Πρόταση προς τον βασικό μέτοχο της Euromedica κ. Θωμά Λιακουνάκο για μετοχοποίηση χρεών και ανάληψη του ελέγχου και της διοίκησης του ομίλου που δραστηριοποιείται στον χώρο της Υγείας έχουν υποβάλει οι πιστώτριες τράπεζες.
Οι συζητήσεις βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, και μάλιστα πραγματοποιούνται στο σπίτι του κ. Λιακουνάκου. Ο ισχυρός άνδρας του ομίλου Axon, μητρικής εταιρείας της Euromedica, είχε προφυλακιστεί με την κατηγορία της δωροδοκίας και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, αλλά είχε υποβάλει αίτηση αποφυλάκισης και πλέον βρίσκεται στην οικία του φορώντας το γνωστό βραχιολάκι και αναμένοντας την εκδίκαση της υπόθεσης. Ο επιχειρηματίας στην αρχή δεν καλοέβλεπε την πρόταση αυτή που ουσιαστικά τον απομακρύνει από τον όμιλο τον οποίο δημιούργησε ο ίδιος το 1989.
Διαβεβαίωνε τους πιστωτές ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με επενδυτές για τη συμμετοχή τους με φρέσκα κεφάλαια στη Euromedica, η οποία βαρύνεται με δάνεια 388 εκατ. ευρώ, κάτι που όμως δεν επαληθεύθηκε.
Υποχρεώσεις


Οι τράπεζες σύμφωνα με πληροφορίες είχαν τρεις επιλογές: α) να καταγγείλουν τα δάνεια, β) να επιδιώξουν την ένταξη της εταιρείας στο άρθρο 106ια του Πτωχευτικού Κώδικα, το οποίο προβλέπει την πώληση του ενεργητικού της σε πλειστηριασμό, και γ) τη μετοχοποίηση χρεών, την απόκτηση της συντριπτικής πλειοψηφίας του μετοχικού κεφαλαίου, την εκ νέου χρηματοδότηση για κεφάλαια κίνησης και την τοποθέτηση νέας διοίκησης από πρόσωπα της επιλογής τους.
Επέλεξαν την τρίτη λύση μετά την έκθεση αναδιάρθρωσης του ομίλου την οποία συνέταξαν για λογαριασμό τους οι εταιρείες McKinsey και Ernst&Young, καθώς διαπίστωσαν ότι η λύση αυτή δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ανάκτηση μέρους των κεφαλαίων με τα οποία έχουν δανειοδοτήσει τον όμιλο.
Τα ενοποιημένα μεγέθη της Euromedica, σύμφωνα με τη λογιστική κατάσταση του 2015, καταδεικνύουν τη δυσκολία του εγχειρήματος. Ο τζίρος μετά τα ποσά επιστροφής rebate και clawback υποχώρησε στα 126 εκατ. ευρώ, σε σχέση με τα 140 εκατ. ευρώ που ήταν το 2014, τα αποτελέσματα EBITDA ήταν αρνητικά κατά 11 εκατ. ευρώ, οι ζημιές προ φόρων, τόκων και επενδυτικών αποτελεσμάτων έφθασαν τα 28 εκατ. ευρώ και το καθαρό αποτέλεσμα ήταν ζημιές 52 εκατ. ευρώ.
Ο όμιλος έχει μακροπρόθεσμα δάνεια 38 εκατ. ευρώ, βραχυπρόθεσμα δάνεια 350 εκατ. ευρώ και σύνολο υποχρεώσεων 611 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα έχει απαιτήσεις πελατών 47 εκατ. ευρώ και αξία ιδιοχρησιμοποιούμενων παγίων στοιχείων 308 εκατ. ευρώ.
Τα ίδια κεφάλαια είναι αρνητικά κατά 172 εκατ. ευρώ και οι ορκωτοί ελεγκτές στο θέμα έμφασης αναφέρουν ότι συντρέχει η περίπτωση εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 48 του ΚΝ 2190/20. Κατά τη λήξη του 2015 ο όμιλος δεν πληρούσε το σύνολο των χρηματοοικονομικών όρων (covenants) και λοιπών όρων που ρυθμίζουν τις σχετικές τραπεζικές υποχρεώσεις που προβλέπονταν από τις τραπεζικές συμβάσεις και παράλληλα το σύνολο των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων υπερέβαινε το σύνολο των κυκλοφορούντων περιουσιακών στοιχείων κατά 432 εκατ. ευρώ.
Τι βλέπουν όμως οι σύμβουλοι των τραπεζών αλλά και οι ίδιες οι τράπεζες ώστε να επιχειρήσουν να «τρέξουν» την εταιρεία; Θεωρούν ότι το δίκτυο της Euromedica είναι το πιο ισχυρό στην Ελλάδα. Η πρόνοια του κ. Λιακουνάκου να ιδρύσει πλειάδα θυγατρικών και να βάλει μετόχους τους γιατρούς αποδίδει, αφού οι γιατροί φέρνουν τους πελάτες. Επιπλέον εκτιμούν ότι λόγω του μεγάλου δικτύου ο όμιλος αν εξυγιανθεί θα έχει ισχυρή διαπραγματευτική ικανότητα με τους προμηθευτές. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι πιστεύουν πως μια ανακεφαλαιοποιημένη εταιρεία στον κλάδο της Υγείας, με νοικοκυρεμένο μάνατζμεντ θα προκαλέσει το ενδιαφέρον των επενδυτών.
Αν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις, εκτός από το κούρεμα δανείων, θα υπάρξει νέα χρηματοδότηση από τις τράπεζες με περίπου 25 εκατ. ευρώ. Ρυθμιστής για να εγκριθεί το σχέδιο παραμένει ο κ. Λιακουνάκος, ο οποίος μέσω της Axon και άλλων δικών του συμμετοχών ελέγχει το 70% της εταιρείας και θα πρέπει να ψηφίσει θετικά στη συνέλευση που θα κληθεί να εγκρίνει το σχέδιο διάσωσης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ