Τα χρόνια της κρίσης έχουν αφήσει ισχυρό αποτύπωμα στην ελληνική ασφαλιστική αγορά. Η κυριαρχία των ξένων ομίλων, κυρίως γαλλικών και γερμανικών, είναι πλέον αδιαμφισβήτητη και η επικείμενη πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, έως το τέλος του χρόνου, θα κάνει καταθλιπτική την ηγεμονία τους.
Το αυτοκίνητο και οι νοσοκομειακές καλύψεις είναι οι δύο κλάδοι της ασφαλιστικής αγοράς που βρίσκονται στο προσκήνιο συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον όλων των επιχειρήσεων, μικρών και μεγάλων.
Ιδιαίτερα ο κλάδος του αυτοκινήτου, λόγω της υποχρεωτικής ασφάλισης, που σημαίνει σίγουρη παραγωγή, έχει γίνει το μήλον της Εριδος όλων των εταιρειών και ο πόλεμος πλέον είναι «αιματηρός».
Περισσότερο από 40% μειώθηκαν τα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων με πρωταγωνιστές τις θυγατρικές των ξένων ομίλων.
Ακόμη πιο εντυπωσιακό όμως είναι το γεγονός ότι επειδή η νέα ασφαλιστική ύλη είναι περιορισμένη –στους πρώτους μήνες του 2016 οι ταξινομήσεις νέων αυτοκινήτων μειώθηκαν κατά 20% –η κάθε εταιρεία επιχειρεί να αποσπάσει μερίδιο αγοράς από τους ανταγωνιστές της και τούτο, όπως είναι επόμενο, έχει «απογειώσει» τις προμήθειες των ασφαλιστών, δηλαδή το κόστος λειτουργίας –στην εποχή των παχιών αγελάδων συνέβαινε ακριβώς το αντίστροφο.
Προμήθειες 30%-35%


Υπολογίζεται ότι το ύψος των προμηθειών σε ορισμένες περιπτώσεις ανέρχεται ως και το 30%-35%. Ο μέσος όρος της αγοράς είναι στο 20%. Τα ασφάλιστρα μειώνονται, το κόστος πρόσκτησής τους αυξάνεται και από το 2015 φαίνεται πως αλλάζει και η συχνότητα των ζημιών.
Οπως είναι γνωστό, την περίοδο της κρίσης μειώθηκε η κίνηση των οχημάτων και ως εκ τούτου η συχνότητα των ατυχημάτων, γεγονός που επέτρεψε στις εταιρείες να βελτιώσουν την κερδοφορία τους.
Σύμφωνα όμως με πηγές της αγοράς από το 2015, η συχνότητα των ατυχημάτων άρχισε να αυξάνεται. Η εξέλιξη αυτή φάνηκε πως έβαλε «φρένο» στη μείωση των ασφαλίστρων, αλλά μάλλον επρόκειτο για συγκυριακή αυταπάτη, αφού προσφάτως ανακοινώθηκαν και νέες μειώσεις ασφαλίστρων.
Αυτή η εμπορική πρακτική μπορεί να περιορίζει την κερδοφορία των μεγάλων ομίλων, αλλά από την άλλη πλευρά φέρνει σε δύσκολη θέση τις εναπομείνασες ελληνικές εταιρείες.
Στην ασφαλιστική αγορά αρχίζει πλέον να διαμορφώνεται το νέο τοπίο, αυτό που θα επικρατήσει μετά την κρίση. Ισως η πιο τυχερή περίπτωση εταιρείας που άλλαξε χέρια είναι η Eurolife του ομίλου της Eurobank.
Και τούτο διότι η Fairfax από το 1985 που ιδρύθηκε δεν έχει πουλήσει ποτέ ασφαλιστική εταιρεία. Πρόκειται για συγκεκριμένη επιλογή του Πρεμ Γουάτσα να συγκεντρώνει ασφαλιστικές εταιρείες –έχει περισσότερες από 20 –και να αξιοποιεί κατά τον βέλτιστο δυνατό τρόπο τα επενδυτικά τους κεφάλαια.
Οπως λένε όσοι γνωρίζουν την πρακτική του, έχοντας στο χαρτοφυλάκιό του ασφαλιστικές εταιρείες διαθέτει επενδυτική αυτονομία σε δύσκολες εποχές έναντι του τραπεζικού συστήματος.
Εκκρεμότητες


Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι από τα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου που έγινε η μεταβίβαση της Eurolife στη Fairfax δεν έχει ακόμη δώσει την έγκρισή της η εποπτεία.
Υπάρχουν ωστόσο σε επιχειρηματικό επίπεδο ορισμένες ενδιαφέρουσες εκκρεμότητες.
Σε πρώτο πλάνο κρίνεται η τύχη της International Life. Oπως είναι γνωστό τον κλάδο της ζωής τον πήρε η Εθνική Ασφαλιστική και η εκκρεμότητα αφορά τον κλάδο των γενικών ασφαλίσεων, o οποίος δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητος. Στην προκειμένη περίπτωση υπάρχει άνοιγμα 15 εκατ. ευρώ και λέγεται πως ήδη υπάρχουν ενδιαφερόμενοι ασιατικής προέλευσης για να τοποθετήσουν 25 εκατ. ευρώ, αλλά η εποπτεία δεν είναι και τόσο πρόθυμη να δώσει το πράσινο φως. Ως εκ τούτου, το μέλλον της είναι αβέβαιο.
Σίριαλ με την ΑΤΕ


Από την άλλη πλευρά, φαίνεται πως είναι δυνατόν να ολοκληρωθεί σύντομα η μεταβίβαση των μετοχών της ΑΤΕ Ασφαλιστικής, που ανήκει στον όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς, στη γερμανική Ergo.
Η υπόθεση τείνει να μετατραπεί σε σίριαλ, δεδομένου ότι η πρώτη ανακοίνωση της πώλησης αντί 92 εκατ. ευρώ έγινε τον Αύγουστο του 2014 και ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί. Λέγεται πάντως ότι σύντομα πρόκειται να κλείσει η εκκρεμότητα, αφού έχει φτάσει το πλήρωμα του χρόνου, και ίσως, σύμφωνα με ορισμένες πηγές, το αντίτιμο να είναι αισθητά χαμηλότερο. Προσφάτως, εξάλλου, η Τράπεζα Πειραιώς πούλησε και το 28% που κατείχε στην Ευρωπαϊκή Πίστη ΑΕΓΑ στην EBRD και σε δύο funds.
Η πιο σημαντική, όμως, εξέλιξη που θα επηρεάσει σοβαρά τις εξελίξεις στην ασφαλιστική αγορά είναι η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής. Οπως έχει γίνει πλέον σαφές, το 2016 θα είναι η τελευταία χρονιά που η Εθνική Ασφαλιστική ΑΕΕΓΑ θα ανήκει στον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας, σύμφωνα με το πλάνο αναδιάρθρωσης το οποίο έχει δεσμευτεί να υλοποιήσει.
Ετσι, με βάση τις συγκεκριμένες υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, η μεγαλύτερη και παλαιότερη ελληνική ασφαλιστική εταιρεία πρόκειται να αλλάξει χέρια.
Σύμφωνα με όσα αναφέρουν πηγές της αγοράς, ως τώρα φέρεται να είναι διατεθειμένος να τη διεκδικήσει γερμανικός όμιλος ο οποίος «υποεκπροσωπείται» στην ελληνική αγορά, καθώς και έλληνες επιχειρηματίες, οι οποίοι σκοπεύουν να ζητήσουν τη χρηματοδότηση ξένων funds και να αναλάβουν την εταιρεία.
Βάσει αυτών και δεδομένου του ειδικού βάρους που έχει η εταιρεία στην ελληνική αγορά, θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξουν αρκετοί υποψήφιοι αγοραστές.
Η εξαγορά της Εθνικής


Πάντως, με βάση τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Εθνική Τράπεζα, πρέπει ως τις 31 Δεκεμβρίου 2016 να έχει βρεθεί ο υποψήφιος αγοραστής της Εθνικής Ασφαλιστικής και ως τις 30 Ιουνίου 2017 να έχει ολοκληρωθεί η εξαγορά της εταιρείας. Η εξέλιξη αυτή προέκυψε από την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής Τράπεζας, η οποία δεν κατόρθωσε να καλύψει το σύνολο των αναγκών της, που ανέρχονταν συνολικά σε 4,6 δισ. ευρώ.
Ο συστημικός όμιλος κατάφερε τελικά να εξασφαλίσει το ποσό των 1,16 δισ. από τη διάθεση μετοχών σε θεσμικούς επενδυτές στο εξωτερικό, 300 εκατ. ευρώ από έλληνες μικρομετόχους και 690 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα διαχείρισης στοιχείων του ενεργητικού της. Τα υπόλοιπα 2,45 δισ. ευρώ καλύφθηκαν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Για να αποπληρώσει το ποσό που οφείλει στο ΤΧΣ η διοίκηση της τράπεζας έχει δεσμευτεί για τη ρευστοποίηση περιουσιακών της στοιχείων, μεταξύ των οποίων η Εθνική Ασφαλιστική, από την οποία μπορεί να πετύχει ένα σημαντικό τίμημα. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, η τράπεζα από την πώληση της ασφαλιστικής μπορεί να βάλει στα ταμεία της από 500 έως και 800 εκατ. ευρώ.
Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες, η εμπορική πολιτική της εταιρείας έχει ενοχλήσει ξένους ανταγωνιστικούς ομίλους, οι οποίοι μάλιστα φέρεται να έχουν ενημερώσει σχετικά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, διότι ισχυρίζονται ότι το κράτος χρηματοδοτεί εμμέσως μια εταιρεία που ανήκει στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και τους ανταγωνίζεται –κάνουν λόγο για κρατική ενίσχυση.

Νέα προϊόντα
Ρεσιτάλ ευρηματικότητας στους κλάδους ζωής και υγείας

Ενώ στον κλάδο του αυτοκινήτου ο ανταγωνισμός «ματώνει» τις εταιρείες, στον κλάδο ζωής και ιδιαίτερα στις νοσοκομειακές καλύψεις τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Η –σχεδόν –κατάρρευση του δημόσιου συστήματος Υγείας όπως είναι φυσικό έχει οδηγήσει χιλιάδες πολίτες στις ασφαλιστικές εταιρείες κι αυτές από την πλευρά τους δίνουν ρεσιτάλ ευρηματικότητας σχεδιάζοντας νέα προϊόντα όλο και πιο χαμηλού κόστους, αλλά και αξίας, προκειμένου φυσικά να διευρύνουν κατά το μέγιστο δυνατόν τις πληθυσμιακές κατηγορίες στις οποίες μπορούν να απευθυνθούν.
Ετσι, λοιπόν, παρότι ο ανταγωνισμός στον συγκεκριμένο κλάδο είναι μεγάλος, οι ασφαλιστικές εταιρείες κερδίζουν και απ’ ό,τι φαίνεται θα συνεχίσουν να κερδίζουν.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ