Απέσυρε την τροπολογία για την αναστολή των κατεδαφίσεων αυθαιρέτων σε δασικές εκτάσεις ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης, ώστε να την επαναφέρει σύντομα σε επόμενο νομοσχέδιο.

Παρ’ ότι ήταν επείγουσα, η τροπολογία αποσύρθηκε κατόπιν εισηγήσεως του προεδρείου της Βουλής, ώστε να διεξαχθεί διάλογος επ’ αυτής, όπως ενημέρωσε ο κ. Τσιρώνης.

Εξέφρασε ταυτοχρόνως την ελπίδα «να μην χάσει κανείς το σπίτι του λόγω αυτής της καθυστέρησης».

Νωρίτερα είχε ανακοινωθεί ότι αναστέλλεται τελικά η εκτέλεση αποφάσεων κατεδάφισης αυθαίρετων κτισμάτων, τα οποία έχουν ανεγερθεί σε δασικές εκτάσεις, όπως είχε προαναγγείλει προ ημερών με έγγραφό του προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής ο υπουργός Εσωτερικών κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Το μεσημέρι της Πέμπτης κατατέθηκε στη Βουλή από τον κ. Κουρουμπλή και τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος κ. Γιάννη Τσιρώνη τροπολογία με την οποία δικαιώνονται οι καταπατητές δασών έως ότου κυρωθούν οι δασικοί χάρτες.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, η κύρωση των χαρτών «θα άρει κατά τρόπο αποφασιστικό αμφισβητήσεις ως προς τη νομιμότητα ανέγερσης κτισμάτων εντός δασικών εκτάσεων, εντασσόμενων σε χαρακτηρισμένους οικισμούς ή μη, η δε κατεδάφισή τους προ της κυρώσεως των χαρτών θα προκαλούσε μη αναστρέψιμη πραγματική κατάσταση».

Μάλιστα, όπως επισημαίνεται η αναστολή εκτέλεσης των αποφάσεων κατεδάφισης που προβλέπεται από την συγκεκριμένη τροπολογία, «υπαγορεύεται και από την ανάγκη επκαιροποίησης των διοικητικών στοιχείων επί των οποίων βασίστηκαν οι αποφάσεις κατεδαφίσεως (εκδοθείσες, σε κάποιες περιπτώσεις, προ δεκαετιών) που δεν έχουν έως σήμερα εκτελεστεί».

Να σημειωθεί ότι σύντομα, όπως είχε γράψει «Το Βήμα» στις 10 Οκτωβρίου, αναμένονται από το υπουργείο Περιβάλλοντος νέες ρυθμίσεις για νομιμοποίηση πολεοδομικών αυθαιρεσιών.