Την επιβολή τριών διαφορετικών καθεστώτων ΦΠΑ, αποφάσισε η κυβέρνηση σύμφωνα με ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου.

Το καθεστώς του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση αποφασίστηκε να τροποποιηθεί ως εξής:

Στους παιδικούς σταθμούς και τα νηπιαγωγεία, όπου οι θέσεις στα αντίστοιχα δημόσια είναι περιορισμένες, δεν θα επιβληθεί ΦΠΑ. (0%)

Στα φροντιστήρια, τα ΙΕΚ, τις σχολές ξένων γλωσσών, σχολές χορού, ωδεία κλπ, τα οποία κρίνονται σημαντικά για την εξωσχολική παιδεία που παρέχουν εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες στα παιδιά τους, επιβάλλεται μειωμένος ΦΠΑ 6%.

Τέλος στα ιδιωτικά δημοτικά σχολεία, γυμνάσια και λύκεια, θα ισχύσει καθεστώς μειωμένου ΦΠΑ 13%.

Απο τη πλευρά των ιδιωτικών σχολείων, οι ιδιοκτήτες τους «δεν κάνουν πίσω», ενώ ο πρόεδρος του Συνδέσμου ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων κ. Μπάμπης Κυραϊλίδης λέει στο «Βήμα» ότι: «Η μάχη συνεχίζεται».

«Όπως δεν δεχτήκαμε το 23%, δεν θα δεχτούμε και την νέα πρόταση της κυβέρνησης, αλλά θα αναβάλουμε την εφαρμογή του μέτρου και θα προσφύγουμε στα ελληνικά και τα διεθνή δικαστήρια» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσουν αύριο το απόγευμα και οι γονείς μαθητών στα ιδιωτικά σχολεία, έξω απο τη συγκρότημα της Λεοντείου Πατησίων.

ΝΔ: Η κυβέρνηση επιβάλει φόρο δικής της έμπνευσης

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε η ΝΔ με αφορμή τις αποφάσεις που ελήφθησαν για το ζήτημα του ΦΠΑ στην ιδιωτική παιδεία.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης:

«Αφού προεκλογικά η κυβέρνηση μοίραζε ψεύτικες υποσχέσεις για να υφαρπάξει την ψήφο του ελληνικού λαού, σήμερα οριστικοποίησε την απόφασή της για το ΦΠΑ στην Παιδεία.

» Επιβάλει, για πρώτη φορά, ένα φόρο που -όπως αποκαλύπτει ο Π.Μοσκοβισί- είναι δικής της έμπνευσης. Ένα φόρο που -όπως είπε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας- είναι λάθος.

» Ένα φόρο που θα πλήξει σοβαρά τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, θα φέρει επιπλέον ανεργία και θα έχει σοβαρές συνέπειες στην ιδιωτική, αλλά και τη δημόσια εκπαίδευση.

» Αυτός είναι τελικά ο στόχος της ‘Αριστεράς του Τίποτα’. Η εξίσωση προς τα κάτω.»

ΚΚΕ: Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ φορτώνει νέα βάρη στη λαϊκή οικογένεια

«Η επιβολή τελικά ΦΠΑ στα φροντιστήρια και στα ιδιωτικά δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, αποδεικνύει ότι, ανεξάρτητα από επιμέρους διαβαθμίσεις, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αυξάνει το μηδενικό ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση και φορτώνει νέα βάρη στη λαϊκή οικογένεια, που προσπαθεί μέσω της παραπαιδείας να καλύψει τις ελλείψεις του δημόσιου σχολείου» αναφέρει σε σχετικό του σχόλιο, το ΚΚΕ.