Τη δική του εξήγηση για την τροπολογία με τα τελωνεία που προκάλεσε σάλο στη Βουλή και τελικά αποσύρθηκε δίνει το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου στα Νέα, η τροπολογία έγινε για καλό σκοπό. Το περασμένο καλοκαίρι με τα capital controls πολλές εταιρείες είχαν επιχειρήσει να πληρώσουν βεβαιωμένες οφειλές σε τελωνεία για εισαγωγές προϊόντων που υπάγονται σε Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης μέσω τραπεζικών ή προσωπικών επιταγών.

Με τα capital controls, όμως, οι επιταγές έμειναν ακάλυπτες και στις επιχειρήσεις που χρωστούσαν τον ειδικό φόρο έπεσαν καμπάνες προστίμων.

Η τροπολογία, σύμφωνα με τις πηγές, δεν έσβηνε κανένα πρόστιμο, αλλά προέβλεπε ότι αν πληρώσεις το 3% της αρχικής οφειλής και μέσα σε δέκα ημέρες καταβάλεις την πρώτη δόση, το υπόλοιπο μπορεί να ρυθμιστεί από 2 έως 48 δόσεις.

«Είναι θέμα επιβίωσης για πολλές επιχειρήσεις, αν δεν ρυθμιστεί θα κλείσουν και το υπουργείο Οικονομικών δεν θα εισπράξει τίποτα, ενώ αν ρυθμιστεί η οφειλή σε δόσεις θα μπορεί να γίνει άρση των δεσμεύσεων και των κατασχέσεων, να σωθούν και οι επιχειρήσεις και να πάρουμε τους φόρους» τονίζουν οι πηγές του υπουργείου.