Τη μείωση των επενδύσεών της κατά 1 δισ. ευρώ ετησίως για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές επιπτώσεις από το σκάνδαλο του dieselgate ανακοίνωσε την Τρίτη η Volkswagen.
Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία σημείωσε, ωστόσο, ότι η αποτελεσματικότητα των κινητήρων της και οι τεχνολογικές καινοτομίες θα αποτελέσουν τα στρατηγικά εργαλεία που θα χρησιμοποιήσει «για να επανακαθορίσει τη θέση της στο μέλλον».

«Όλα τα νέα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα που θα κατασκευάσουμε θα διαθέτουν την καλύτερη περιβαλλοντική τεχνολογία»
, σημειώνει χαρακτηριστικά η Volkswagen, η οποία πάντως πρόσθεσε επίσης ότι θα εστιάσει περισσότερο την προσοχή της στα υβριδικά και τα ηλεκτρικά οχήματα.

«Τετ-α-κέ» με χειρόφρενο

«Δεν αποτελεί έκπληξη η είδηση ότι η VW περικόπτει τις επενδύσεις της. Αντιμετωπίζει εν δυνάμει τεράστια πρόστιμα, αγωγές αποζημίωσης και πιθανές ποινικές καταδίκες στις ΗΠΑ και πιθανότατα και σε άλλες χώρες. Τα 6,5 δισ. ευρώ που έβαλε στην άκρη για να καλύψει τα κόστη από το σκάνδαλο με τις εκπομπές ρύπων δεν φαίνεται σε καμία περίπτωσης ότι θα αρκέσει»
, γράφει ο οικονομικός αναλυτής του BBC Θίο Λέγκετ.

«Η VW λέει ότι τώρα θα αναπτύξει την τεχνολογία των ηλεκτρικών και υβριδικών οχημάτων. Θα πρέπει να πει κανείς ότι ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας στο σύνολό του κινείται προς την κατεύθυνση αυτή. Η αλλαγή πορείας της Volkswagen, ασφαλώς, μοιάζει περισσότερο σαν ένα απότομο ‘τετ-α-κέ’ με χειρόφρενο που κάνει εξαιτίας του σκανδάλου»,
προσθέτει ο Λέγκετ.