Συρρίκνωση εμφάνισε η ελληνική οικονομία στο α’ τρίμηνο του 2016, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Συγκεκριμένα, το ελληνικό ΑΕΠ υποχώρησε κατά 0,4% σε τριμηνιαία βάση και κατά 1,3% σε ετήσια βάση.

Τα στοιχεία αυτά είναι λίγο καλύτερα του αναμενόμενου, καθώς αναλυτές εκτιμούσαν ότι η ύφεση θα κυμαινόταν στο 0,7% σε τριμηνιαία βάση και στο 1,4% σε ετήσια βάση.

Στο 0,5% και όχι στο 0,6% η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη το πρώτο τρίμηνο

Η δεύτερη επίσημη εκτίμηση για το ρυθμό ανάπτυξης της Ευρωζώνης το πρώτο τρίμηνο του 2016, που ανακοινώθηκε την Παρασκευή, ήταν μετριοπαθέστερη από την πρώτη. Το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου, συγκεκριμένα, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ των 19 κρατών που μοιράζονται το ευρώ συγκριτικά με το τελευταίο τριμηνο του 2015 αναθεωρήθηκε από το 0,6% στο 0,5%.

Τα στοιχεία, που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ, Eurostat, εμφανίζουν αναθεωρημένη και την εκτίμηση για την αύξηση του ΑΕΠ σε ετήσια βάση, από το 1,6% στο 1,5%. Παρά ταύτα, η Eurostat σημειώνει σε ανακοίνωσή της ότι στη μεγάλη πλειονότητά τους ο ρυθμός ανάπτυξης επιταχύνθηκε στις 19 χώρες-μέλη της Ευρωζώνης.

Στη Γερμανία, για παράδειγμα, ο ρυθμός ανάπτυξης το πρώτο τρίμηνο ήταν σε τριμηνιαία βάση 0,7%, ενώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι ήταν μόνο 0,3%. Σε ετήσια βάση η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε με ρυξμό 1,3%. Επίσης στη Γερμανία κατεγράφη πτώση του εμπορικού πλεονάσματος χάρη στην αύξηση της εσωτερικής ζήτησης αλλά και εξαιτίας της κάμψης των εξαγωγών.

Το γαλλικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,5% σε τριμηνιαία βάση, ενώ το ιταλικό και το ισπανικό ενισχύθηκαν κατά 0,5% και 0,8% αντιστοίχως.

Μόνο στην Λετονία και στην Ελλάδα κατεγράφη πτώση της αναπτυξιακής διαδικασίας (στην Ελλάδα, ως γνωστόν, το πτώτο τρίμηνο του έτους κατεγράφη συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,4%, ενώ το ΑΕΠ της Λετονίας συρρικνώθηκε κατά 0,1% το τρίμηνο που πέρασε).

Από τις εκτός Ευρωζώνης χώρες της ΕΕ συρρίκνωση του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο κατεγράφη στην Ουγγαρία και στην Πολωνία.

Ημίμετρα

Η ζώνη του ευρώ πασχίζει εδώ και χρόνια να επιταχύνει το ρυθμό ανάπτυξής της. Ο πρόεδρος της Ευρωτράπεζας Μάριο Ντράγκι επανειλημμένως έχει προειδοποιήσει για τα ρίσκα των χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης και δεν παραλείπει να ζητεί από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις «πιο αποφασιστικά αναπτυξιακά μέτρα».

Ο Ντράγκι έχει υιοθετήσει μια πρωτοφανή για τα ευρωπαϊκά δεδομένα νομισματική πολιτική μηδενικών ή και αρνητικών επιτοκίων (για τις καταθέσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών στην ΕΚΤ), ενώ έχει εφαρμόσει ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μέσω της αγοράς κρατικών ομολόγων ύψους 80 δισ. ευρώ μηνιαίως.