Ο ρόλος της γαλλικής κυβέρνησης και του προέδρου Φρανσουά Ολάντ στη συμφωνία της 13ης Ιουλίου φαίνεται ότι τελικώς δεν ήταν μια συγκυριακή επιλογή η οποία υπαγορεύθηκε από την κρισιμότητα εκείνων των στιγμών αλλά, αντιθέτως, συνέχει όλο το φάσμα της γαλλικής πολιτικής. Αυτή η διαπίστωση δεν επιβεβαιώνεται μόνο από την επικείμενη επίσκεψη του γάλλου προέδρου στα τέλη Οκτωβρίου αλλά –και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία –από τους γάλλους βιομηχάνους, οι οποίοι φέρονται τουλάχιστον διατεθειμένοι να επενδύσουν στην Ελλάδα συμμετέχοντας στη διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων και όχι μόνο.

Ετσι κι αλλιώς υπάρχουν στην Ελλάδα σημαντικές ευκαιρίες για επενδύσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε καινούργιες γαλλοελληνικές επιχειρηματικές συνέργειες και συμπράξεις, όπως δήλωσε και ο πρόεδρος του ΣΕΒ. Μάλιστα ο κ. Θεόδωρος Φέσσας, ιδιαίτερα αισιόδοξος από τις συναντήσεις του στη γαλλική πρωτεύουσα, μιλώντας προς «Το Βήμα» σημειώνει: «Οι επαφές μας με τη γαλλική κυβέρνηση και η συνεργασία μας με τις μεγάλες γαλλικές επιχειρήσεις μπορεί να αποδώσουν καρπούς, να φέρουν επενδύσεις και θέσεις εργασίας μέσα στους επόμενους μήνες». Είναι ίσως η πρώτη φορά από το ξέσπασμα της κρίσης που η ελληνική πλευρά –τουλάχιστον στον οικονομικό τομέα –έρχεται τόσο κοντά με τη γαλλική. Στην πρώτη περίοδο τον πρώτο λόγο τον είχαν οι γερμανοί βιομήχανοι, οι οποίοι πηγαινοέρχονταν στην Αθήνα και μάλιστα με εμβληματικό τρόπο. Ελάχιστα όμως πράγματα αυτό απέδωσε, παρά τα συνέδρια και τις υψηλού επιπέδου συναντήσεις.


Ενδιαφέρον για τους σιδηροδρόμους

Εξάλλου η απόκτηση των επαρχιακών αεροδρομίων από τη Fraport δεν χρειάζεται κάτι περισσότερο από όσα έχουν γίνει. Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, είναι γνωστό ότι οι Γάλλοι ενδιαφέρονται για τους σιδηροδρόμους. Τι πρόκειται να γίνει δεν είναι ακόμη σαφές, αλλά εκτός του πλαισίου των ιδιωτικοποιήσεων οι γαλλικές επιχειρήσεις φάνηκε πως ενδιαφέρονται σε ένα ευρύτερο επενδυτικό πεδίο που περιλαμβάνει αρκετούς κλάδους της ελληνικής αγοράς. Τουλάχιστον αυτό διαπίστωσε η αντιπροσωπεία του ΣΕΒ και από όσα συζήτησε αλλά και από όσα αναφέρονται στο μνημόνιο που συνυπέγραψαν οι δύο σύνδεσμοι, ΣΕΒ και Medef.
Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «ο Medef και ο ΣΕΒ παραμένουν δεσμευμένοι στην ενίσχυση του διμερούς εμπορίου, στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων και στην ανάδειξη νέων επιχειρηματικών συμπράξεων στην ΕΕ, στην περιοχή της Μεσογείου και στη Μέση Ανατολή». Μάλιστα συμφώνησαν να υποβάλουν συγκεκριμένο σχέδιο δράσης ως τον Νοέμβριο του 2015 με σκοπό την ενθάρρυνση των μελών τους για επενδυτικές πρωτοβουλίες και ευκαιρίες συνεργασιών στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη. Και τους επόμενους μήνες πρόκειται να γίνουν επενδυτικές συναντήσεις, B2B εμπορικές συναντήσεις, κοινά roadshows, δράσεις στρατηγικής πληροφόρησης και προγραμματίζεται επίσκεψη αντιπροσωπείας του Medef στην Ελλάδα.

Στην αποστολή συμμετείχαν επιχειρηματίες και εκπρόσωποι ελληνικών επιχειρήσεων από ένα ευρύ φάσμα όπως είναι οικατασκευές, η ενέργεια, η βιομηχανία (μέταλλα), τα φάρμακα, το λιανεμπόριο, η πληροφορική, οι ασφάλειες, οι τράπεζες και οβιομηχανικός εξοπλισμός. Συγκεκριμένα, εκτός του προέδρου του ΣΕΒ κ. Φέσσα, στην ελληνική αποστολή συμμετείχαν οι κ.κ. Αλέξανδρος Μακρίδης, πρόεδρος και γενικός διευθυντής της Χρυσσαφίδης ΑΕ (βιομηχανικός εξοπλισμός), Γιώργος Κώτσαλος, διευθύνων σύμβουλος της Interamerican, Κωνσταντίνος Μαραγκός, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Σκαζίκης – Μαραγκός ΑΕ (βιομηχανικά προϊόντα και λιπαντικά), Πάνος Μαρινόπουλος, επικεφαλής της φαρμακοβιομηχανίας Famar ΑΕ, Κωνσταντίνος Κουκλέλης, από τον όμιλος της Βιοχάλκο, Αθανάσιος Κώτσης, πρόεδρος της Ιntrasoft, Αντώνης Χατζηιωάννου, από την Εllaktor, Γιώργος Κουτσουδάκης, από την Εθνική Τράπεζα, Ζήσιμος Δανηλάτος, από τη Lamda Development, Μιχάλης Μασουράκης, από τον ΣΕΒ, και Γιώργος Ξηρογιάννης, από τη Sectoral Policies.
Από την πλευρά των Γάλλων στις συναντήσεις συμμετείχαν οι κ.κ. Pierre Gattaz, πρόεδρος της Radial (βιομηχανία ηλεκτρονικών) και πρόεδρος του Medef, Bernard Spitz, πρόεδρος της γαλλικής ομοσπονδίας ασφαλιστικών επιχειρήσεων, Lois Armand, πρόεδρος της L’Oreal, Marie-Anne Barbat-Layani,της γαλλικής τραπεζικής ομοσπονδίας, καθώςκαιανώτατα στελέχηαπόVINCI Concessions(transport, infrastructure & facility projects),SNCF (σιδηρόδρομοι / transport), Thales και Total.


Στήριξη για την ανάκαμψη

Ο κ. Φέσσας ερωτηθείς από «Το Βήμα» για την πρωτοβουλία που έχει αναλάβει τόνισε: «Με ευθύνη και σοβαρότητα μπορούμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των εταίρων μας και να φέρουμε επενδύσεις στην Ελλάδα» και προσέθεσε: «Ο ΣΕΒ θα κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει την οικονομική ανάκαμψη. Είναι στο χέρι μας να φέρουμε ξανά σταθερότητα και αισιοδοξία στον τόπο μας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο όγκος των ελληνογαλλικών εμπορικών συναλλαγών ανέρχεται σε περίπου 3 δισ. ευρώ, ενώ σημαντικές ελληνικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται σήμερα στη Γαλλία και περισσότερες από 120 γαλλικές εταιρείες δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, με τις επενδύσεις τους να αγγίζουν τα 3 δισ. ευρώ στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων.

HeliosPlus