Οταν η Mt. Gox, το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο bitcoin στον κόσμο, κατέρρευσε δύο χρόνια νωρίτερα, θεωρήθηκε η σημαντικότερη απόδειξη ότι ο κόσμος του διάσημου ψευδονομίσματος παραμένει τόσο σκιώδης όσο και το ίδιο. Σήμερα και ενώ η Mt. Gox τελεί υπό εκκαθάριση, οι πιστωτές της απαιτούν 2,4 τρισ. δολάρια, ποσό σχεδόν ίσο με το ΑΕΠ της Γαλλίας.
Η ιαπωνική εταιρεία ήταν κάποτε το σημαντικότερο «χρηματιστήριο» του περιβόητου ψηφιακού νομίσματος στον κόσμο και πραγματοποιούσε περίπου το 70% του συνόλου των συναλλαγών σε παγκόσμιο επίπεδο, όταν ξαφνικά τον Φεβρουάριο του 2014 κήρυξε πτώχευση εξαϋλώνοντας τα περιουσιακά στοιχεία αξίας 500 εκατ. δολαρίων που υποστήριζε ότι είχε στην κατοχή της ως τότε και τα οποία ανήκαν στους χρήστες του bitcoin-πελάτες της.
Παράλογα ποσά


Το ποσό που οι πρώην πελάτες της ζήτησαν από τη Mt. Gox μοιάζει παράλογο, δεδομένου ότι η αξία όλων των ψηφιακών νομισμάτων που κυκλοφορούν σήμερα υπολογίζεται σε περίπου 7 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με τους «New York Times», το μεγαλύτερο ποσοστό της απαίτησης προκύπτει από έναν και μόνο πιστωτή αλλά ακόμη και χωρίς αυτόν το συνολικό ποσό που διεκδικούν οι υπόλοιποι ενάγοντες αγγίζει τα 27 δισ. δολάρια.
Ωστόσο ο διαχειριστής που επιβλέπει την πτωχευτική διαδικασία σε συνάντηση που είχε με τους πιστωτές αποκάλυψε ότι μόλις 91 εκατ. δολάρια έχουν εντοπιστεί και πρόκειται να τους διανεμηθούν.
Η υπόθεση της Mt. Gox έχει απασχολήσει κατά καιρούς τόσο τους ειδικούς της κοινότητας του bitcoin ανά τον κόσμο όσο και τις Αρχές σε διάφορες χώρες. Πολλές θεωρίες έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία δύο χρόνια για το πώς εκατοντάδες χιλιάδες bitcoins «έκαναν φτερά», αλλά λίγοι μπόρεσαν να δώσουν απαντήσεις που να εμπεριέχουν μια λογική εξήγηση.
Η Mt. Gox ήταν η πιο εξέχουσα εταιρεία στον χώρο του ψηφιακού νομίσματος και αναδείχθηκε ταχύτατα τα πρώτα χρόνια διάδοσης του bitcoin καθώς εξελίχθηκε σε ένα από τα δημοφιλέστερα μέρη πραγματοποίησης συναλλαγών. Η κατάρρευσή της το 2014 κλόνισε την κοινότητα και απείλησε να καταστρέψει το τεχνολογικό «οικοδόμημα» που είχε χτιστεί γύρω από το bitcoin τα χρόνια μετά την κυκλοφορία του, στις αρχές του 2009. Οπως επισημαίνουν οι «NYT», η τιμή που οι άνθρωποι ήταν πρόθυμοι να πληρώσουν για ένα bitcoin μειωνόταν σταθερά για πάνω από έναν χρόνο μετά την πτώχευση της ιαπωνικής εταιρείας. Η WizSec, μια εταιρεία ασφαλείας υπολογιστών στο Τόκιο, έχει διατυπώσει μία από τις δημοφιλέστερες θεωρίες για το πώς εξαφανίστηκαν τα ψηφιακά νομίσματα που είχε στη διάθεσή της η Mt. Gox. Σύμφωνα με τις εκθέσεις της WizSec, τα bitcoins άρχισαν να μεταφέρονται έξω από την εταιρεία το 2011 και συνέχισαν να μετακινούνται σε μικρές ποσότητες ως και το 2014. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο «κλέφτης» ταυτόχρονα παραποιούσε τα εσωτερικά αρχεία έτσι ώστε κανείς στην Gox να μη συνειδητοποιήσει ότι τα χρήματα έλειπαν.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ