Υπογράφηκε την Τρίτη 19 Ιανουαρίου του 2016, η υπουργική απόφαση για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, επιβεβαιώνοντας πλήρως το δημοσίευμα «Οι νέες αντικειμενικές τιμές σε όλη την Ελλάδα» της εφημερίδας το Βήμα της Κυριακής.

Οι νέες μειωμένες – από 5% έως και 20,6% – αντικειμενικές τιμές των ακινήτων σε ολόκληρη την επικράτεια τις οποίες ανακοίνωσε το υπουργείο θα ισχύσουν αναδρομικά από τις 21 Μαΐου 2015.

Οι τελικοί πίνακες με τις αντικειμενικές αξίες ανά περιοχή σε όλη την Ελλάδα

Βάσει των νέων τιμών θα υπολογίζονται πλέον όλοι οι φόροι, τα τέλη, τα τεκμήρια διαβίωσης αλλά και τα διάφορα επιδόματα όπως για παράδειγμα το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης. Ωστόσο καμία αλλαγή δεν πρόκειται να επέλθει στον ΕΝΦΙΑ του 2015. Δεν θα συμβεί όμως το ίδιο για τον ΕΝΦΙΑ του 2016 καθώς βάσει των νέων μειωμένων τιμών ζώνης θα καθοριστούν οι φόροι επί των ακινήτων. Ομως, λόγω του γεγονότος ότι το Υπουργείο Οικονομικών έχει δεσμευτεί να εισπράξει και το 2016 το ίδιο ποσό με το 2015, δηλαδή 2,65 δισ. ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ, αυτό σημαίνει ότι για να επιτευχθεί ο εν λόγω στόχος τότε από τη μία θα μειώνεται οι αντικειμενικές αξίες και από την άλλη αυξάνονται οι συντελεστές ΕΝΦΙΑ.

Με βάση τις νέες χαμηλότερες αντικειμενικές τιμές θα υπολογίζονται πλέον οι φόροι στις μεταβιβάσεις, γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομικές.

Μάλιστα λόγω της αναδρομικότητας εφαρμογής της νέας απόφασης για τις νέες τιμές ζώνης, το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να δώσει οδηγίες σχετικά με τα συμβόλαια μεταβίβασης ακινήτων, γονικών παροχών και κληρονομιών, που έγιναν από τις 21 Μαΐου 2015 έως σήμερα καθώς κανονικά θα πρέπει να γίνει επανυπολογισμός και να επιστραφεί η διαφορά του φόρου.

Το Βήμα παρουσιάζει σήμερα όλες τις νέες τιμές ζώνης των ακινήτων σε Δήμους, οικισμούς και κοινότητες ολόκληρης της επικράτειας βάσει του νέου πίνακα που υπέγραψε ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών.

Από μία πρώτη ματιά διαπιστώνει κανείς ότι στις λεγόμενες φθηνές περιοχές οι μειώσεις είναι σχετικά μικρές (6 έως 8%), ενώ στις μεσαίες περιοχές οι μειώσεις φθάνουν έως και το 20,6%.

Ειδικότερα, για τιμές ζώνης από 650 ευρώ έως και 950 ευρώ η μείωση των αντικειμενικών τιμών κυμαίνεται από 5,26% έως και 7,69%.

Για τιμές ζώνης από 1.000 ευρώ ανά τ.μ. έως 1.500 ευρώ ανά τ.μ. προβλέπεται μείωση τιμών από 10% έως και 17,39%, ενώ για τιμές από 1.500 ευρώ το τ.μ. και έως 3.000 ευρώ προβλέπεται μείωση τιμών από 15,25% έως 20,59%.

¨Οσο ανεβαίνουν οι αντικειμενικές τιμές τόσο περιορίζονται τα ποσοστά της μείωσης. Σε περιοχές με αντικειμενικές τιμές από 3.500 ευρώ έως και 4.000 ευρώ η μείωση των αντικειμενικών κυμαίνεται από 5% έως και 9,84%. Τέλος, για περιοχές με αντικειμενικές τιμές 4.050 ευρώ και άνω δεν προβλέπεται μείωση.

Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν παρατηρείται αύξηση των τιμών ζώνης, όπως αρχικά είχε ακουστεί για τις λεγόμενες φθηνές περιοχές.

Οι ζώνες ,όπως έχουν διαμορφωθεί με προηγούμενες υπουργικές αποφάσεις, παραμένουν ίδιες. Αυτό που αλλάζει είναι η τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο ακινήτου ανάλογα την περιοχή. Μάλιστα σε ορισμένους Δήμους μπορεί κανείς να συναντήσει έως και 30 διαφορετικές ζώνες (Α, Β, Γ, Δ, Ε, ΣΤ κτλ.) όπως φαίνεται στους πίνακες που δημοσιεύονται.

Πάντως, το Υπουργείο Οικονομικών για πρώτη φορά προχωρά σε οριζόντιες μειώσεις αντικειμενικών αξιών χωρίς να εξετάζει τα χαρακτηριστικά και τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής όπως γινόταν σε προηγούμενες αναπροσαρμογές αντικειμενικών αξιών. Αυτό συνέβη λόγω του γεγονότος ότι έπρεπε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να ετοιμαστούν νέες μειωμένες αντικειμενικές αξίες ακινήτων ώστε να εφαρμοστεί και μάλιστα αναδρομικά η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Επιστροφή φόρων για μεταβιβάσεις, γονικές παροχές, Δημοτικά τέλη

Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη, «οι νέες αντικειμενικές αξίες θα ισχύσουν και για ένα διάστημα του 2016, έως ότου εφαρμοστεί το νέο σύστημα εμπορικών αξιών, το οποίο θα αντικαταστήσει το σύστημα των αντικειμενικών αξιών που έχει κλείσει τον κύκλο του».

Λόγω του γεγονότος ότι δεν υπάρχουν πολλές αγοραπωλησίες ακινήτων τα προηγούμενα χρόνια, στο υπουργείο Οικονομικών θα καταγράψουν τις πραγματικές τιμές της αγοράς μέσω των ενοικίων και ενός συντελεστή απόδοσης. Επίσης θα συγκεντρώσουν στοιχεία από τις βάσεις δεδομένων της Τράπεζας της Ελλάδας, αλλά και από μεσιτικά γραφεία.

Τα επιδόματα που «χάνουν» χιλιάδες πολίτες λόγω αντικειμενικών αξιών είναι μεταξύ άλλων τα εξής: Επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, επιδότηση Ενοικίου, κάρτα σίτισης, δωρεάν ρεύμα, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, οικογενειακό επίδομα, φοιτητικό επίδομα, απαλλαγή 50% από ΕΝΦΙΑ.

Από την άλλοι, οι φόροι που αυξάνονται λόγω αντικειμενικών αξιών είναι ο ΕΝΦΙΑ για κάθε ακίνητο και συμπληρωματικός φόρος, το τεκμήριο κατοικίας ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή και κατ΄ επέκταση το τεκμαρτό εισόδημα, τα τέλη Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ μέσω λογαριασμών ΔΕΗ), οι φόροι μεταβίβασης, κληρονομιάς, δωρεάς, γονικών παροχών ακινήτων, το Τέλος εγγραφής ακινήτων στο Κτηματολόγιο, πολεοδομικά πρόστιμα διατήρησης ή ρύθμισης αυθαιρέτων, εισφορές σε γη και χρήμα για ένταξη στο Σχέδιο πόλης και το τεκμαρτό εισόδημα ιδιοχρησιμοποιούμενης κατοικίας.

Λόγω του γεγονότος ότι οι νέες τιμές ζώνης έχουν αναδρομική ισχύ θα υπάρξει πρόβλεψη να επανυπολογιστούν οι φόροι μεταβίβασης, γονικών παροχών ή κληρονομιών καθώς και τα Δημοτικά τέλη που πληρώνονται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Επίσης θα πρέπει κανονικά να επαναπροσδιοριστεί και το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης καθώς ένα από τα κριτήρια είναι η αντικειμενική αξία των δικαιούχων (100.000 ο άγαμος και 200.000 ο έγγαμος με ή χωρίς παιδιά)

Παραδείγματα μειώσεων αντικειμενικών αξιών

«Φτηνές» περιοχές (600 € έως 1.000 €): – 6%

* Διαμέρισμα 90 τ.μ. στο Αιγάλεω

* Σημερινή αντικειμενική αξία: 76.500

* Νέα αξία: 72.000 € (Μείον 4.500 €)

«Μεσαίες» περιοχές (1.501- 2.000 ευρώ/τ.μ.): – 19%

* Διαμέρισμα 100 τ.μ. στην Ηλιούπολη

* Σημερινή αντικειμενική αξία: 190.000

* Νέα αξία: 155.000 € (Μείον 35.000 €)

«Ακριβές» περιοχές (3.000 € – 3.600 € ανά τ.μ.): – 6 %

* Διαμέρισμα 120 τ.μ. στη Ν. Ερυθραία

* Σημερινή αντικειμενική αξία: 432.000

* Νέα αξία: 408.000 (Μείον 24.000 €)

———————————————————–

O πίνακας με τις νέες αντικειμενικές

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, η απόφαση προβλέπει τα εξής:

-Εφαρμόζει την απόφαση του ΣτΕ περί αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών, με αναδρομική ισχύ από τις 21.5.2015, σε σύντομο χρονικό διάστημα από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης.

-Εφαρμόζει τις νομοθετικές αποφάσεις, που έχουν ψηφιστεί από το 2007, και καμία από τις προηγούμενες κυβερνήσεις δεν είχε προχωρήσει σε εφαρμογή τους.

-Διαψεύδει τις Κασσάνδρες, οι οποίες έσπευσαν να παραπληροφορήσουν για ¨αυξήσεις και νέα φορολογική επιβάρυνσή των πολιτών¨, χωρίς να έχουν δει καν τις προτάσεις των αρμόδιων επιτροπών.

-Επιβεβαιώνει τις δεσμεύσεις περί καμίας αύξησης στις αντικειμενικές αξίες, εκ μέρους της Κυβέρνησης. Στις εννέα κλίμακες διαδοχικών ομάδων τιμών ζώνης που δημιουργούνται, και αφορούν όλη την επικράτεια, στις ισχύουσες τιμές από 400- 650 ευρώ, οι τιμές παραμένουν αμετάβλητες, όπως και στις τιμές από 4.050- 8.800 ευρώ. Σε όλες τις άλλες ομάδες τιμών ζώνης έχουμε μείωση των ισχυουσών τιμών από 5- 19%.

-Παρά τις εισηγήσεις για αύξηση των τιμών αντικειμενικής αξίας (σε μερικές ζώνες), η πολιτική βούληση ήταν ξεκάθαρη και σταθερή για καμία αύξηση στις τιμές των αντικειμενικών αξιών.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών και οι επιτροπές που συστάθηκαν (για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών) διεκπεραίωσαν επιτυχώς το έργο τους και σε σύντομο χρονικό διάστημα, ανταποκρίθηκαν στις νομικές και κοινωνικές αναγκαιότητες.