«H κυβέρνηση επιδιώκει να κλείσει την πρώτη αξιολόγηση, χωρίς νέα μέτρα στη βάση των αποφάσεων του καλοκαιριού», δήλωσε ο Γιάννης Δραγασάκης, τονίζοντας ότι «οτιδήποτε πέρα από αυτή δημιουργεί πολιτικό πρόβλημα, γιατί η κυβέρνηση εκλέχθηκε να εφαρμόσει τη συγκεκριμένη συμφωνία».

Μιλώντας σε εκδήλωση με θέμα «Μνημόνιο -Αριστερά- Προοδευτική Διακυβέρνηση» την οποία διοργάνωσε η Ενωτική Κίνηση Ευρωπαϊκής Αριστεράς που ίδρυσε ο Φώτης Κουβέλης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επανέλαβε ότι άμεσος κύριος στόχος είναι να κλείσει η αξιολόγηση, σημειώνοντας ωστόσο ότι «τίποτα δεν μπορεί να είναι σίγουρο, γιατί η διαφωνία δεν είναι μεταξύ Ελλάδας και θεσμών, αλλά στις διαφωνίες μεταξύ τους».

Ως δεύτερο στόχο έθεσε τη βελτίωση της υπάρχουσας συμφωνίας και ως τρίτο την εφαρμογή παράλληλου προγράμματος ανακούφισης.

Ο κ. Δραγασάκης υποστήριξε πάντως ότι η οικονομία βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση απ’ ό,τι περιγράφεται. «Είναι μισή η αλήθεια ότι η κρίση προϋπήρχε των μνημονίων. Η άλλη μισή είναι ότι τα μνημόνια διαχειρίστηκαν και συντήρησαν τη κρίση. Ήταν λάθος τα μνημόνια», σημείωσε.

Ομιλητής στην εκδήλωση ήταν επίσης ο Φώτης Κουβέλης αλλά και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Το ενδιαφέρον της συνάντησης ήταν εκτός των άλλων και πολιτικό καθώς σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται «Τα Νέα», τόσο ο κ. Κουβέλης, όσο και η κυρία Ξενογιαννακοπούλου θα μπουρούσαν να μετέχουν στο νέο κυβερνητικό σχήμα του Αλέξη Τσίπρα όταν εκείνος αποφασίσει να προχωρήσει σε ανασχηματισμό.

Παράλληλα ο κ. Δραγασάκης σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Κόκκινο 105,5» το πρωί της Τρίτης εξέφρασε την σαφή εκτίμηση ότι η πορεία των δημοσίων οικονομικών κατά το 2015 θα αποδειχθεί θετικότερη του αναμενομένου –και ότι το γεγονός αυτό θα πιστοποιηθεί από τα στοιχεία περί πρωτογενούς πλεονάσματος που θα ανακοινώσει την Πέμπτη η Eurostat.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερωτήματα σχετικά με την πορεία της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς και το ενδεχόμενο επιβολής ενός πρόσθετου πακέτου μέτρων, ο κ.Δραγασάκης επεσήμανε ότι τούτο είναι αμφίβολο πως θα απαιτηθεί και ότι το γεγονός αυτό θα καταδειχθεί από τα στοιχεία περί πρωτογενούς πλεονάσματος που θα ανακοινώσει την Πέμπτη η Eurostat.

Όπως τόνισε, ούτως ή άλλως προβλέπεται και στην υπάρχουσα συμφωνία η λήψη επιπρόσθετων μέτρων εάν δεν επιτευχθούν οι προβλεπόμενοι στόχοι.

Ακόμη, κατέστησε απολύτως σαφή τη θέση της κυβέρνησης ότι η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει άμεσα –όπως όλοι δηλώνουν ότι επιθυμούν- με το υπάρχον πακέτο μέτρων και στη συνέχεια να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος και στη λήξη αυτής της συζήτησης να εξεταστεί κατά πόσον χρειάζονται πρόσθετα μέτρα.

Παράλληλα, επεσήμανε την ύπαρξη εσφαλμένων εκτιμήσεων που έχει κατά καιρούς διατυπώσει το ΔΝΤ αναφορικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας καθώς και την ύπαρξη διαφορών μεταξύ των θεσμών.

Ειδικότερα, επεσήμανε την επιθυμία της Γερμανίας να παραμείνει το ΔΝΤ ως μέρος του ελληνικού προγράμματος, αλλά και την άρνησή της να ανοίξει η συζήτηση για τη μείωση του χρέους, παρά την περί του αντιθέτου επιθυμία του ΔΝΤ.

«Δεν μπορεί ένα πρόβλημα που αφορά στις σχέσεις μεταξύ των θεσμών να μετατραπεί σε δικό μας πρόβλημα», τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Ο κ.Δραγασάκης, τέλος, απέρριψε διάφορα σενάρια περί εκλογών, τονίζοντας ότι η χώρα χρειάζεται ένα μεσο-μακροπρόθεσμο ανασυγκρότησης, δεδομένης της κρίσης που διέρχεται και ότι υπάρχουν και άλλες δυνάμεις που θα μπορούσαν να την συνδράμουν ως προς αυτό.

«Δεν διεκδικούμε το μονοπώλιο του προοδευτικού χώρου. Υπάρχουν και άλλες δυνάμεις με τις οποίες μπορούμε να συμπλεύσουμε και να συμπορευτούμε», σημείωσε.