Στο ύψος της στάθηκε η τουριστική σεζόν στην αιχμή της, επιτρέποντας αισιοδοξία για ηπιότερη ύφεση το 2015. Ξεπερνώντας τις «τρικλοποδιές» της εφετινής χρονιάς, με την πολιτική αστάθεια ως την επίτευξη συμφωνίας, το δημοψήφισμα και τα capital controls και εν όψει μίας ακόμη εκλογικής περιόδου, αφίξεις και έσοδα είναι αυξημένα και αναμένεται να διατηρηθούν με προϋπόθεση το ομαλό εκλογικό σκηνικό και τον σχηματισμό κυβέρνησης στη συνέχεια. «Υπό ομαλές πολιτικές εξελίξεις», την εφετινή χρονιά οι αφίξεις θα ανέλθουν στα 26 εκατ., από 24 εκατ. το 2014 και 25 εκατ. που ήταν η πρόβλεψη του ΣΕΤΕ, με τα έσοδα να αγγίζουν τα 14,5 δισ. ευρώ, από 13,5 δισ. ευρώ το 2014, εκτίμησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κ. Ανδρέας Ανδρεάδης.
Η προσδοκία ότι οι αφίξεις θα ξεπεράσουν τον αρχικό στόχο των 25 εκατ. και τα έσοδα θα κινηθούν πάνω από τα 14 δισ. ευρώ βασίζεται και στα θετικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) για το εξάμηνο, όπου οι διεθνείς αφίξεις στη χώρα και τα έσοδα παρουσιάζουν αύξηση 20% και 8% αντιστοίχως. «Ενα δισ. ευρώ επιπλέον άμεσα έσοδα, με έμμεσα συνολικά 2 δισ. ευρώ, δίνουν 1% στο ΑΕΠ, άρα εκτιμώ ηπιότερη ύφεση λόγω τουρισμού» επισήμανε ο κ. Ανδρεάδης.

Εφικτός στόχος
Καταλύτης στην αύξηση της κίνησης είναι και οι οδικές αφίξεις, οι οποίες έφθασαν στα 6,46 εκατ. στο επτάμηνο, ενισχυμένες κατά 22%, παρά την πτώση 4% τον Ιούλιο. Πάνω από το 70% της συνολικής ανόδου καταγράφεται στον σταθμό των Ευζώνων. «Ο στόχος των 10 εκατ. οδικών αφίξεων δείχνει εφικτός» υποστηρίζει ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, τονίζοντας ότι αν οι οδικές αφίξεις κινηθούν πάνω από τα 10 εκατ., θα συμπαρασύρουν τις αφίξεις πάνω από τα 25 εκατ.
Το ίδιο διάστημα οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις ενισχύθηκαν κατά 6,9%, σε ετήσια βάση, με 8.695.269 αφίξεις από 8.135.364 το αντίστοιχο διάστημα του 2014 (560.000 επιπλέον αφίξεις). Σε άνοδο βρίσκονται όλοι οι προορισμοί, με εξαίρεση τη Ρόδο και την Κω, όπου καταγράφηκε μείωση 4,3% και 2,3% αντιστοίχως. Τον Ιούλιο οι αφίξεις ενισχύθηκαν κατά 5,3% σε σχέση με πέρυσι, με την Αθήνα να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, διατηρώντας την εξαιρετική πορεία ανόδου με ποσοστό 28% τον Ιούλιο και 26,5% στο επτάμηνο. Διψήφιο θετικό ποσοστό εμφανίζουν τον Ιούλιο η Μύκονος με 11% (10,5% στο επτάμηνο), η Σαντορίνη με 10,2% (17,1% στο επτάμηνο) και η Σκιάθος με 19,6% (14,3% στο επτάμηνο). Από την άλλη, αρνητικά κινήθηκαν η Θεσσαλονίκη (6,7%), η Ρόδος (1,6%), η Κως (1,7%), η Κέρκυρα (0,8%), τα Χανιά (0,1%), ο Αραξος (23,4%) και η Καλαμάτα (11,7%).
Λιγότεροι Ρώσοι
Η αύξηση είναι μεγάλη στις αφίξεις από τις χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης (51,3% στο εξάμηνο), αλλά και από τις βασικές αγορές, τη Γερμανία, τη Γαλλία (23,5% στο εξάμηνο), τη Βρετανία (18% στο εξάμηνο), αλλά και τις ΗΠΑ (41,6% στο εξάμηνο). Ωστόσο, η Ρωσία παρουσιάζει πτώση κατά 60,6%, ενώ κρίνοντας από την επιδείνωση στο ΑΕΠ της ο κ. Ανδρεάδης εκτιμά ότι για το 2015 η μείωση των αφίξεων των Ρώσων μπορεί να φθάσει σε ποσοστό 30% σε κίνηση και 40% – 50% στα έσοδα. Σημαντικό είναι το πλήγμα και στον εσωτερικό τουρισμό.
Μπορεί ο Ιούλιος και ο Αύγουστος να κάλυψαν ως έναν βαθμό τις απώλειες του Μαΐου και του Ιουνίου, εξαιτίας της αστάθειας στη χώρα και της επιβολής των capital controls, το «κλειδί» όμως για το κλείσιμο της σεζόν είναι η πορεία της προεκλογικής περιόδου και η σταθερή και αποτελεσματική διακυβέρνηση στη συνέχεια. Ενώ για ορισμένους προορισμούς (Κως, Μυτιλήνη) σημαντικό πρόβλημα αποτελεί το μεταναστευτικό κύμα, το οποίο συνεχίζεται με ένταση.

Διψήφια αύξηση αν δεν υπήρχαν τα προβλήματα

«Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος ήταν πολύ καλοί μήνες, με πολύ καλές πληρότητες πάνω από 90%» λέει η πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Κω κυρία Κωνσταντίνα Σβύνου. «Αμέσως μετά την εξομάλυνση της κατάστασης και την επίτευξη συμφωνίας οι κρατήσεις ανέβηκαν κατακόρυφα». Ωστόσο «τώρα οι κρατήσεις πέφτουν λόγω του Μεταναστευτικού. Εχουμε πολλές ακυρώσεις για Σεπτέμβριο και Οκτώβριο εξαιτίας του κύματος των μεταναστών». Οι δύο μήνες του φθινοπώρου «δεν πάνε καλά» επισημαίνει η κυρία Σβύνου λέγοντας ότι «η απόφαση για εκλογές δεν λειτούργησε καλά για τον τουρισμό. Ο ρυθμός των κρατήσεων έχει μειωθεί πάρα πολύ». Εξάλλου ο Ιούνιος κατέγραψε μείωση 5,7% στην εισερχόμενη κίνηση λόγω της αστάθειας και του μεταναστευτικού ρεύματος. «Αν δεν είχαμε αυτά τα προβλήματα, θα είχαμε διψήφια άνοδο εφέτος» υποστηρίζει, σημειώνοντας ότι «και η πτώση τον Ιούλιο και τον Αύγουστο οφείλεται στο πρόβλημα της μετανάστευσης». Αυτή την περίοδο υπάρχουν περίπου 3.000 μετανάστες στο νησί και «επιδιώκουμε να σταθεροποιηθεί το δρομολόγιο τού «Ελ. Βενιζέλος» και να μπει και δεύτερο πλοίο».

Στο νησί παρατηρείται μεγάλη αύξηση από γερμανούς τουρίστες, με τη σκανδιναβική και τη βρετανική αγορά να είναι σταθερές, ενώ πολλές είναι οι αφίξεις από την Τουρκία, για τις οποίες δεν είναι διαθέσιμα τα στοιχεία καθώς γίνονται με τα ημερήσια θαλάσσια δρομολόγια. Ισχυρή είναι η πτώση από την Ολλανδία, η οποία οφείλεται στο Μεταναστευτικό, όπως αναφέρει η πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Κω, και από τη Ρωσία, με το ποσοστό να αγγίζει το 70%.

Πληρότητα 90%

«Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος, εκτός από το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου που υπήρχαν κενά δωμάτια, πήγαν πάρα πολύ καλά»
τονίζει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου κ. Νίκος Χαλκιαδάκης. Ο ίδιος εκτιμά ότι συνολικά η εφετινή περίοδος στην περιοχή θα κλείσει με μια μείωση 5% σε αφίξεις και 15% στα έσοδα. Οπως εξηγεί, προσφορές έγιναν κατά τη διάρκεια της περιόδου, όμως «ο Αύγουστος κινήθηκε με κανονικές για την εποχή τιμές». Και ο Σεπτέμβριος παρουσιάζει θετική εικόνα, με την πληρότητα ξεπερνά το 90%, με πτήσεις και προγράμματα να συνεχίζονται και τον Οκτώβριο, με μειωμένη συχνότητα, ενώ λίγες πτήσεις (έξι) έχει η TUI και μέσα στον Νοέμβριο. Η γερμανική αγορά παρουσιάζει άνοδο αλλά και γενικότερα οι αφίξεις από τις ευρωπαϊκές χώρες έχουν βελτιωμένες επιδόσεις σε σχέση με πέρυσι. Εξάλλου, η Κρήτη ήταν ένας από τους προορισμούς που επέλεξαν αρκετοί ταξιδιώτες μετά την τρομοκρατική επίθεση στην Τυνησία, ενώ και η γειτονική Τουρκία επηρεάζεται αρνητικά από τα κρούσματα βίας και την εγγύτητά της με την εμπόλεμη περιοχή της Συρίας.
Τα προβλήματα όμως στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου παραμένουν, παρότι είναι ένα από τα πιο πολυσύχναστα ειδικά το καλοκαίρι, επηρεάζοντας αρνητικά τις εντυπώσεις των ταξιδιωτών. Υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις στη χρηματοδότηση, με την προμήθεια βασικών ειδών (π.χ., χαρτί υγείας) να καλύπτεται από τους ξενοδόχους του νομού.
«Κλειδί» οι υποδομές για τις οδικές αφίξεις

«Ο οδικός τουρισμός βοήθησε πολύ την περιοχή» τονίζει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής κ. Γρηγόρης Τάσιος, εξηγώντας ότι χωρίς το «μαξιλάρι» των οδικών αφίξεων η πτώση στην κίνηση θα ήταν πολύ μεγαλύτερη. «Ο Αύγουστος παρουσιάζει πτώση 7%-10% σε σύγκριση με το 2014. Για το σύνολο της σεζόν το ποσοστό θα μεταβληθεί ανάλογα με την πορεία που θα έχει ο Σεπτέμβριος. Η σεζόν χαρακτηρίζεται γενικά από το πρόβλημα της αστάθειας. Το 20ήμερο του Σεπτεμβρίου θα φανεί και κατά πόσον επηρεάζεται από τις εκλογές» αναφέρει.

Στη Χαλκιδική παρατηρείται κάμψη 10% από τη Γερμανία και 30% από τη Ρωσία, δύο βασικές αγορές που προσεγγίζουν με αεροπορικές πτήσεις την περιοχή. Αντίθετα, ο οδικός τουρισμός αντιστάθμισε ως έναν βαθμό την πτώση. Μάλιστα εφέτος «παρατηρούμε αφίξεις όχι μόνο από τα Βαλκάνια αλλά και από την Τσεχία, την Πολωνία, την Ουγγαρία, την Ιταλία και λίγες από την Τουρκία» σημειώνει. Αντίθετα, «πολύ πεσμένη είναι η ελληνική αγορά», η οποία έκανε την εμφάνισή της μόνο τις πρώτες 15 ημέρες του Αυγούστου και για τις μισές ημέρες διαμονής απ’ ό,τι παραδοσιακά. Οι Ελληνες περιορίστηκαν σε τρεις ως πέντε ημέρες διακοπών από επτά ως δέκα που επέλεγαν ως πέρυσι, καλύπτοντας μόλις 10% σε διανυκτερεύσεις εφέτος στην περιοχή από 25% που ήταν το ποσοστό των Ελλήνων.

«Πιστεύουμε στον οδικό τουρισμό αλλά οι συνοριακοί σταθμοί έχουν έλλειψη προσωπικού και οι υποδομές είναι υποτυπώδεις»
υπογραμμίζει ο κ. Τάσιος. Ο ίδιος προτείνει «όλοι οι συνοριακοί σταθμοί να έχουν ένα μοντέλο διαχείρισης παρόμοιο με των αεροδρομίων ώστε ένας διευθυντής, όπως ο αερολιμενάρχης, να είναι υπεύθυνος». Αντίστοιχα, η αρμοδιότητα «πρέπει να περάσει αποκλειστικά στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης ή στις Περιφέρειες και να μην είναι σε συναρμοδιότητα των δύο», όπως ισχύει σήμερα. «Ο οδικός τουρισμός μπορεί να καλύψει σοβαρά την ηπειρωτική χώρα» υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής. Παράλληλα «θα πρέπει να δοθούν κίνητρα με φθηνά διόδια στην είσοδο της χώρας και μέρος των εσόδων να πηγαίνει στην προβολή της χώρας και στη συντήρηση των υποδομών» προσθέτει. Την ίδια ώρα αναφέρεται στο μεταναστευτικό κύμα συμμεριζόμενος τους συναδέλφους των περιοχών που αντιμετωπίζουν πιο έντονα το πρόβλημα εκφράζοντας ανησυχία για την εξέλιξη της κατάστασης στα σύνορα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ