Σημαντική πτώση (μεγαλύτερη του 2%) σημείωσαν τη Δευτέρα οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές εξαιτίας των ανησυχητικών για την κινεζική ανάπτυξη (άρα και τη ζήτηση για πετρέλαιο) στοιχείων που ανακοινώθηκαν. Σημειωτέον ότι η Κίνα ξεπέρασε τις ΗΠΑ και είναι η μεγαλύτερη καταναλώτρια χώρα σε ενέργεια.
Επίσης, πτωτικά πίεσαν τις τιμές του «μαύρου χρυσού» δύο επιπλέον διεθνείς εξελίξεις. Πρώτον οι εντεινόμενες ενδείξεις ότι εντός του τρέχοντος έτους μπορεί να υπογραφεί συμφωνία για τα πυρηνικά μεταξύ του Ιράν και των δυνάμεων της Δύσης και δεύτερον η ανακοινωθείσα από τη Σαουδική Αραβία μείωση των εξαγωγών αργού πετρελαίου τον Αύγουστο.
Στην αγορά του Λονδίνου, συγκεκριμένα, η τιμή του πετρελαίου Βόρειας Θάλασσας (τύπου Brent) υποχωρούσαν το απόγευμα της Δευτέρας κατά 1,35 δολάρια ή 2,7% στα 49,11 δολάρια το βαρέλι, ενώ στην αγορά της Νέας Υόρκης την ίδια ώρα η τιμή του αργού υποχωρούσε κατά 1,21 δολάρια ή 2,5% στα 46,05 δολάρια το βαρέλι (πρόκειται για προθεσμιακά συμβόλαια παράδοσης Νοεμβρίου).
Πέρα από την ανακοίνωση της επιβράδυνσης του ρυθμού ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας εξαετίας το τρίμηνο που πέρασε (6,9%), από την Κίνα ανακοινώθηκε επίσης ότι η ζήτηση για πετρέλαιο στη χώρα υποχώρησε το Σεπτέμβριο.
Τη Δευτέρα ανακοινώθηκε επίσης ότι τον Αύγουστο η κορυφαία πετρελαιοεξαγωγική χώρα στον κόσμο, η Σαουδική Αραβία, μείωσε κατά 278.000 βαρέλια ημερησίως τις εξαγωγές αργού πετρελαίου. Όχι βεβαίως λόγω πολιτικής του Ριάντ για να στηρίξει τις τιμές και την πετρελαϊκή αγορά εν γένει, αλλά λόγω μείωσης της παγκόσμιας ζήτησης.