Συνάντηση μεταξύ του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ιωάννη Δραγασάκη, και του προεδρείου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, με στόχο την ανταλλαγή απόψεων και την καταγραφή άμεσων ενεργειών σχετικά με τον συντονισμό των σημαντικότερων θεμάτων που απασχολούν τον τουριστικό τομέα.

Μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν οι ενέργειες που προτίθεται να αναλάβει η κυβέρνηση προκειμένου να αυξηθείη εισπραξιμότητα του ΦΠΑκαι να παταχθεί η φοροδιαφυγή,με στόχο την επαναφορά των συντελεστών ΦΠΑ του τουρισμού σε ανταγωνιστικά επίπεδα.
Παράλληλα, στη συνάντηση τέθηκε το ζήτηματηςενίσχυσης των τουριστικών επενδύσεωνμέσω ενός νέου επενδυτικού νόμου, της διαμόρφωσης σταθερού φορολογικού πλαισίου,τηςχρηματοδότησηςτων επιχειρήσεων σε λογικό κόστος, αλλάκαι της επίλυσηςτου προβλήματος των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων. Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, τόνισε ότι μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, η κατάσταση αναμένεται σταδιακά να βελτιωθεί.Τέλος, συζητήθηκε η ανάγκη να υπάρξει το ταχύτεροδυνατόνέο χωροταξικό σχέδιογια τον τουρισμό, μετάκαιτην πρόσφατη απόρριψητου υφιστάμενου από τοΣυμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ)για τυπικούς λόγους.
Στη συνάντηση επιβεβαιώθηκε ότι η θωράκιση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουρισμού συνεχίζει να αποτελεί προτεραιότητα της Κυβέρνησης.Παρά τα εμπόδια που έχουν προκύψει από τη γενική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η οικονομία, ο τουρισμός, ως βασικός πυλώνας της, πρέπει να είναι σε θέση να συνεχίσει να συμβάλλει θετικά σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, στο ΑΕΠ αλλά και την απασχόληση.


Σταθάκης: Με έμφαση στον τουρισμό ο νέος αναπτυξιακός νόμος

Μεγάλη έμφαση στον τουρισμό θα δίνει ο νέος αναπτυξιακός νόμος, διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης την αντιπροσωπεία του ΣΕΤΕ, που συνεχίζει τις επαφές με κυβερνητικούς παράγοντες. Αναφέρθηκε ακόμη στα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ, κυρίως για τις ΜμΕ. Καθησυχαστικός ήταν και για την εύρεση αποτελεσματικής λύσης και σε ό,τι αφορά τα κόκκινα δάνεια των τουριστικών επιχειρήσεων.

Από την πλευρά της η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού Ελ.Κουντουρά, που συμμετείχε στην συνάντηση, αναφέρθηκε στα θετικά αποτελέσματα του τουριστικού κλάδου παρά τη δυσμενή συγκυρία, καθώς και στις πρωτοβουλίες για την επέκταση της τουριστικής σεζόν.

Για τη κυβερνητική διάθεση στήριξης και ενίσχυσης του τουρισμού, διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους του ΣΕΤΕ και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνηση Γιάννης Δραγασάκης, σε συνάντηση που είχαν χθες (Πέμπτη).