Οδυνηρό αντίκτυπο έχει η διεθνής τρομοκρατία στον τουριστικό τομέα κρατών που έγιναν στόχοι επιθέσεων. Αυτό δείχνει έρευνα της εταιρείας Forward Keys, η οποία ανέλυσε για λογαριασμό του βρετανικού ραδιοφωνικού σταθμού Radio 4 στοιχεία από τις αεροπορικές κρατήσεις και αφίξεις σε διάφορες χώρες με ανεπτυγμένο τουρισμό.
Η Τουρκία φαίνεται πως θα είναι η βαρύτερα πληγείσα χώρα την εφετεινή τουριστική περίοδο, καθώς τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι οι κρατήσεις για την περίοδο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου είναι μειωμένες κατά 52% συγκριτικά με την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2015. Πτώση 20% σημειώνουν για το προαναφερθέν τετράμηνο και οι κρατήσεις για τη Γαλλία.
Από τον Αύγουστο του 2015 έως τον Ιούλιο του 2016 η τουριστική κίνηση στη Γαλλία μειώθηκε κατά 5,4% συνολικά συγκριτικά με το χρονικό διάστημα Αυγούστου 2014-Ιουλίου 2015 –μιλάμε πάντα για τις αεροπορικές αφίξεις και όχι τους τουρίστες που επισκέπτονται τη Γαλλία με άλλο μέσο όπως αυτοκίνητο, τρένο κλπ. Στο Παρίσι, ειδικότερα, οι επισκέπτες μειώθηκαν κατά 7,5% την συγκεκριμένη περίοδο.
Οι αφίξεις στην Τουρκία μειώθηκαν την περίοδο Αυγούστου 2015-Ιουλίου 2016 κατά 15% σε ετήσια βάση.

Εναλλακτικοί προορισμοί
Στους αντίποδες, οι ερευνητές της Forward Keys θεωρούν ότι οι τουριστικές αγορές της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ιταλίας θα είναι εκείνες που θα επωφεληθούν περισσότερο ως εναλλακτικοί προορισμοί εφέτος. Το πρώτο επτάμηνο της εφετινής χρονιάς οι αεροπορικές κρατήσεις για την Ισπανία αυξήθηκαν κατά 19% συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, ενώ κατά 12% αυξήθηκαν οι κρατήσεις για την Πορτογαλία, αλλά και για τη Γερμανία.

«Οι τουριστικοί επισκέπτες αποφάσισαν εφέτος να επισκεφθούν εναλλακτικούς προορισμούς για να αποφύγουν την τρομοκρατική απειλή. Οι αερομεταφορείς φρόντισαν να προσαρμόσουν ανάλογα τις πτήσεις τους»
, δήλωσε στο BBC ο Ολιβιέ Τζάγκερ της Forward Keys. Σημειωτέον ότι στοιχεία για τις αφίξεις στην Ελλάδα δεν επεξεργάστηκε στη συγκεκριμένη έρευνα η βρετανική εταιρεία ερευνών.

Ανακάμπτει η Β. Αφρική
Αίσθηση προκαλεί η διαπίστωση της Forward Keys ότι η Βόρεια Αφρική μοιάζει να επιστρέφει στην παγκόσμια τουριστική αγορά και κυρίως στην αγορά της Ευρώπης έπειτα από μια σειρά καταστροφικών γι’ αυτή ετών εξαιτίας και των τρομοκρατικών επιθέσεων αλλά και των πολιτικών αναταραχών που συγκλόνισαν την περιοχή μετά την Αραβική Άνοιξη.
Οι αφίξεις στην Τυνισία, για παράδειγμα, οι οποίες είχαν μειωθεί κατά 39,4% σε ετήσια βάση την περίοδο Αυγούστου 2014-Ιουλίου 2015 εξαιτίας μιας σειράς επιθέσεων, εφέτος δείχνουν να ανακάμπτουν κι αυτό κυρίως χάρη στους επισκέπτες από τη γειτονική Αλγερία και τη Ρωσία.
Συγκεκριμένα την περίοδο Αυγούστου 2015-Ιουλίου 2016 ο αριθμός των αφίξεων Ρώσων τουριστών στην Τυνισία υπερδιπλασιάστηκε από τις 63.054 στις 131.434! Επίσης ο αριθμός των αφίξεων (μόνο των αεροπορικών) Αλγερινών τουριστών στην Τυνησία τριπλασιάστηκε φθάνοντας από τις 65.000 στις 194.370 συγκριτικά με την αμέσως προηγούμενη τουριστική χρονιά.