Ο νόμος Δένδια που αφορά τη ρύθμιση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων μεγάλων και μικρών επιχειρήσεων πρόκειται να τροποποιηθεί και να αφορά μόνο τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κυρίως όσες έχουν οφειλές ως 1 εκατ. ευρώ –ο ισχύων νόμος προβλέπει οφειλές ως 500.000 ευρώ.
Κυβερνητικές πηγές μιλώντας προς «Το Βήμα» έλεγαν ότι υπάρχουν δύο κατηγορίες «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων: στην πρώτη ανήκουν όσα δάνεια έχουν καταγγελθεί ως ληξιπρόθεσμα από τις ίδιες τις τράπεζες, η συνολική αξία των οποίων κυμαίνεται μεταξύ 6 και 7 δισ. ευρώ, και στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν τα υπόλοιπα «κόκκινα» δάνεια, για τα οποία υπάρχει η δυνατότητα να «πρασινίσουν» και η συνολική αξία των οποίων ανέρχεται περί τα 50 δισ. ευρώ. Ανέφεραν λοιπόν ότι η πρώτη κατηγορία θα πουληθεί σε κάθε περίπτωση.
Η δεύτερη κατηγορία αποτελεί σημαντικό περιουσιακό στοιχείο των τραπεζών και ως εκ τούτου έχουν κάθε λόγο τα δάνεια αυτά να τα «πρασινίσουν», δηλαδή θα προχωρήσουν στην αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων και, δεδομένου ότι οι περισσότεροι κλάδοι της αγοράς έχουν πλέον ολιγοπωλιακή σύνθεση, ως εκ τούτου γίνεται λόγος για αναδιάρθρωση των ίδιων των κλάδων παραπέμποντας χαρακτηριστικά στην περίπτωση του κλάδου της ιχθυοκαλλιέργειας –πρόκειται να ακολουθήσει η ακτοπλοΐα. Και ακολούθως οι επιχειρήσεις θα πωλούνται. Ισως μάλιστα πριν από την αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων ορισμένα εξ αυτών να πουληθούν σε ξένα funds προκειμένου να πιεστούν οι ιδιοκτήτες των άλλων επιχειρήσεων με ληξιπρόθεσμες οφειλές και να αναγκαστούν να βάλουν χρήματα στην αναδιάρθρωση. Οι τραπεζίτες θεωρούν ότι οι περισσότεροι ιδιοκτήτες «κόκκινων» επιχειρήσεων διαθέτουν σημαντικά κεφάλαια κυρίως στο εξωτερικό και εκτιμούν ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο θα τους αναγκάσουν ορισμένα εξ αυτών να τα βάλουν στις επιχειρήσεις τους.
Για τις μικρές επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες προβλέπεται σήμερα ότι η ρύθμιση θα είναι «οριζόντια».
Σύμφωνα με το άρθρο 2 του νόμου, προβλέπεται ότι μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες που στις 31 Δεκεμβρίου 2013 είχαν πωλήσεις ως 2,5 εκατ. ευρώ. Εχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν διαγραφή οφειλών εφόσον πληρούν σωρευτικά τις παρακάτω προϋποθέσεις: δεν έχουν υποβάλει αίτηση για την ένταξή τους στον νόμο Κατσέλη, δεν έχουν νομικώς λυθεί ως εταιρείες ούτε έχει σταματήσει η δραστηριότητά τους, δεν έχουν υποβάλει αίτηση για πτώχευση και δεν έχουν καταδικαστεί τελεσιδίκως για φοροδιαφυγή ή και απάτη σε βάρος του Δημοσίου.
Οι διαγραφές των απαιτήσεων και των τόκων γίνονται εφόσον οι οφειλέτες την 30ή Ιουνίου 2014 είχαν προς την τράπεζα οφειλή σε καθυστέρηση τουλάχιστον 90 ημερών, είτε επίδικη είτε ρυθμισμένη, δεν είχαν φορολογική ή ασφαλιστική ενημερότητα λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών ή είχαν ενημερότητα λόγω ρύθμισης και είχαν μία ή περισσότερες οφειλές προς την τράπεζα συνολικού ύψους 500.000 ευρώ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ