«Μαύρη Παρασκευή», σημειώνοντας την τρίτη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 30 ετών για το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς το παγκόσμιο sell off (ξεπούλημα) που πυροδοτήθηκε από την απόφαση των Βρετανών να ψηφίσουν για την έξοδο της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ενωση οδήγησε σε ζημιές 6 δισ. ευρώ στις ελληνικές μετοχές, με τις τράπεζες μάλιστα να κλείνουν στο limit down. O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 534,78 μονάδες, με βουτιά 13,42%, το τρίτο μεγαλύτερο μέγεθος πτώσης από το 1987. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε χαμηλότερη τιμή στις 522,21 μονάδες (-15,46%).
Σε εβδομαδιαία βάση, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραψε πτώση σε ποσοστό 8,83%, από τις αρχές του έτους υποχωρεί κατά 15,30%, ενώ από τις αρχές Ιουνίου σημειώνει πτώση 17,55%. Η αξία των συναλλαγών παρουσιάστηκε αυξημένη και ανήλθε στα 161,671 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 300.490.431 μετοχές.
Οι μετοχές παγκοσμίως έχασαν την Παρασκευή περί τα 2 τρισ. δολ., με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να σημειώνει μάλιστα «βουτιά» 7%, σημειώνοντας τη χειρότερη απόδοση από τον Οκτώβριο του 2008. Στο βαθύ κόκκινο βρέθηκαν οι μετοχές τόσο στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού όσο και στις αναδυόμενες αγορές, ενώ την ίδια ώρα ενισχύθηκαν οι τιμές των κρατικών ομολόγων των ισχυρών χωρών, σε αντίθεση με την ευρωπαϊκή περιφέρεια συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας που εμφάνισε μεγάλες απώλειες.
Για τη Moodys, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος μπορεί να ενισχύσει το ρίσκο πολιτικού κατακερματισμού εντός της ΕΕ εάν μειωθεί περαιτέρω η στήριξη της Ενωσης από τους πολίτες, ενώ την ίδια ώρα η Morgan Stanley προβλέπει μεσοπρόθεσμα πτώση της στερλίνας στο 1,25-1,3 σε σχέση με το δολάριο και απώλειες 15%-20% στις ευρωπαϊκές μετοχές.
Οι επενδυτές πάντως προτιμούν να περιορίσουν το επενδυτικό τους ρίσκο αυξάνοντας τα μετρητά τους. Βάσει στοιχείων της Bank of America Merrill Lynch οι τοποθετήσεις των διαχειριστών κεφαλαίων σε μετρητά έφθασαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2001, δηλαδή από την περίοδο της 11ης Σεπτεμβρίου. Οι αγορές τις τελευταίες εβδομάδες βρίσκονται εξάλλου σε διαδικασία μείωσης του κινδύνου καθώς το δολάριο ενισχύεται, οι αποδόσεις των ασφαλών βραχυπρόθεσμων κρατικών τίτλων (Treasury) σημειώνουν πτώση –με τις αποδόσεις του 10ετούς γερμανικού κρατικού ομολόγου (Bund) να κυμαίνονται σε επίπεδα χαμηλότερα του 0 -, οι τιμές πετρελαίου φθίνουν και τα ασφάλιστρα κινδύνου αυξάνονται.


Αποδόσεις
Ιστορικό ράλι για το δολάριο

Το δολάριο σημειώνει άνοδο της τάξεως του 3,4% έναντι των νομισμάτων των εμπορικών εταίρων των ΗΠΑ την Παρασκευή, σε ένα από τα μεγαλύτερα ράλι του αμερικανικού νομίσματος κατά τα τελευταία 45 χρόνια, καθώς το αποτέλεσμα-έκπληξη του δημοψηφίσματος συντάραξε τις παγκόσμιες αγορές.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ