Σε ανοιχτή γραμμή με τους θεσμούς βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο, κυρίως για το κρίσιμο θέμα των πλειστηριασμών α’ κατοικίας.

Στόχος να επιτευχθεί συμφωνία με τους δανειστές μέχρι τη Δευτέρα, οπότε το Eurogroup να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ, δίνοντας και ισχυρό σήμα για την αξιοπιστία και την συνέπεια της ελληνικής κυβέρνησης.

Ενεργό ρόλο στη διαπραγμάτευση αναλαμβάνει και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, που έχει επαφές με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Κύριο θέμα -εκτός από το προσφυγικό- η εμπλοκή με τους θεσμούς κυρίως σε ό,τι αφορά το θέμα της προστασία της α΄κατοικίας.

Σε δεύτερο χρόνο, «εάν κριθεί αναγκαίο», ο κ. Τσίπρας θα επικοινωνήσει και με τον γάλλο πρόεδρο Φρ. Ολάντ και την καγκελάριο της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εξαντλήσει τα χρονικά περιθώρια προκειμένου να καταλήξει σε συμφωνία με τους θεσμούς πριν το Eurogroup της Δευτέρας.

Κυβερνητικά στελέχη σημείωναν πως αν και εφόσον υπάρξει συμφωνία για τα ανοιχτά θέματα, τα κυριότερα εκ των οποίων είναι τα ισοδύναμα για να μην επιβληθεί ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση και η διαχείριση των κόκκινων δανείων με έμφαση στους πλειστηριασμούς α’ κατοικίας, θα συνεδριάσει το Euroworking Group, προκειμένου να προετοιμάσει το Eurogroup.