντι 64 εκατ. ευρώ το Α΄ τρίμηνο 2016. Κατά συνέπεια, τα συνολικά έσοδα διαμορφώθηκαν σε 527 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 2,4% έναντι του Α΄ τριμήνου 2016.
Οι Λειτουργικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 2,0% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν σε 503 εκατ. ευρώ το Α΄ εξάμηνο 2016, ενώ στην Ελλάδα η αντίστοιχη μείωση ήταν 4,0%.
Παράλληλα, ο δείκτης αποτελεσματικότητας (κόστος προς έσοδα) βελτιώθηκε σημαντικά και διαμορφώθηκε σε 47,5% το Β΄ τρίμηνο 2016, από 49,2% το Α΄ τρίμηνο του ίδιου έτους.
Τα οργανικά κέρδη προ προβλέψεων αυξήθηκαν κατά 5,8% το Β΄ τρίμηνο και κατά 16,6% το Α΄ εξάμηνο 2016. Τα συνολικά κέρδη προ προβλέψεων ενισχύθηκαν κατά 5,9% το Β΄ τρίμηνο 2016 σε 277 εκατ. ευρώ, από 261 εκατ. ευρώ το Α΄ τρίμηνο του ίδιου έτους.
Σημαντική πρόοδος επιτεύχθηκε στη διαχείριση των επισφαλών απαιτήσεων, καθώς για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια η δημιουργία νέων δανείων σε καθυστέρηση ήταν αρνητική κατά 16 εκατ. ευρώ το Β΄ τρίμηνο 2016 έναντι του Α΄ τριμήνου.
Τα συνολικά δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών ως ποσοστό του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων μειώθηκαν από 34,8% το Α΄ τρίμηνο 2016 σε 34,7% το Β΄ τρίμηνο.