Οι ΗΠΑ πρωτοστατούν για το ζήτημα του χρέους και στόχος είναι να συμφωνηθεί απομείωση πριν από τη λήξη της θητείας της παρούσας κυβέρνησης των ΗΠΑ, της κυβέρνησης Ομπάμα, είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, κατά τη συνάντηση που είχαν νωρίτερα.

Σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Λιου ανέφερε στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι ο Μπάρακ Ομπάμα του λέει πως το πρόγραμμα δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά ότι ο σκοπός είναι να υπάρξει ανάπτυξη της οικονομίας και ευημερία για τον ελληνικό λαό.

Επιπλέον, ο κ. Λιου είπε ότι αναγνωρίζουν και σέβονται τις προσπάθειες της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού για να μπει η χώρα και η οικονομία σε έναν δρόμο ανάπτυξης.

Σημείωσε ακόμη ότι οι ΗΠΑ, τουλάχιστον εδώ και έναν χρόνο, επισημαίνουν τη μεγάλη οικονομική και γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας ως μέλους της ΕΕ.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Λιου σημείωσε ότι στις σημερινές συνθήκες οι εξελίξεις στην Τουρκία και η αβεβαιότητα που προκαλεί το Brexit υπογραμμίζουν ακόμα περισσότερο την ανάγκη για σταθερότητα και ανάπτυξη στην Ελλάδα.

Ακόμα, ο κ. Λιου αναφέρθηκε στους τομείς συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, με έμφαση στην πάταξη της φοροδιαφυγής και τη δίωξη των διασυνοριακών φορολογικών υποθέσεων, με την Αθήνα να θέτει το θέμα συνεργασίας για το ζήτημα της UBS και να ζητά να υπάρξει συνεργασία με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης και με το FBI, προκειμένου να διερευνηθούν υποθέσεις που σχετίζονται με τη UBS και αφορούν υποθέσεις φοροδιαφυγής στην Ελλάδα.

Ο διάλογος μπροστά στις κάμερες

Στην αναγκαιότητα για σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και στον ρόλο της Ελλάδας ως αναπόσπαστο μέρος της ΕΕ και πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη, εύθραυστη, περιοχή, συμφώνησαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου, στον σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, κατά την έναρξη της συνάντησής τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Παρά τις κρίσεις που αντιμετώπισε η Ελλάδα, παραμένει πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή σε μια περίοδο αστάθειας» σημειώνει ο Αλέξης Τσίπρας, σε ανάρτησή του στο Twitter, σχετικά με τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου. «Είναι ανάγκη να ενδυναμωθεί ο ρόλος της χώρας μας», τονίζει σε δεύτερη, διαδοχική ανάρτησή του.

Παρά τις κρίσεις που αντιμετώπισε η Ελλάδα, παραμένει πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή σε μια περίοδο αστάθειας. 1/2

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) July 21, 2016

Είναι ανάγκη να ενδυναμωθεί ο ρόλος της χώρας μας. Συνάντηση με τον Υπ. Οικονομικών των Η.Π.Α. κ. Τζακ Λιου. 2/2 pic.twitter.com/ywlRQcDbPa

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) July 21, 2016

Νωρίτερα, μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο ο κ. Λιου επανέλαβε πως το χρέος πρέπει να καταστεί σύντομα βιώσιμο και ότι αν αρθούν οι αβεβαιότητες, το επενδυτικό κλίμα θα βελτιωθεί σημαντικά.

Την Πέμπτη, ο Τζακ Λιου συναντήθηκε επίσης με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη.

Πηγές της ΝΔ έκαναν λόγο για συνάντηση σε καλό κλίμα, σημειώνοντας ότι οι κ. Λιου και Μητσοτάκης είχαν μία ουσιαστική συζήτηση για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η περιοχή, η χώρα και η Ευρώπη και πως ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε τις πάγιες θέσεις του για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία και τον τρόπο που μπορούν να αντιμετωπιστούν για την ταχύτερη έξοδο της χώρας από την κρίση.

«Στην προσπάθεια αυτή, είναι προφανές ότι ο εποικοδομητικός ρόλος των ΗΠΑ έχει τη δική του ιδιαίτερη σημασία» πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές, επισημαίνοντας ότι σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε τη συμβολή του κ. Λιου στο ζήτημα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.