Ισχυρή έμφαση στην εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού δίνει η Lidl με την εφαρμογή του προγράμματος «Δυναμικός Διευθυντής Καταστήματος», το οποίο αποτελεί και τη μεγαλύτερη επένδυση που έχει κάνει στην ιστορία της. Oπως εξηγεί μιλώντας προς «Το Βήμα» η κυρία Νικολέτα Κολομπούρδα, διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού, «η επένδυση αφορά περισσότερους από 235 διευθυντές καταστημάτων σε Ελλάδα και Κύπρο και περίπου 10.000 συνολικά σε όλη την Ευρώπη».
Η Lidl Hellas προχωρεί στην εφαρμογή ενός μεγάλου έργου ανάπτυξης για το προσωπικό της. Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα, ποιους αφορά και τι θέλετε να επιτύχετε;
«Το πρόγραμμα ονομάζεται «Δυναμικός Διευθυντής Καταστήματος» και αποτελεί τη μεγαλύτερη επένδυση που έχουμε πραγματοποιήσει για την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού μας σε ολόκληρη την ιστορία της Lidl. Η επένδυση αφορά περισσότερους από 235 διευθυντές καταστημάτων σε Ελλάδα και Κύπρο και περίπου 10.000 συνολικά σε όλη την Ευρώπη, με αποκλειστικό στόχο την κατάρτιση των στελεχών που διαθέτουμε στα καταστήματά μας.
Tο έργο αφορά τη συμμετοχή των διευθυντών καταστημάτων σε κέντρα ανάπτυξης και σε συνδυασμό με την ετήσια αξιολόγησή τους διαμορφώνεται το εξατομικευμένο πλάνο ανάπτυξης. Ανάλογα λοιπόν με τις ανάγκες τους, καλούνται να αναπτύξουν μια σειρά δεξιοτήτων που είναι απαραίτητες για να ανταποκριθούν στις τρέχουσες και μελλοντικές απαιτήσεις που έχει η θέση τους.
Σε αυτή την προσπάθεια, σκοπεύουμε να στηρίξουμε έμπρακτα τα στελέχη των καταστημάτων μας, προσφέροντας ένα νέο ενισχυμένο πακέτο αμοιβών και παροχών, το οποίο περιλαμβάνει εταιρικό αυτοκίνητο και για προσωπική τους χρήση, κάρτα καυσίμων και όλον τον απαραίτητο τεχνολογικό εξοπλισμό για να διενεργούν τις καθημερινές τους εργασίες, ενώ ο μηνιαίος μισθός τους θα διαμορφωθεί σε 2.250 ευρώ…».
Με ποιον τρόπο συμβάλλετε στην εξέλιξη του προσωπικού σας;
«Kάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να έχουμε τα άριστα αποτελέσματα στην εξέλιξη του ανθρώπινου δυναμικού, έτσι ώστε να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε τη θέση μας στην αγορά εργασίας ως ενός ελκυστικού εργοδότη.
Διαθέτουμε σύστημα ανάπτυξης και διαχείρισης ταλέντων που δίνει ίσες ευκαιρίες εξέλιξης σε όλους τους εργαζομένους, χωρίς προκαταλήψεις και περιορισμούς, στο πλαίσιο του ομίλου Schwarz.
Για την εξέλιξη των στελεχών μας είναι απαραίτητη η συμμετοχή τους στα κέντρα ανάπτυξης προκειμένου να διασφαλιστούν η αξιοκρατία και εν συνεχεία η συμμετοχή σε μια σειρά προγραμμάτων «Leadership». Τα προγράμματα προσφέρουν τα εφόδια, την υποστήριξη και τα κίνητρα για να διαμορφωθούν οι αυριανοί ηγέτες που θα στελεχώσουν τις ανώτερες και ανώτατες θέσεις (managers και directors) στην επιχείρησή μας.
Παράλληλα προωθούμε την εξέλιξη όλων των εργαζομένων μας, μέσα από συστηματικές και τακτικές μετεκπαιδεύσεις».
Ποια θεωρείτε ότι είναι τα στοιχεία που σας κάνουν να ξεχωρίζετε στην αγορά εργασίας;
«Παραμένουμε ένας σταθερός και ασφαλής εργοδότης, ακόμη και σε περιόδους αβεβαιότητας. Διασφαλίζουμε –ακόμη και σε περιόδους κρίσης –σταθερή και σίγουρη εργασία με ελκυστικές αμοιβές και παροχές».
Η θέση του προϊσταμένου Πωλήσεων αποτελεί στον κλάδο του λιανεμπορίου μια ιδιαίτερα απαιτητική θέση. Ποιες είναι οι αρμοδιότητες και ποιες οι προκλήσεις της θέσης;
«Στον χώρο του λιανεμπορίου είμαστε ευχαριστημένοι μόνο όταν και οι πελάτες μας είναι ικανοποιημένοι. Για τον λόγο αυτόν στελεχώνουμε τη θέση του προϊσταμένου Πωλήσεων με αξιόπιστα στελέχη, τα οποία προετοιμάζουμε μέσα από ένα πλήρες και ελκυστικά αμειβόμενο πρόγραμμα εκπαίδευσης εννέα μηνών.
Η θέση του αποτελεί «κλειδί» για την επιχείρησή μας και είναι το υψηλότερο επίπεδο εισόδου στελεχών στη Lidl. Στις αρμοδιότητές του περιλαμβάνεται η διοίκηση περίπου 100 εργαζομένων σε μια περιοχή ευθύνης τεσσάρων ως πέντε καταστημάτων.
Το περιβάλλον εργασίας του είναι σύγχρονο, οργανωμένο και απαιτητικό, και γι’ αυτό τού προσφέρουμε πρόσθετες παροχές, π.χ. αυτοκίνητο, iPad, κινητό τηλέφωνο κ.ά.
Ο προϊστάμενος Πωλήσεων, πλέον από την επίτευξη στόχων και δεικτών, στελεχώνει τα καταστήματα, διαμορφώνει την ομάδα του και συμμετέχει ενεργά στην εκπαίδευση και στην ανάπτυξη των συνεργατών του».
H Lidl ως πολυεθνική εταιρεία προσφέρει ευκαιρίες για διεθνή καριέρα;
«Η Lidl έχει μια πολύ καλή απάντηση για τους νέους που θέλουν να ακολουθήσουν μια διεθνή καριέρα, προσφέροντας ευκαιρίες μέσω των διεθνών προγραμμάτων εκπαίδευσης.
Το πρόγραμμα Duales Studium αποτελεί ιδανική λύση για όσους θέλουν να σπουδάσουν στο εξωτερικό και να αποκτήσουν έναν διεθνώς αναγνωρισμένο τίτλο σπουδών, ενώ παράλληλα θα αμείβονται. Η Lidl προσφέρει ποικιλία προγραμμάτων σπουδών μεταλυκειακής εκπαίδευσης διάρκειας τριών ετών που οδηγούν στην απόκτηση τίτλου Bachelor of Arts, ενδεικτικά σε International Retail Management, συνδυάζοντας τα πλεονεκτήματα των σπουδών και της εργασίας.
Επιπλέον, προσφέρουμε ένα μοναδικό διετές πρόγραμμα εκπαίδευσης, το «Trainee International». Το πρόγραμμα προετοιμάζει τους νέους που έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους, διαθέτουν μικρή σχετικά επαγγελματική εμπειρία ή καθόλου, έχουν φιλοδοξίες εξέλιξης για τη στελέχωση θέσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το πρόγραμμα είναι εκπαιδευτικό και έχει στόχο την απόκτηση εξειδικευμένης γνώσης και περιλαμβάνει παράλληλα μαθήματα γλώσσας. Για τα στελέχη μας με αποδεδειγμένη εμπειρία, επιτυχημένη πορεία και εξαιρετικές επιδόσεις προσφέρουμε σειρά από ευέλικτα διεθνή προγράμματα για την ανάληψη υπεύθυνων θέσεων».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ