Μια θετική δήλωση αναμένει η Αθήνα από το Eurogroup που συνεδριάζει εκτάκτως το πρωί της Παρασκευής έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί μια έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την Μεγάλη Εβδομάδα, πιθανότατα τη Μ. Πέμπτη.

Εγινε πρόοδος στην Αθήνα παραδέχτηκε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε προσερχόμενος στο Eurogroup. Σημείωσε ωστόσο ότι δεν θα είναι σε θέση οι υπουργοί οικονομικών να ολοκληρώσουν σήμερα τη συζήτηση για την Ελλάδα.

«Δεν είμαι τόσο απαισιόδοξος ότι δεν μπορούμε να φτάσουμε σε μια συμφωνία», συμπλήρωσε σύμφωνα με το Reuters.

Υπάρχει κάποια πρόοδος στις συζητήσεις με την Ελλάδα, δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ προσερχόμενη στη συνεδρίαση του Eurogroup. «Δεν είμαστε ακόμα στο σημείο για μια συμφωνία», τόνισε.

Επανέλαβε την πάγια θέση του Ταμείου ότι θα πρέπει να υπάρξει στο τέλος της ημέρας βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Σχολιάζοντας τη συζήτηση για τις κεντρικές τράπεζες τόνισε ότι θα πρέπει να είναι ανεξάρτητες.

Θα συζητήσουμε το πρόγραμμα της Ελλάδας και μπορώ να σας πω ότι έγινε πολύ, πάρα πολύ πρόοδος στην Αθήνα, δήλωσε από την πλευρά του ο ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup. «Κατά τη γνώμη μου είμαστε κοντά σε συμφωνία».

Όπως είπε χρειάζεται ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων που να είναι οικονομικά εφικτό και κοινωνικά δίκαιο. Είμαι πεπεισμένος ότι η συμφωνία είναι «εντός πεδιάς», συμπλήρωσε και ξεκαθάρισε ότι οι στόχοι για το 2018 που προβλέπονται στο Μνημόνιο πρέπει να πιαστούν.

Τα στοιχεία της Eurostat, τα οποία αφορούν το 2015 είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, συμπλήρωσε ο Πιερ Μοσκοβισί και επανέλαβε ότι η συμφωνία που είναι απαραίτητη είναι «κοντά».

Αναφορικά με το χρέος και τις διαφορές με το ΔΝΤ είπε ότι θα γίνει η συζήτηση για το χρέος, αλλά τα πράγματα πρέπει να ακολουθούν τη σειρά τους. Σήμερα η συζήτηση αφορά την αξιολόγηση, είπε.

«Θα ακούσουμε την πρόοδο που έγινε, ακούω καλά νέα από την Αθήνα», σχολίασε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Νταίσελμπλουμ προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Θα δούμε που είμαστε αν έχουμε κάνει πρόοδο για το περιεχόμενο του προγράμματος και τα επόμενα βήματα. Τότε θα ξεκινήσουμε τη συζήτηση για το χρέος.

«Μην περιμένετε κάποια συμφωνία σήμερα».

«Το χρέος είναι μια συζήτηση που δεν είχαμε πριν. Είχαμε μια υπόσχεση ότι αν η Ελλάδα προχωρήσει με το πρόγραμμα θα συζητήσουμε μέτρα για το χρέος. Είμαστε στην αρχή αυτής της συζήτησης. Είμαι ένας ευτυχής άνθρωπος που μπορούμε να ξεκινήσουμε τη συζήτηση».

«Λέτε ότι παίρνει χρόνο αλλά εγώ ξέρω σε άλλες χώρες πόσο καιρό παίρνει μια μεγάλη ασφαλιστική και μια μεγάλη φορολογική μεταρρύθμιση», σημείωσε ο επικεφαλής του Eurogroup απαντώντας σε ερώτηση. Ας μην είμαστε σκληροί με τους Ελληνες. Εχουν κάνει πάρα πολύ δουλειά τους τελευταίους μήνες, συμπλήρωσε.

Θέση πήρε και ο επικεφαλής του Eurogroup για την κόντρα μεταξύ Ντράγκι και Σόιμπλε. Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι ο Μάριο Ντράγκι πρέπει να κάνει τη δουλειά του ανεξάρτητα και εμείς οι πολιτικοί πρέπει να αποφεύγουμε σχόλια για τη νομισματική πολιτική. «Η νομισματική πολιτική ασκείται ανεξάρτητα, ξεκαθάρισε».

Είμαστε αισιόδοξοι ότι τα πράγματα προοδεύουν, υποστήριξε ο Φιλανδός υπουργός Οικονομικός Αλ. Στουμπ.

Υπάρχει το θέμα των μέτρων για την επίτευξη του στόχου του 2018 και το πόσο δεσμευμένη είναι η Αθήνα σε κρίσιμες μεταρρυθμίσεις όπως το ασφαλιστικό, σημείωσε. Ελπίζω να προοδεύουν, γιατί δεν θέλω άλλο «ελληνικό καλοκαίρι», είπε.

Συμπλήρωσε πως θέλαμε τη συμφωνία πριν τα Χριστούγεννα, μετά το Πάσχα και τώρα κάνουμε μια προσπάθεια για συμφωνία πριν το ελληνικό Πάσχα. Δεν παίρνω θέση αν θα πρέπει να υπάρξει νομοθέτηση ή όχι ενός πακέτο εκτάκτων μέτρων, υποστήριξε καθώς εκτιμά ότι αυτό είναι δύσκολο πολιτικό θέμα.

Σχεδόν λευκός καπνός από τις διαπραγματεύσεις Αθήνας-κουαρτέτου την Πέμπτη

Εκρηξη αισιοδοξίας λίγο μετά τις 3:30 το μεσημέρι της Πέμπτης στο ξενοδοχείο Χίλτον καθώς κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών τόνισε ότι σχεδόν έχουμε λευκό καπνό. Ασφαλιστικό και κόκκινα δάνεια έχουν σχεδόν κλείσει (όπου πληροφορίες αναφέρουν πως η ελληνική πλευρά εξασφάλισε κάτι που θεωρεί σημαντικό)παραμένει η διαφωνία για το αφορολόγητο, οι επικεφαλης και ο Ευ. Τσακαλώτος αναχώρησαν για το Eurogroup που γίνεται το πρωί στο Αμστερνταμ.

Τα τεχνικά κλιμάκια παραμένουν και συνεχίζουν την δουλειά στην Αθήνα και δεν αποκλείεται η επιστροφή των επικεφαλής του κουαρτέτου την Κυριακή στην Αθήνα με στόχο να ολοκληρωθούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες. Η ελληνική πλευρά περιμένει μια θετική δήλωση από το Eurogroup ενώ όπως εκτίμησε κορυφαίος στέλεχος του ΥΠΟΙΚ η ανακοίνωση ενός έκτακτουEurogroup την Μεγάλη Εβδομάδα ή την εβδομάδα μετά το Πάσχα θα είναι ένα θετικό σημάδι.

Ωστόσο αμείωτος παραμένει ο προβληματισμός στο Μαξίμου για τα επιπλέον μέτρα 3 δισ. ευρώ. Οι δηλώσεις είναι πανηγυρικές, αλλά η ουσία λίγη τουλάχιστον προς το παρόν.

Ξεκίνησε λίγο μετά τις 10:00 το πρωί της Πέμπτης το νέο ραντεβού των δανειστών με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ενώ το μεσημέρι στην αίθουσα όπου πραγματοποιούνται οι διαπραγματεύσεις εισήλθε εκτάκτως ο υπουργός Εργασίας κ. Γ. Κατρούγκαλος.

Το κουαρτέτο τελικά δεν θα φύγει για το Eurogroup της Παρασκευής στο Αμστερνταμ. Θ απαραμείνει στην Αθήνα για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση.

Οι διαβουλεύσεις της Τετάρτης

Με την καταγραφή της απόστασης που παραμένει στα κόκκινα δάνεια και στο ασφαλιστικό ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 03.00 ξημερώματα της Πέμπτης η μαραθώνια συνάντηση της κυβέρνησης με το κουαρτέτο που είχε αρχίσει 15 ώρες νωρίτερα, στις 10.00 το πρωί της Τετάρτης.

Στις 03.00 τα ξημερώματα κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών έκανε λόγο για «ένα διάλειμμα ωρών» και επανεκκίνηση διαπραγματεύσεων το πρωί της Πέμπτης.

Αναφέρθηκε σε σύγκλιση «αλλού περισσότερο και αλλού λιγότερο» κατά τη διάρκεια του βραδινού γύρου επισκόπησης των βασικών εκκρεμοτήτων. Ερωτηθείς αν περιμένει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο στο νέο γύρο συζητήσεων ανέφερε «θα δούμε»..

Νωρίτερα είχε καταγραφεί απόσταση τόσο στα κόκκινα δάνεια όσο και στο Ασφαλιστικό για όλα τα βασικά «αγκάθια» που παρέμεναν.